Поредното издание на фестивала "Арт Емона" започва на 17-и август

Църквата "Свети Николай" в село Емона
БГНЕС


В несебърското село Емона от 17 до 22 август ще се състои поредното издание на благотворителния фестивал "Арт Емона". Чрез инициативата се събират средства за укрепването и реставрирането на църквата "Свети Николай" в селото, обясни в предаването "12+4" един от организаторите Марина Гачева:

Село Емона е интересно с това, че още 80-те години стана средище на музиканти, актьори, художници, писатели и всички милеем, за това, което е около нас. Измислихме я тази културна седмица и почнахме да каним изтъкнати хора, познати в България. Всички, към които се обърнахме,се отзоваха, дойдоха без пари да пеят, да играят, да танцуват. Със средствата, които събирахме досега, укрепихме основните, направихме два пояса – един външен и един вътрешен. Направихме изцяло покрива, сложихме прозорци, тя нямаше.

Гачева разказа какво включва програмата:

Боян Биолчев ще чете разкази отново, Марио Василев пак ще изнесе концерт на цигулка, за пореден път ще дойде и Васко Кръпката. Последния ден, на 22-и ще бъде Петър Вълчев, с концерт, на китара. Този човек има корени в село Емона, той живее в Швейцария и всъщност ще дойде тук при своите родители и ще изнесе концерт заедно с неговата приятелка Мария Радукану, която, доколкото разбрах, е доста известна румънска поп певица. Ще има интересна театрална постановка, моноспектакъл на Иван Митев от Търновския театър. На децата се опитваме всяка година да покажем един традиционен български занаят. Тази година ще е тъкачество.


Още от категорията
Тиен Дзиендзюн (вдясно) и Мариана Тиен в студиото на програма

Българо-китайска рецепта за хармония и любов

Тя е на Мариана Тиен и на Тиен Дзиендзюн. И двамата са доценти, но както казват в спорта, „на разменено гостуване“. Стане ли дума за детайлни познания по България във всяка област, питайте доц. д-р Тиен Дзиендзюн. Той е специалистът – българист. Роден е в Китай. Преподава повечето дисциплини по българска филология в Пекинския университет за чужди езици...

публикувано на 21.08.17 в 16:50

Образът на Иисус Христос в киното

• Разговор с кинокритика Петър Кърджилов за това как е представен през годините образът на Спасителя в седмото изкуство. • Разговор със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийската митрополия за въздействието на последния филм за Иисус Христос - „Страстите Христови”.

публикувано на 21.08.17 в 12:05
Църквата

Боснек - златна мина за легенди и предания

Векове наред южните склонове на Витоша приютявали племена, които копаели недрата на планината в търене на желязна руда и дори злато. Така се ражда и село Боснек. През 50-те години на 20 век с развитието на промишлеността селото постепенно опустява и днес там живеят около 150 души - последните пазители на чудните легенди от региона. А те - легендите..

публикувано на 21.08.17 в 11:30

С атрактивно шествие ще се открие 45-тият Международен фолклорен фестивал

Многообразие от култури, традиции и обичаи ще се съберат на едно място, за да пеят, танцуват и се забавляват на открито, заедно с жителите и туристите на морския град в оредното издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Той започва от 18.00 часа с цветно и атрактивно шествие на всички гостуващи състави от общо 13 държави. По традиция..

публикувано на 21.08.17 в 11:24

В Регионалната библиотека на Ловеч представят снимки и документи, свързани с Освобождението на града

Урок по история по повод 140 години от Освобождението на Ловеч представят съвместно Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека и Държавния архив в града.  В детския отдел на библиотеката чрез снимки и документи, запазени в архива, ще бъдат представени факти и събития, свързани с освобождението на Ловеч. По повод годишнината в..

публикувано на 21.08.17 в 10:42

Над 30 артисти участваха в Арт фест - Берковица

Арт фест - Берковица се проведе от 17 до 20 август, а негови организатори са младежите от сдружение „Арт подиум”.  Второто издание на културната проява обедини уличното изкуство и модерни и експериментални артформи. Над 30 артисти от Европа се включиха с изкуството си във фестивалната сцена – основите на местната обсерватория, зад..

публикувано на 21.08.17 в 09:15

Съвременна българска драматургия след полунощ

На 25 август от 0.20 мин. ще излъчим пиесата на Андрей Филипов „Липсващият разказ”. В нея участват Вълчо Камарашев, Николай Костадинов и Невена Калудова, а режисьор на постановката е Николай Ламбрев. В четвъртък на 24 август сме избрали за вас драматургичния текст на Цветан Марангозов „По стръмното”, а в сряда по същото време пиесата на Светлозар..

публикувано на 20.08.17 в 10:15