Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият фестивал на бирата в Югоизточна Европа ви очаква в Белград

БНР Новини
Снимка: Belgrade Beer Fest

Белградският бирен фест е най-големият фестивал на бирата в Югоизточна Европа. Тази година е неговото 15-о издание, което започва на 16 август и приключва на 20 август.
Белградският бирен фестивал се е утвърдил като един от най-важните акценти на туризма в Сърбия през лятото, както и като марка, която работи за укрепване на имиджа на страната.
Голямата си посещаемост този бирфест има заради трите си основни принципа: свободен вход, богата музикална програма и голям избор от чуждестранни и местни марки бира. От 2003 г. досега фестивала са посетили над 7 680 000 души, които са били зрители на над 600 музикални концерта и са опитали над 330 марки бира.
Концертите тази година са на 3 различни сцени, започват в 18 ч. всеки ден от сряда до неделя и продължават до 3-4 часа през нощта като най-дългите фестивални вечери са в петък и в събота.

Белградският бирен фестивал се провежда на открито в парка „Ушче“ в Новия град и в него се влиза през няколко входа като на всеки един от тях гостите получават карта с подробни указания за сцените, музикантите и, разбира се, за бирите – вид, марка и къде точно на територията на огромния парк могат да ги опитат, а тази година се очаква да бъдат предложени около 100 различни марки. Любителите на бирата могат да бъдат спокойни, че има пиво за всеки вкус.

Очаквано групите на Белградския бирен фест са главно сръбски и от региона, но ще има и международни групи като британските магьосници на електронната музика с рок инструменти Asian Dub Foundation, които са звездите на първата вечер на Бирфеста. Известните сръбски пънкари Van Gogh ще свирят преди тях. Втората вечер e запазена за Riblja Corba и Orthodox Celts („Православните келти“ са сръбска група, която изпълнява ирландска народна музика, съчетана с рок елементи), а британското електронно денс трио Stereo MSC’s излизат на сцената в четвъртък.
В петък очакваме любимците на българската публика – групата на Емир Кустурица No Smoking Orcestra (Zabranjeno Pusene) и авангардните Atheist Rap.
Някои от групите, които ще свирят в събота и в неделя са: Darko Rundek, Goblini, S.A.R.S, Del Arno Band, Dejan Petrović Big Band и Kal.
Цялата програма на концертите за петте дена можете да видите на сайта на Бирфеста:




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна