Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с диабет срещат трудности при намирането на работа

Снимка: БГНЕС
Хора със здравословни проблеми срещат трудности при намирането на работа, сред тях са и такива с диабет, казва Мариана Александрова от Националното сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром". По думите й, работодателите отказват да ги назначават заради разпространените стереотипи и предразсъдъци в обществото:

Поради липсата на информираност работодателите избягват да назначават хора с диабет въпреки професионалните им качества. Защото се притесняват. Трябва да има по-добра чуваемост, срещи между работодатели и диабетици. Ние си представяме, че хората знаят много за диабета, защото ние го знаем.

Иван Янев, който е доброволец към сдружението, потвърждава, че достъпът на хората с проблеми до пазара на труда е блокиран:

Млад човек с диабет кандидатства за работа. Има ТЕЛК-решение. Тъй като съм свикнал да спазвам абсолютно всички закони на държавата, казах на този човек, съответно с комплекта документи да си подаде и ТЕЛК-решението. Това беше абсолютно голяма грешка. Веднага щом видя работодателят, видя, че съответният млад човек има ТЕЛК решение директно го освободи от ангажимента и говорим за голяма частна финансова компания. Може би трябва да се помисли дали човек, прекалената защита, когато човек е с ТЕЛК и е на работа, дали не вреди в някакъв момент, защото работодателите не смеят да назначават хора с ТЕЛК, защото после освобождаването на практика става много трудно и дори невъзможно. 

Това е така, защото работодателят може да освободи тези лица само с предварителното разрешение на Инспекцията по труда.

Пациентската организация подготвя списък на работодатели, които назначават хора с различни увреждания. Инициативата цели да популяризира добрата практика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени