Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пхенян заяви, че обмисля ракетен удар по американската база на остров Гуам

Губернаторът на острова Еди Калво се е свързал с Белия дом и е бил уведомен, че няма промяна в нивото на заплаха

| обновено на 09.08.17 в 10:00
американски военен самолет B-1B Lancer над Тихия океан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея съобщи, че "внимателно проучва" план да нанесе ракетен удар по американска база на остров Гуам в Тихия океан, където са базирани американски стратегически бомбардировачи. Губернаторът на острова Еди Калво обаче омаловажи заплахата от Пхенян и заяви, че островът е подготвен да защити населението си.

По-рано президентът Доналд Тръмп отправи предупреждение, че всяка нова заплаха към САЩ ще бъде посрещната "с огън и ярост". Изявлението му беше критикувано от сенатора републиканец Джон Маккейн който смята, че Тръмп не трябва да отправя такива закани, ако не е сигурно, че може да ги изпълни.

Говорител на Корейската народна армия заяви, че Пхенян е готов във всеки момент да нанесе последователен и мащабен удар по военния обект на остров Гуам, след като решението бъде взето от държавния лидер Ким Чен-ун. Друг военен говорител допълва, че Северна Корея може да предприеме такава превантивна операция в отговор на американска "провокация". 

Губернаторът на остров Гуам Еди Калво заяви, че предупреждението на Северна Корея за възможна ракетна атака срещу американската територия в Тихия океан не представлява заплаха и островът е подготвен да защити населението си:

Атака или заплаха срещу Гуам е заплаха или атака срещу Съединените щати. Искам да припомня, че Гуам е американска територия. На Гуам и Марианските острови има около 200 хиляди американци. Ние не сме просто военен обект. Уверявам ви, че сме подготвени за всякакви възможности, каза губернаторът. 
Той се е свързал с Белия дом и е бил уверен от министерствата на отбраната и вътрешната сигурност, че няма промяна в нивото на заплаха. Калво казва още, че ще свика среща с главнокомандващия на Гуам, за да бъде обсъдена ситуацията.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени