Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР е прекратила процедурата за отнемане на лицензията на EVN

| обновено на 08.08.17 в 18:24

Kомисията за енергийно и водно регулиране е прекратила процедурата за отнемане на лицензията на "EVN България Електроснабдяване" ЕАД, става ясно от съобщение в сайта на енергийния регулатор. 

От КЕВР поясняват, че решението е взето на закрито заседание, проведено на 4 август. 

На този етап регулаторът няма решение за другите две електроразпределителни дружества - "Енерго Про Продажби“ и "ЧЕЗ Електро България“.

Процедурите за отнемане на лиценза на трите дружества бяха открити преди три години. Аргументът на регулатора тогава беше, че те са си прихванали сумите, които им дължи НЕК за зелената енергия, а това е против закона. Националната електрическа компания им дължеше близо 350 милиона лева, като задълженията към И Ви Ен бяха 216 милиона.

Сегашното решение на енергийния регулатор поставя въпроса какво ще стане с глобата от 1 милион лева, която е била наложена на EVN по същия повод и която дружеството вече е платило. Това коментира за ""Хоризонт" директорът на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков, според когото решението не би трябвало да се отрази на сметките за ток:

Не трябва да правим цялостен и конкретен извод, че глобите влизат в цената. Това не е така! Глобите не влизат  в цената, но грешките на институциите, в крайна сметка, рефлектират върху потребителите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна