М. Натудова: IT сферата проявява по-голям интерес към завършилите в чужбина

| обновено на 10.08.17 в 12:40
ЕПА/БГНЕС

Гладът за кадри е много голям, така че във всяка сфера се търсят кандидати от работодателите, но IT сферата има засилен интерес към кандидати, завършили в чужбина. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" Мила Натудова, организатор на най-големия кариерен форум у нас "Кариери.БГ":

Това е просто световна тенденция, свързана с това, че постоянно се увеличават възможностите за работа, както и мобилността, тъй като хората пътуват, така че за нас това, че има глад за кадри, не е нещо тревожно, а възможност, в която ние виждаме повече българи да се върнат у дома и всъщност чрез знанията си, натрупани в чужбина, да допринасят в България.

Младите, завършили в чужбина, проявяват интерес и към мениджмънта, маркетинга, пиара и финансите, подчерта Надутова, като уточни, че:
От страна на кандидатите пък с опит в чужбина над 43% искат да се развиват на ниво мениджмънт, а 36-35 процента на ниво маркетинг и пиар, докато финанси са около 20%, така че предимно бизнес специалности и различни професии от бизнес спектъра.

Има кандидати за развитие и в сферата на образованието и в неправителствения сектор, добави Натудова:
Има сериозен интерес от българите, учили или работили в чужбина, всъщност да се върнат и да станат учители, а иначе извън образованието наблюдаваме сериозна тенденция цялостно към неправителствения сектор и  към това хората да се завърнат в България и вместо корпоративната кариера, да търсят възможности да станат част от неправителствена организация, която разрешава определен социален проблем. Знаете, в България има много такива, както има и много възможности, а от друга страна, забелязваме интерес от българите с опит в чужбина да стартират свой собствен проект или да се включат към нечий друг стартъп, т.е. да бъдат предприемачи.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Фючърсите на биткойн не правят много успешен дебют на най-голямата борса в света - Chicago Mercantile Exchange

В ранните часове на понеделник, най-голямата фючърсна борса в света Chicago Mercantile Exchange (CME) даде официален старт на търговията на биткойн фючърси в опит да се възползва от манията през настоящата година, довела до истински ценови бум на криптовалутите и в частност на най-известна среда тях - биткойн. Търговията стартира към от..

публикувано на 18.12.17 в 10:42
Тодор Галев

Тодор Галев: Оптимисти сме за развитието на иновативните компании през 2018-а

Изводите от конкурса "Иновативно предприятие на годината" са и оптимистични и песимистични, заяви пред Радио София Тодор Галев , представител на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Извън известните сектори като "Информационни и комуникационни технологии", в които вече са известни редица силни иновативни фирми, в конкурса се появяват и..

публикувано на 18.12.17 в 10:34

БСК ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година

Българската стопанска камара ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година с прогнози за икономическата среда, инвестициите и работните места през 2018 година. Проучването се осъществява за 13-та поредна година, като целта е да се изследва и покаже състоянието на бизнеса в настоящите условия. Резултатите ще представят ръкаводството..

публикувано на 18.12.17 в 08:10

Ръководителят на Роснефт подписа петролни споразумения във Венецуела

Венецуела е възложила концесии за разработване на две газови находища на подразделение на руския петролен гигант Роснефт, се казва в изявление на компанията, цитирано от Ройтерс. Президентът на Венецуела Николас Мадуро е подписал сделката по време на посещение на изпълнителния директор на Роснефт Игор Сечин в южноамериканската страна. Сечин е обсъдил..

публикувано на 17.12.17 в 17:28

Петя Александрова: Приватизацията е замиращ процес

Все още, разбира се, има дружества, които са държавна собственост – с над 50% държавното участие в тях – но така или иначе процесът все повече е замиращ, тъй като основните активи, които бяха заложени за приватизация през годините, са с налични приватизационни сделки - с над 67% частно участие. Това заяви новият изпълнителен директор на Агенцията за..

публикувано на 17.12.17 в 13:33
Васил Велев

Васил Велев: Увеличението на цената на тока за бизнеса е абсолютно необосновано

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев   и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на ток  Мартин Георгиев  к оментираха в ефира на "Хоризонт" прогнозите, че електроенергията за индустриалните потребители може да поскъпне с 50 до 90 на сто, заради което представители на бизнеса поискаха..

обновено на 17.12.17 в 13:17

Сеул обвини Пхенян в кражба на криптовалути

Обвинения към Северна Корея за кражба на виртуалните валути биткойн и етериум отправениха от Южна Корея, предаде Би Би Си. Атаката е била извършена през февруари, като има данни и за опити за хакване през октомври, които обаче са били осуетени. Според експерти, най-малко 7 млн.  долара виртуални пари са били откраднати от северкокорейски хакери, чиято..

обновено на 16.12.17 в 18:31