Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея готова до дни с плана за удар срещу американска територия в Тихия океан

| обновено на 10.08.17 в 11:48
Снимка: БТА

Северна Корея ще е готова до средата на август с плана си за ракетни удари срещу остров Гуам в Тихия океан, съобщи говорител на Пхенян. Съобщението е необичайно подробно, като в него се описват както броя на ракетите, които ще бъдат изстреляни - четири, така и планираната им траектория.

Севернокорейската армия ще завърши плана си за удар срещу Гуам преди средата на август. След това ще докладва на главнокомандващия на ядрените ни сили и ще е в готовност да изпълни заповедта му.

По думите на говорителя, ударът ще представлява сигнал и ключово предупреждение към Съединените щати.

Снощи в Пхенян се проведе масов протест срещу новите санкции на ООН, съобщи Ройтерс. Държавната телевизия на Пхенян показа хиляди хора, събрани на площад "Ким Ир-сен", които скандират, че подкрепят правителството си, което излезе с критично изявление срещу санкциите още в понеделник. Директорът на фабрика за нишесте Пак Хьон Рьол заяви:

Не ни интересуват никакви санкции или атаки. Никаква блокада или натиск няма да попречат на съществуването ни. Това е отговорът на работническата класа, която се развива под топлите грижи на Партията, ръководена от героите ни Ким Ир-сен и Ким Чен-ун.

Министърът на отбраната на Япония заяви, че страната му може да прихване законно ракетите, които Северна Корея евентуално ще изстреля срещу Гуам. 

Южнокорейският президент Мун Дже-ин свика за днес извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на ракетната заплаха, предаде ТАСС. Според армията на Южна Корея заплахите на северната ѝ съседка към Гуам са предизвикателство както за Сеул, така и за съюза между Съединените щати и Южна Корея. Говорител на армията Ро Дже-чон заяви, че Сеул е готов да действа незабавно срещу всяка провокация от страна на Пхенян.

Нашата армия отправя строго предупреждение. Ако Северна Корея извърши провокация срещу нашата армия въпреки предупреждението ни, ще получи силен и твърд отговор от американо-южнокорейския съюз.

Военните на Сеул смятат, че Северна Корея е постигнала значителен напредък в смаляването на ядрена бойна глава, но е трудно да се предвиди кога ще може да я монтира на балистична ракета.

Въпреки севернокорейските заплахи редица експерти изразяват съмнения, че страната наистина е способна да удари Гуам.

Междувременно стана ясно, че Пентагонът е разработил план за нанасяне на изпреварващи удари по около 20 военни обекта в Северна Корея. Според информацията ударите ще бъдат нанесени от бомбардировачи Б-1 "Лансър", като приоритетни мишени ще бъдат пускови площадки за ракети, изпитателни комплекси и логистични сгради. Пентагонът предвижда в евентуалната операция да участват спътници, дронове, изтребители и разузнавателни самолети.

ДПА съобщи, че още през 1999 г. Доналд Тръмп се е обявил за превантивен удар срещу Северна Корея. В интервю за "Си Ен Ен" Тръмп, който по това време е бизнесмен, казва, че първо ще преговаря. Той отбелязва, че ако преговорите се провалят, би било по-добре проблемът да бъде решен сега, а не по-късно. По повод новите заплахи, американският президент заяви, че Северна Корея ще се изправи пред "огън и ярост", ако продължава с агресивната реторика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна