Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на международния печат

Руските издания обсъждат шансовете за война между Северна Корея и Съединените щати.

"Заплахи от страна на САЩ, нови санкции, ответни заплахи от страна на Северна Корея. Има риск ситуацията да излезе от контрол. Това е военнополитически танц на ръба на пропастта" - така обрисува напрежението между Вашингтон и Пхенян руският сенатор Алексей Пушков, цитиран в "Парламентская газета".

Ракета с обикновена бойна глава не би нанесла особени щети на американската база; друг въпрос е, ако става дума за ядрен заряд, отбелязва "Независимая газета" по повод заканата на Северна Корея за ракетен удар срещу американската военна база на остров Гуам.
 
"Подготовка за предсрочни избори" тече в Турция, разкрива турският печат. Според задкулисни информации президентът Реджеп Ердоган се готви да изтегли за по-предна дата изборите през 2019 г. за нов президент и парламент на страната. Вотът е ключов, тъй като след него влиза в сила реформата, според която в Турция ще бъде въведена президентска система на управление. Говори се за възможността решаващият вот да се състои към средата или края на 2018 г., пише вестник "Анаюрт".

Министърът на финансите подтиква румънците да пълнят резервоарите си при българите. Правителството иска отново да увеличи акциза върху горивата, информира вестник "Ромъния либера".

Премиерът Михай Тудосе е опитал снощи да успокои румънците и е уверил, че увеличаването на акциза няма да генерира увеличение на цените на горивата, съобщава вестник "Гъндул".

Ако направим ос на мира и стабилността по линията Север-Юг на Западните Балкани между двата най-големи народа - сърбите и албанците, в следващите сто години ще сме решили 80 процента от нашите политически проблеми. Това е заявил сръбският президент Александър Вучич в интервю за телевизия Пинк, пише вестник "Вечерне новости".

 Вестник "Политика" поставя акцента върху думите на Вучич, че в края на идната година средната заплата в Сърбия ще бъде 500 евро.
 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени