Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо разширяване на търговския излишък в Германия през юни, но при солиден спад на вноса и износа

Снимка: Римски

Търговският излишък на Германия се увеличи слабо през юни, но при изненадващо рязко намаляване на износа и на вноса на водещата европейска икономика, показват данни на немската статистика Destatis.

През юни износът на Германия отбеляза рязко понижение на сезонно-коригирана база с 2,8% до 107,2 млрд. евро спрямо май, когато нарасна с 1,5%, докато очакванията на финансите пазари бяха за повишение с 0,2 на сто. Това представлява най-солиден спад на експорта от август 2015-а година и първо негово понижение от началото на годината.

В същото време вносът отбеляза дори още по-рязък спад, понижавайки се с 4,5% до 84,9 млрд. евро (най-солидно понижение от януари 2009 година) при прогноза за повишение с 0,2% и след растеж с 1,3% през предходния месец.

Дълбокият спад на вноса допринесе за слабо повишение на тъpгoвcĸия излишъĸ (нa ceзoннo-ĸopигиpaнa бaзa) пpeз юни до 21,2 млpд. eвpo oт 20,3 млpд. eвpo през май и при прогноза за излишък в размер на около 21,4 млрд. евро, достигайки най-високо ниво от август 2016 година.

На сезонно-некоригирана база позитивният търговски баланс на Германия се подобри до 22,3 млрд. евро от 22,0 млрд. евро месец по-рано, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за излишък в размер на 23,0 млрд. евро. На годишна база вносът във водещата европейска икономика се повиши с 3,6%, но след ръст с цели 16,3% през май, докато износът се увеличи 0,7 на сто, но при негов растеж с 14,1% месец по-рано.

През юни Германия изнесе стоки към останалите членове на ЕС в размер на 63,9 млрд. евро, докато внесе от тях стоки за 56,1 млрд. евро, като немският експорт към съюза се повиши с 2,4% на годишна база при увеличаване на вноса с 1,7 на сто. Износът извън Европейския съюз се понижи на годишна база с 1,7% до 53,3 млрд. евро, докато вносът нарасна със 7,5% до 28,8 млрд. евро.

Немската статистика представи и последни данни на Бундесбанк, показващи, че излишъкът на баланса по текущата сметка на Германия, който е мерило за международната финансова позиция на германската икономика, се разшири силно през юни до 23,6 млрд. евро от 16,0 млрд. евро месец по-рано и при очаквания за още по-голям позитивен баланс в размер на 24,5 млрд. евро.

Днешните данни вероятно ще провокират повече критики относно силата на германския износ, след като през миналия месец МВФ отново призова правителството в Берлин да увеличи инвестиции, за да намали все още големия излишък по текущата сметка, да увеличи своя внос и да подкрепи икономическото възстановяване в нейните търговски партньори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени