М. Натудова: IT сферата проявява по-голям интерес към завършилите в чужбина

| обновено на 10.08.17 в 12:40
ЕПА/БГНЕС

Гладът за кадри е много голям, така че във всяка сфера се търсят кандидати от работодателите, но IT сферата има засилен интерес към кандидати, завършили в чужбина. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" Мила Натудова, организатор на най-големия кариерен форум у нас "Кариери.БГ":

Това е просто световна тенденция, свързана с това, че постоянно се увеличават възможностите за работа, както и мобилността, тъй като хората пътуват, така че за нас това, че има глад за кадри, не е нещо тревожно, а възможност, в която ние виждаме повече българи да се върнат у дома и всъщност чрез знанията си, натрупани в чужбина, да допринасят в България.

Младите, завършили в чужбина, проявяват интерес и към мениджмънта, маркетинга, пиара и финансите, подчерта Надутова, като уточни, че:
От страна на кандидатите пък с опит в чужбина над 43% искат да се развиват на ниво мениджмънт, а 36-35 процента на ниво маркетинг и пиар, докато финанси са около 20%, така че предимно бизнес специалности и различни професии от бизнес спектъра.

Има кандидати за развитие и в сферата на образованието и в неправителствения сектор, добави Натудова:
Има сериозен интерес от българите, учили или работили в чужбина, всъщност да се върнат и да станат учители, а иначе извън образованието наблюдаваме сериозна тенденция цялостно към неправителствения сектор и  към това хората да се завърнат в България и вместо корпоративната кариера, да търсят възможности да станат част от неправителствена организация, която разрешава определен социален проблем. Знаете, в България има много такива, както има и много възможности, а от друга страна, забелязваме интерес от българите с опит в чужбина да стартират свой собствен проект или да се включат към нечий друг стартъп, т.е. да бъдат предприемачи.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11