Поредното издание на фестивала "Арт Емона" започва на 17-и август

Църквата "Свети Николай" в село Емона
Снимка: БГНЕС


В несебърското село Емона от 17 до 22 август ще се състои поредното издание на благотворителния фестивал "Арт Емона". Чрез инициативата се събират средства за укрепването и реставрирането на църквата "Свети Николай" в селото, обясни в предаването "12+4" един от организаторите Марина Гачева:

Село Емона е интересно с това, че още 80-те години стана средище на музиканти, актьори, художници, писатели и всички милеем, за това, което е около нас. Измислихме я тази културна седмица и почнахме да каним изтъкнати хора, познати в България. Всички, към които се обърнахме,се отзоваха, дойдоха без пари да пеят, да играят, да танцуват. Със средствата, които събирахме досега, укрепихме основните, направихме два пояса – един външен и един вътрешен. Направихме изцяло покрива, сложихме прозорци, тя нямаше.

Гачева разказа какво включва програмата:

Боян Биолчев ще чете разкази отново, Марио Василев пак ще изнесе концерт на цигулка, за пореден път ще дойде и Васко Кръпката. Последния ден, на 22-и ще бъде Петър Вълчев, с концерт, на китара. Този човек има корени в село Емона, той живее в Швейцария и всъщност ще дойде тук при своите родители и ще изнесе концерт заедно с неговата приятелка Мария Радукану, която, доколкото разбрах, е доста известна румънска поп певица. Ще има интересна театрална постановка, моноспектакъл на Иван Митев от Търновския театър. На децата се опитваме всяка година да покажем един традиционен български занаят. Тази година ще е тъкачество.


Още от категорията

НИМ започва цялостно проучване на културното наследство на с. Добърско

Цялостно проучване на културното наследство на с. Добърско в община Разлог започват от днес екипи на Националния исторически музей. Районът има богато културно наследство. Средновековният храм "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е филиал на Националния исторически музей и е паметник под защитата на ЮНЕСКО. Той е сред най-атрактивните и..

публикувано на 18.07.18 в 03:23

Изложбата "Магията на туша" показва в Търговище художникът Цончо Денев

150 творби на художника Цончо Денев са подредени в изложба под мотото "Магията на туша" в художествената галерия "Проф. Никола Маринов" в Търговище. Цончо Денев не рисува по познатия начин с перо, а открива магия в нестандартното боравене с материала, в смелостта да експериментира и да разшири технологичния диапазон на изразните средства...

публикувано на 18.07.18 в 01:32
Славянски имена на градове на географската карта на Германия.

Славянски имена на селища в Германия

Някои от големите градове в източната част на Германия носят славянски по произход имена. Част от тях лесно се разпознават, други са силно изменени в немския си вариант. От какви славянски думи идват имената Любек, Чортау, Росток, Шверин, Берлин, Лайпциг, Цитау, Гьорлиц, Грац и други селища и откога се ползват по немскоезичните земи разказва проф. Борис..

публикувано на 17.07.18 в 17:15

Поетът Найден Вълчев е лауреат на наградата „Георги Джагаров” за 2018

Найден Вълчев е роден е на 30 август 1927 г. в с. Малка Брестница, Тетевенска околия. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет. Бил е редактор в списание „Български воин“ и вестник „Народна армия“, след това – в списанията „Септември“ и „Съвременник“; както и главен редактор на списание „Дарители“. Дипломат. Председател на Съюза на..

публикувано на 17.07.18 в 16:49

Разлог посреща гостите на лятната творческа академия през август

Разлог отново ще бъде домакин на 12-ото издание на лятната творческа академия „Огънят на Орфей“. По традиция академията се провежда между 6 и 20 август и обединява ежегодно средно по 150 участници и преподаватели. Тази година се очаква с интерес на година гостуването на професори по пиано от Московската консерватория, на Георги Василев, който..

публикувано на 17.07.18 в 16:09

В Бургас започва минифестивалът "Лято с документалното кино"

Минифестивалът за документално художествено кино „Лято с документалното кино“ започва днес в Бургас. Темата му е "Демократичните промени от 1989 г., преходът и постсоциалистическото минало". В предаването „Преди всички“ създателят на фестивала Ирина Тодорова каза, че концепцията му е новаторска: „Филмите са нови, те нямат дебют тук. Днес ще..

публикувано на 17.07.18 в 10:43

Гран при и специално отличие за ансамбъл „Розова долина“

И тази година ансамбъл „Розова долина“ от Карлово затвърди успехите на българските състави по света на престижен фестивал. Сънародниците ни се върнаха с две отличия от VI международен фолклорен танцов и музикален фестивал „Наградата на Белград“. Форумът се проведе в сръбската столица и събра таланти от далечни страни като Мексико, Тунис,..

публикувано на 17.07.18 в 10:26