Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредното издание на фестивала "Арт Емона" започва на 17-и август

Църквата "Свети Николай" в село Емона
Снимка: БГНЕС


В несебърското село Емона от 17 до 22 август ще се състои поредното издание на благотворителния фестивал "Арт Емона". Чрез инициативата се събират средства за укрепването и реставрирането на църквата "Свети Николай" в селото, обясни в предаването "12+4" един от организаторите Марина Гачева:

Село Емона е интересно с това, че още 80-те години стана средище на музиканти, актьори, художници, писатели и всички милеем, за това, което е около нас. Измислихме я тази културна седмица и почнахме да каним изтъкнати хора, познати в България. Всички, към които се обърнахме,се отзоваха, дойдоха без пари да пеят, да играят, да танцуват. Със средствата, които събирахме досега, укрепихме основните, направихме два пояса – един външен и един вътрешен. Направихме изцяло покрива, сложихме прозорци, тя нямаше.

Гачева разказа какво включва програмата:

Боян Биолчев ще чете разкази отново, Марио Василев пак ще изнесе концерт на цигулка, за пореден път ще дойде и Васко Кръпката. Последния ден, на 22-и ще бъде Петър Вълчев, с концерт, на китара. Този човек има корени в село Емона, той живее в Швейцария и всъщност ще дойде тук при своите родители и ще изнесе концерт заедно с неговата приятелка Мария Радукану, която, доколкото разбрах, е доста известна румънска поп певица. Ще има интересна театрална постановка, моноспектакъл на Иван Митев от Търновския театър. На децата се опитваме всяка година да покажем един традиционен български занаят. Тази година ще е тъкачество.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени