Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Заплахите на американския президент Доналд Тръмп, отправени към Северна Корея, може да влошат ситуацията на Корейския полуостров, смята британският вестник "Гардиън". Думите му звучат като севернокорейската пропаганда и напомнят, че и двете страни са водени от нестабилни и лесно палещи се лидери, коментира изданието. 


Предупрежденията на Тръмп за "огън и ярост, каквито светът не е виждал", ако Северна Корея продължи да заплашва Съединените щати, са забележителна ескалация на военната риторика, констатира вестник "Ню Йорк таймс". Изказванията на Тръмп са  небивали в съвременната епоха и заплашително напомнят на  изявлението на президента Хари Труман през 1945 г. Тогава, след като обявява, че е хвърлена ядрена бомба над Хирошима и призовава Япония да се предаде, Труман предупреждава, че ако войната продължава, японците "могат да очакват дъжд от разрушение от небето, какъвто не е виждан на тази земя", уточнява вестникът. 

Изгледите за нови протести  срещу властта в Русия обсъжда руският печат, който коментира политическото бъдеще на опозиционера Сергей Удалцов. Той беше освободен вчера след изтичане на почти 5-годишната му присъда за организиране на големите протести срещу президента Владимир Путин в Москва през 2012 година.  Наблюдателите са сигурни, че щом се възстанови, лидерът на "Авангарда на червената младеж" /"Авангард красной молодежи"/  и "Левия фронт" ще поднови активната си политическа дейност, пише руският вестник "Газета". Днешната реалност в Русия е много различна от тази през 2012-та, отбелязва "Московский комсомолец".  

На страниците на вестник  "Независимая газета"  откриваме информация за планирани две големи прояви на опозиционната Партия на народната свобода, на които са поканени и други демократи - партията "Яблоко" и Партията на прогреса. За 3 септември в Москва е насрочено шествие под наслов "Нашият град", което може да вдигне активността на предстоящите общински избори. А на 26 август в столицата и в провинцията се организират митинги "За свободен интернет", уточнява изданието във връзка с протестните нагласи в Русия по повод засилването на контрола и ограниченията в мрежата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени