Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2 млрд. лева са "спящите" акции от масовата приватизация

Централният депозитар планира да раздвижи спящите акции от масовата приватизация с информационна кампания, която включва справки и облекчени тарифи на процедурите, необходими за управление на този вид собственост. Тя ще стартира от есента, тъй като се оказва, че стотици хиляди дребни акционери не се възползват от правата си като акционери. Това са  2,5 млн души, предимно на възраст между 55 и 70 години, които притежават общо номинален обем от 2 млрд. лева акции.

Голяма част от сметките към тях не са движени от 20 години насам, някои дори не знаят къде са им боновите книжки, обясни пред Радио София Васил Големански - изпълнителен директор на Централния депозитар. Той отбеляза, че част от дружествата, които се представят добре икономически, раздават дивидент, но много малка част от него достига до собствениците на акции от масовата приватизация, поради това, че те не се интересуват.

Защо хората забравят за притежаваните от тях акции и как ще бъде събуден интересът им, чуйте в интервюто на Добринка Добрева с Васил Големански.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени