Поредното издание на фестивала "Арт Емона" започва на 17-и август

Църквата "Свети Николай" в село Емона
БГНЕС


В несебърското село Емона от 17 до 22 август ще се състои поредното издание на благотворителния фестивал "Арт Емона". Чрез инициативата се събират средства за укрепването и реставрирането на църквата "Свети Николай" в селото, обясни в предаването "12+4" един от организаторите Марина Гачева:

Село Емона е интересно с това, че още 80-те години стана средище на музиканти, актьори, художници, писатели и всички милеем, за това, което е около нас. Измислихме я тази културна седмица и почнахме да каним изтъкнати хора, познати в България. Всички, към които се обърнахме,се отзоваха, дойдоха без пари да пеят, да играят, да танцуват. Със средствата, които събирахме досега, укрепихме основните, направихме два пояса – един външен и един вътрешен. Направихме изцяло покрива, сложихме прозорци, тя нямаше.

Гачева разказа какво включва програмата:

Боян Биолчев ще чете разкази отново, Марио Василев пак ще изнесе концерт на цигулка, за пореден път ще дойде и Васко Кръпката. Последния ден, на 22-и ще бъде Петър Вълчев, с концерт, на китара. Този човек има корени в село Емона, той живее в Швейцария и всъщност ще дойде тук при своите родители и ще изнесе концерт заедно с неговата приятелка Мария Радукану, която, доколкото разбрах, е доста известна румънска поп певица. Ще има интересна театрална постановка, моноспектакъл на Иван Митев от Търновския театър. На децата се опитваме всяка година да покажем един традиционен български занаят. Тази година ще е тъкачество.


Още от категорията
Изабел Юпер

Изабел Юпер получи в Рим престижната награда "Европа" за театър

Френската актриса Изабел Юпер получи в Рим престижната награда "Европа" за театър за "изключителни сценични постижения", предава Франс прес.  Изабел Юпер завършва успешна за нея година, която започна с кинонаградата "Сезар", премина през номинация за "Оскар", получи почетната награда "Молиер".  Със същото отличие "Европа" от актьорите беше удостоен..

публикувано на 18.12.17 в 10:25
Д-р Атанас Пелтеков в студиото на програма „Христо Ботев”.

Българи на Антарктида - следите, които остават

Преди около месец за остров Ливингстън, който се намира край западния бряг на Антарктида, замина първата група от членовете на поредната 26-а българска национална антарктическа експедиция. За да продължат изследванията в българската база „Св. Климент Охридски”, в областта на геологията, сеизмологията и геодезията. По време на тази научно-изследователска..

публикувано на 18.12.17 в 10:00

Изложба на Фотографската задруга в Балабановата къща

Изложба "Коледа с Фотографска задруга Пловдив“ ще се открие в Балабановата къща.  Тя представя селекция от най-добрите кадри на членовете на Фотографска задруга Пловдив от  отминаващата година. В началото на декември  едноименна фотоизложба беше показана в Дом на културата "Борис Христов" , но в Стария град ще бъдат представени нови, непоказвани..

публикувано на 18.12.17 в 07:18

Благотворителна експозиция в галерия „Пловдив”

Eкспозиция с декоративни пана на художник-приложника Карамфила Адамова ще се открие в изложбената зала на ДПХ във фоайето на Общинския съвет в Пловдив.   Творбите ѝ ще оживят пространството със своята специфична техника „мозайка” и богатото разнообразие от материали – стъкло, керамика, цветен пясък и с акцент върху полускъпоценните камъни...

публикувано на 18.12.17 в 06:42

"Междузвездни войни: Последните джедаи" събра 450 млн. долара от продажби на билети

Най-новият филм от сагата "Междузвездни войни", озаглавен "Междузвездни войни: Последните джедаи", събра 450 милиона долара от продажби на билети през първия си уикенд в киносалоните, съобщи филмовата компания "Уолт Дисни", предаде Ройтерс. В тази сума влизат 220-те милиона долара от продажби на билети в САЩ и Канада. По показателя печалби от..

публикувано на 17.12.17 в 19:56
Стефан Цанев дава автографи на читатели на Панаира на книгата в НДК

Стефан Цанев: Демокрациите в Европа са уморени и сега диктатурите се налагат чрез демократични средства

Демокрациите в Европа са уморени и народите сами избират своите диктатори. Такъв прочит на днешния ден чрез историята направи за слушателите на БНР писателят и драматург Стефан Цанев , който гостува в студиото на „Хоризонт“ по повод състоялата се в турския мегаполис Истанбул световна премиера на пиесата му „Заговорът на Калигула“. Цанев казва, че..

обновено на 17.12.17 в 15:04
Лаврен Петров

Лаврен Петров: Работим за хората, които ценят българското изкуство

Сега има по-благоприятни времена за развитие на художествения пазар, защото това е и основната функция на галерията, казва Лаврен Петров , галерист, изкуствовед и внук на известния художник Цанко Лавренов. Всъщност малцина знаят, че създадената от Лаврен Петров през 2006 г. галерия "Лоран" носи името (творческия псевдоним), с което се е подписвал..

публикувано на 17.12.17 в 10:15