Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три сгради на римски легионери в крепостта Состра разкри това лято екипът на проф. Иван Христов

| обновено на 09.08.17 в 17:30
Снимка: Пламен Христов

При археологическите разкопки на римската крепост Состра край Троян това лято са разкрити три жилищни сгради, предназначени за военните, от III-IV век, ценни монети и други интересни артефакти. 

Ръководителят на археологическия екип проф. Иван Христов разкри детайли за новите открития, направени при проучването на Состра: 
Цялостно сме проучили три жилищни сгради, които предполагам, че са жилищни сгради на едно пехотно отделение от римската армия – една контуберния. Една много рядка находка – екзагия или теглилка за измерване теглото на златни римски монети.

Повечето от ценните предмети, които са открити на крепостта Состра, са сребърни, бронзови и медни монети, датирани от времето на управлението на император Траян (от 98 до 117 г. от н.е. ) и от по-късен период – до началото на V век:

Имаме една много ценна находка - теглилка за измерване на теглото на златни римски монети. С много точен грамаж. Рядък предмет, което ще рече, че някъде наблизо е имало сграда, където там са се извършвали измервания на скъпоструващи метали и предмети, каза проф. Христов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени