Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Социалдемократическият съюз действа и сключва договори без да има предвид македонските  държавни и национални интереси, е заявил на пресконференция в парламента депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски, съобщава скопският вестник "Нова Македония".
Според Димовски, договорът с България е класически пример за липса на отговорност към собствената държава. Той посочил, че ВМРО-ДПМНЕ не е против договор за добросъседство, но смята, че той трябва да се основава на взаимно уважение, при което двете договорни страни няма да се чувстват ощетени. Димовски подчертал, че договорът с България е чиста противоположност на това и създава чувство сред македонските граждани, че те са ощетени и са губещи от договора. 
Новите американски санкции няма да осуетят растежа на руската икономика, но ще застрашат неговата стабилност. Те ще засилят кризата в отношенията на Русия със Запада и преодоляването й ще става все по-трудно. Тези оценки на рейтинговата агенция Мудис цитира вестник "Ведомости". Изданието предсказва малък, но неизбежен спад в инвестиционната активност, но отбелязва, че и преди санкциите в Русия не е имало видим инвестиционен бум. 
На работещите в американското Министерство на земеделието е препоръчано да избягват употребата на термина "климатични промени" в работата им. Те били инструктирани вместо това да използват думите "екстремни метеорологични условия". Това става ясно от имейл кореспонденция между служители в Службата за опазване на природните ресурси, с които се е сдобил вестник "Гардиън". 
Гръцките вестници съобщават за принудителни мерки на данъчните заради неплатени дългове на граждани към държавата. Дневно властите извършват по 900 конфискации на заплати, пенсии, наеми и банкови сметки. Според "Прото тема" само за 21 работни дни на месец юни държавата е извършила над 20 хиляди конфискации. Принудителни мерки се очаква да бъдат взети спрямо над милион и половина данъкоплатци в Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени