Хора с диабет срещат трудности при намирането на работа

БГНЕС
Хора със здравословни проблеми срещат трудности при намирането на работа, сред тях са и такива с диабет, казва Мариана Александрова от Националното сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром". По думите й, работодателите отказват да ги назначават заради разпространените стереотипи и предразсъдъци в обществото:

Поради липсата на информираност работодателите избягват да назначават хора с диабет въпреки професионалните им качества. Защото се притесняват. Трябва да има по-добра чуваемост, срещи между работодатели и диабетици. Ние си представяме, че хората знаят много за диабета, защото ние го знаем.

Иван Янев, който е доброволец към сдружението, потвърждава, че достъпът на хората с проблеми до пазара на труда е блокиран:

Млад човек с диабет кандидатства за работа. Има ТЕЛК-решение. Тъй като съм свикнал да спазвам абсолютно всички закони на държавата, казах на този човек, съответно с комплекта документи да си подаде и ТЕЛК-решението. Това беше абсолютно голяма грешка. Веднага щом видя работодателят, видя, че съответният млад човек има ТЕЛК решение директно го освободи от ангажимента и говорим за голяма частна финансова компания. Може би трябва да се помисли дали човек, прекалената защита, когато човек е с ТЕЛК и е на работа, дали не вреди в някакъв момент, защото работодателите не смеят да назначават хора с ТЕЛК, защото после освобождаването на практика става много трудно и дори невъзможно. 

Това е така, защото работодателят може да освободи тези лица само с предварителното разрешение на Инспекцията по труда.

Пациентската организация подготвя списък на работодатели, които назначават хора с различни увреждания. Инициативата цели да популяризира добрата практика.

Още от категорията

Протест в столицата срещу промените в Закона за опазване на околната среда

Природозащитници протестираха пред парламента заради решението на депутатите да отхвърлят ветото на президента за последните промени в Закона за околната среда, които предвиждат да се обжалва само на една съдебна инстанция екологичната оценка на национално значими проекти. „ България се оказва първата страна в Европейския съюз, която премахва втората..

публикувано на 20.09.17 в 21:30

Започва унищожаването на яйца и птици от птицекобината в Поликраище

Птицекомбинатът в горнооряховското село Поликраище, в чиито яйца беше открито наднормено съдържание на фипронил, започна да извозва кокошките и яйцата към екарисажите за унищожение. След датата на възбрана на продукцията 13 септември нито едно яйце не е излязло от птицефермите, увери управителят на производството и ветеринарен лекар Ивайло..

публикувано на 20.09.17 в 21:19

Пожарът край село Ясна поляна бе потушен

Пожарът край село Ясна поляна, община Приморско, е потушен, съобщи  кметът на населеното място Георги Георгиев. Горяха близо 100 дка сухи треви. На място бяха изпратени 4 екипа на пожарната, които бързо овладяха стихията. Огънят не успя да стигне до селото, няма пострадали хора, нито засегнати къщи.

публикувано на 20.09.17 в 20:06

Доклад за замърсяването на въздуха у нас беше представен пред две парламентарни комисии

Доклад за замърсяването на въздуха в страната беше представен пред парламентарните комисии по околната среда и водите и по здравеопазване.   На пети април тази година съдът на Европейския съюз в Люксембург излезе с решение по дело срещу България за превишаване на пределно допустимите норми за съдържание на фини прахови частици във въздуха. От..

публикувано на 20.09.17 в 20:00

Проф. Ив. Даскалова: През 2030 година болните от диабет в света се очаква да достигнат 500 милиона

Броят на българите с диабет расте, алармира в интервю пред "Хоризонт"    проф. Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация и началник на клиниката по ендокринология във Военномедицинската академия.  На 22-ри септември у нас ще се проведе европейски конгрес на Диабетната асоциация под мотото "Заедно срещу диабета". Форумът ще събере..

публикувано на 20.09.17 в 19:35

Голям пожар в близост до село Ясна поляна

Голям пожар пламна в близост до село Ясна поляна, община Приморско. Кметът Георги Георгиев е на място, а пожарникарите правят всичко възможно огънят да не достигне до самото населено място. Няма опасност за населеното място, увери началникът на Регионалната дирекция на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас комисар Васил..

обновено на 20.09.17 в 18:05

Костадин Костадинов за политическите послания, отношенията с Русия и демографията

На проведения през уикенда в Стара Загора Национален конгрес на политическа партия "Възраждане" нейният лидер Костадин Костадинов обяви България за територия с колониален статут, чието население се стопява с 500 хиляди души годишно. Кореспондент на БНР Венелина Попова разговаря с Костадинов, който обясни своите тези, коментира и отношенията ни с..

публикувано на 20.09.17 в 18:00