Хора с диабет срещат трудности при намирането на работа

БГНЕС
Хора със здравословни проблеми срещат трудности при намирането на работа, сред тях са и такива с диабет, казва Мариана Александрова от Националното сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром". По думите й, работодателите отказват да ги назначават заради разпространените стереотипи и предразсъдъци в обществото:

Поради липсата на информираност работодателите избягват да назначават хора с диабет въпреки професионалните им качества. Защото се притесняват. Трябва да има по-добра чуваемост, срещи между работодатели и диабетици. Ние си представяме, че хората знаят много за диабета, защото ние го знаем.

Иван Янев, който е доброволец към сдружението, потвърждава, че достъпът на хората с проблеми до пазара на труда е блокиран:

Млад човек с диабет кандидатства за работа. Има ТЕЛК-решение. Тъй като съм свикнал да спазвам абсолютно всички закони на държавата, казах на този човек, съответно с комплекта документи да си подаде и ТЕЛК-решението. Това беше абсолютно голяма грешка. Веднага щом видя работодателят, видя, че съответният млад човек има ТЕЛК решение директно го освободи от ангажимента и говорим за голяма частна финансова компания. Може би трябва да се помисли дали човек, прекалената защита, когато човек е с ТЕЛК и е на работа, дали не вреди в някакъв момент, защото работодателите не смеят да назначават хора с ТЕЛК, защото после освобождаването на практика става много трудно и дори невъзможно. 

Това е така, защото работодателят може да освободи тези лица само с предварителното разрешение на Инспекцията по труда.

Пациентската организация подготвя списък на работодатели, които назначават хора с различни увреждания. Инициативата цели да популяризира добрата практика.

Още от категорията

Четири са вече жертвите на снощния пожар в хотел в центъра на Прага

Четири са вече жертвите на снощния пожар в хотел в центъра на Прага, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите в чешката столица. Двама души са загинали на място - германец и южнокорейка, а други двама - в болница. След деветте ранени са граждани на Холандия, Турция и Франция.   Засега не са известни причините за..

публикувано на 21.01.18 в 19:51

18 души са убити при снощната атака срещу луксозен хотел в Кабул

При снощната атака срещу луксозен хотел в Кабул са убити 14 чужденци, както и четирима цивилни афганистанци, съобщиха местните власти. Министърът на вътрешните работи на Афганистан определи като голяма грешка да бъде предадена на частна фирма охраната на хотела, в който отсядат чужденци и се събира местният елит.  160 души бяха спасени при..

обновено на 21.01.18 в 19:24
Ритуален танц в Ле, столицата на Ладак. Снимка: Валентина Димитрова

В Ладак по стъпките на Исус и Рьорих, къща плава в Жребчево и нещотърсачи на брюкселския битак

В „Покана за пътуване” ви предизвиквам да тръгнем заедно на път, към едно място, където химикалката се смята за белег на цивилизация, няма град, разположен на височина под 3000 метра и хората живеят както преди векове, почитат боговете си и са щастливи с малкото, което имат. Мистичното място, където всички ходят с глави в облаците се нарича Ладак. Името..

публикувано на 21.01.18 в 19:10

В Солун се проведе най-мащабният митинг за последните 20 години

Участниците в многохилядния митинг предупредиха правителството, че ако приеме името "Нова Македония", продава националните интереси. Плакатите ясно показаха настроението на гърците по този казус. "Македония е Гърция", "Долу ръцете от Македония", "Няма да позволим национално предателство". На митинга присъстваха и депутати от опозиционни..

публикувано на 21.01.18 в 19:07
Безработица

Близо 60 на сто от регистрираните безработни в Ловешка област са без квалификация

Близо 60 на сто от регистрираните безработни в Ловешка област през миналата година са били без квалификация и специалност. Хората в бюрата по труда са намалели с  16  на сто. Почти 50 на сто от  безработните са с основно и по-ниско образование, а трайно безработните в региона през миналата година са били над 43  на сто. Средното равнище на..

публикувано на 21.01.18 в 17:32

Община Дупница ще изхранва безплатно военноинвалидите от града и 16 села

Община Дупница сключи договор с Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" за осигуряване на безплатно изхранване на военноинвалидите и пострадалите от война от града и 16-те околни села. Стойността на договора е  близо 69 хиляди лева и е за две години.   До 40 потребители ще се възползват от услугата, която ще се предоставя от..

публикувано на 21.01.18 в 17:28

В Бургас събират пари за купуването на специализирана линейка с оборудване за новородени

Инициативата "Да напълним голямото сърце на Бургас“ събира пари за купуването на специализирана линейка с оборудване за новородени.  Голямата метална форма на сърце на градския площад се пълни с пластмасови капачки. Събирането им е заради потребността от реанимобил, за който са нужни от 20 000 лева ако бъде закупен на старо, до 60 000 за нов, пояснява..

публикувано на 21.01.18 в 17:06