Поредното издание на фестивала "Арт Емона" започва на 17-и август

Църквата "Свети Николай" в село Емона
БГНЕС


В несебърското село Емона от 17 до 22 август ще се състои поредното издание на благотворителния фестивал "Арт Емона". Чрез инициативата се събират средства за укрепването и реставрирането на църквата "Свети Николай" в селото, обясни в предаването "12+4" един от организаторите Марина Гачева:

Село Емона е интересно с това, че още 80-те години стана средище на музиканти, актьори, художници, писатели и всички милеем, за това, което е около нас. Измислихме я тази културна седмица и почнахме да каним изтъкнати хора, познати в България. Всички, към които се обърнахме,се отзоваха, дойдоха без пари да пеят, да играят, да танцуват. Със средствата, които събирахме досега, укрепихме основните, направихме два пояса – един външен и един вътрешен. Направихме изцяло покрива, сложихме прозорци, тя нямаше.

Гачева разказа какво включва програмата:

Боян Биолчев ще чете разкази отново, Марио Василев пак ще изнесе концерт на цигулка, за пореден път ще дойде и Васко Кръпката. Последния ден, на 22-и ще бъде Петър Вълчев, с концерт, на китара. Този човек има корени в село Емона, той живее в Швейцария и всъщност ще дойде тук при своите родители и ще изнесе концерт заедно с неговата приятелка Мария Радукану, която, доколкото разбрах, е доста известна румънска поп певица. Ще има интересна театрална постановка, моноспектакъл на Иван Митев от Търновския театър. На децата се опитваме всяка година да покажем един традиционен български занаят. Тази година ще е тъкачество.


Още от категорията

Почина актьорът Стефан Щерев - Чечо

Актьорът Стефан Щерев - Чечо е починал в петък на 44-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите в България.  Щерев има множество роли в театъра, киното и телевизията. Миналата седмица е бил приет във Военномедицинска академия в София заради проблеми с черния дроб. Състоянието му е било стабилно след преливане на кръв, но в..

публикувано на 21.10.17 в 14:52

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологическите находки

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологическите находки при проучването на крепостта „Ряховец“. За разкопките бяха осигурени над 28 хиляди лева от Министерството на културата и Община Горна Оряховица.  В проучването на крепостта се включиха и ученици. Археолозите проучиха няколко сектора при западната порта,..

публикувано на 21.10.17 в 10:20
фотоколаж: Даниела Манолова

Невидимата опера Каскандо

Чудесният превод на Светлана Панчева, музиката и звуковите атмосфери на Калин Николов, актьорското присъствие на Иван Радоев и Стоян Младенов и, разбира се, обединяващият режисьорски замисъл на Младен Алексиев правят българската версия на Каскандо par excellence радиофонична инвенция за глас и музика в съответствие с оригиналното подзаглавие на..

публикувано на 21.10.17 в 10:05

В неделя, 22 октомври, от 16 часа: „Пеперудите са свободни“ от Леополд Герш

Тази неделя ви предлагаме да чуете запис на постановката на Театър „София“ от края на 70-те години – „Пеперудите са свободни“. Една много любовна и много поставяна пиеса. Силната любов, която пламва между Дон Бъкър – млад незрящ мъж, и странното момиче Джил поставя на изпитание житейската им зрялост, както и степента на свободата, която са способни да..

публикувано на 21.10.17 в 09:05

Фотоизложбата „Древни обичаи и традиции от България“ бе посрещната с голям интерес в Москва

Центърът за дизайн и архитектура „Артплей“ в Москва представя през октомври изложбата „Древни обичаи и традиции от България“. Експозицията е подготвена от българската Асоциация на професионалните фотографи (АПФ). Повече за изложбата и как тя е посрещната в руската столица научаваме от Лилия Йотова, председател АПФ: Отзвукът е много..

публикувано на 21.10.17 в 08:05
Изглед от къща-музей „Хаджи Димитър” в Сливен.

Сливен празнува Димитровден

Наричат го града на 100-те войводи, на стоте чешми… Но щом пристигнете  в Сливен, се оказва, че и войводите са повече, и чешмите. Пред вас ще се разкрият и други сливенски тайни, скрити в шепота на Стария бряст, както и полъха на ветровете. Да, и те са повече, а не само прочутият бора. Ще откриете духа на Сливен и в звъна на Градския часовник с познатата..

публикувано на 20.10.17 в 18:00

Елица Георгиева представя романа си "Космонавтите само минават"

Елица Георгиева  представи романа си "Космонавтите само минават" в студиото на "Хоризонт за вас". Едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще. Да стане Юрий Гагарин, после Кърт Кобейн или поне партизанин като дядо си, за да му позволят да засади борче в училищния двор. Това е история, която до голяма степен съм почерпила от..

публикувано на 20.10.17 в 17:23