Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Цонев, СУ: Събитията около "Калиакра" бяха постановка и МОСВ носи директна отговорност за нея

Снимка: wikimapia.org

В Министерския съвет трябва да започне среща на всички заинтересовани страни по казуса "Калиакра". Срещата е инициирана от министър-председателя Бойко Борисов. От гражданската инициатива "Да спасим Крайморска Добруджа" отказаха да присъстват. Те настояха и за незабавно уволнение на експерти от БАН и Софийския университет заради съмнения за манипулиране на данни, погрешно картиране и свързаност на действията им със "зелените" неправителствени организации

Един от обвинените експерти, Росен Цонев, преподавател по защитени територии в Софийския университет и единственият българин, участвал в разработването на Червена книга за хабитатите, обясни решенията си като експертна отговорностВ интервю за предаването "Преди всички" той уточни, че, според закона, не е необходимо при картиране да присъстват и собствениците на имоти. Цонев също отказа участие в обсъжданията на проблема:

По мене крещяха лумпенизирани и пияни хора, наричаха ме "боклук", "мръсник"... Аз не желая да участвам в никакви подобни обсъждания. Това беше едно изключително унижение, осигурено ни от кметицата на Каварна и от депутати – от управляващите и от опозицията... Проблемът е между българската държава, правителството, и Брюксел. 
Аз клоня към версията, че събитията около "Калиакра" бяха една постановка и Министерството на околната среда носи директна отговорност за нея. :

Защо преобладаващата част от експертите бяха от Отдел "Защитени територии", които нямаха нищо общо с този план? Нито в нашия Закон за биологичното разнообразие, нито в директивата е записано, че при извършване на научни изследвания, трябва да присъстват собствениците на имотите. Собствениците са милиони. Миналата и по-миналата година се извърши един огромен проект, първият в Европа, на оценка на всички природни местообитания и тяхната консервационна значимост. Това беше Европейската червена книга, в която участваха 37 европейски държави с участието на над 200 експерти. На мен ми беше възложено да разработя и да направя оценка за точно този хабитат, това местообитание, континенталните степи. 

През 2006 година имаше подписано становище на заместник-председателя на БАН за голф игрището, един сигнал, че това голф игрище всъщност е построено върху ценни природни местообитания и че в доклада за екологичната оценка за въздействието върху околната среда има неверни данни и така нататък. За всичко това има подробно документирана история. Не прави чест на министъра на околната среда, който е доктор, макар и по физика, да говори, че БАН не е участвала в изготвянето на мрежата по "Натура 2000", при условие че има няколко проекта, включително през 2007-а, когато Академията беше наета да направи прецизиране на мрежата, предложена от неправителствените организации.

Цялото интервю с Росен Цонев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна