М. Натудова: IT сферата проявява по-голям интерес към завършилите в чужбина

| обновено на 10.08.17 в 12:40
ЕПА/БГНЕС

Гладът за кадри е много голям, така че във всяка сфера се търсят кандидати от работодателите, но IT сферата има засилен интерес към кандидати, завършили в чужбина. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" Мила Натудова, организатор на най-големия кариерен форум у нас "Кариери.БГ":

Това е просто световна тенденция, свързана с това, че постоянно се увеличават възможностите за работа, както и мобилността, тъй като хората пътуват, така че за нас това, че има глад за кадри, не е нещо тревожно, а възможност, в която ние виждаме повече българи да се върнат у дома и всъщност чрез знанията си, натрупани в чужбина, да допринасят в България.

Младите, завършили в чужбина, проявяват интерес и към мениджмънта, маркетинга, пиара и финансите, подчерта Надутова, като уточни, че:
От страна на кандидатите пък с опит в чужбина над 43% искат да се развиват на ниво мениджмънт, а 36-35 процента на ниво маркетинг и пиар, докато финанси са около 20%, така че предимно бизнес специалности и различни професии от бизнес спектъра.

Има кандидати за развитие и в сферата на образованието и в неправителствения сектор, добави Натудова:
Има сериозен интерес от българите, учили или работили в чужбина, всъщност да се върнат и да станат учители, а иначе извън образованието наблюдаваме сериозна тенденция цялостно към неправителствения сектор и  към това хората да се завърнат в България и вместо корпоративната кариера, да търсят възможности да станат част от неправителствена организация, която разрешава определен социален проблем. Знаете, в България има много такива, както има и много възможности, а от друга страна, забелязваме интерес от българите с опит в чужбина да стартират свой собствен проект или да се включат към нечий друг стартъп, т.е. да бъдат предприемачи.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Т. Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката, изградена за АЕЦ "Белене". Тя увери, че са предприети всички действия и мерки, за да бъде съхранено оборудването по най-добрия начин: Съхранява се при условия и по процедури, които са разписани и определени от заводите, които са..

публикувано на 21.10.17 в 19:57
Александър Новак

Александър Новак: Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември

Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак , който е съпредседател на Руско-турската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество, предаде ТАСС. Такова решение е подготвено. Има възможност за доставка на 50 хиляди тона домати в Руската федерация..

публикувано на 21.10.17 в 18:48
Дейвид Дейвис и Мишел Барния - представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит

Мариела Ди Киомо: ЕС не трябва да залага много приоритети в следващата финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета

Европейският съюз не трябва да залага много приоритети в следващата  финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета, заяви за "Хоризонт" Мариела Ди Киомо от Европейския център за управлението на политики по развитието.  Официалните преговори за следващия 7-годишен период ще започнат през май, но неофициално разговорите вече са в ход...

публикувано на 21.10.17 в 09:02

М. Тейсен: Транспортът трябва e в законодателство, различно от директивата за командированите работници

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен , е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел.  Ревизията на директивата за..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

Кредитирането за дребния и средния бизнес ще нараства, прогнозират от правителството

Кредитирането за малкия и средния бизнес ще нарасне с около 7 на сто през 2018 година, прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Министерството на икономиката има доста силен инструмент, който би могъл да помогне насърчаването на предприемачеството - Българската банка за развитие. Бих споменал работата на банката по отношение на..

публикувано на 20.10.17 в 21:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33