Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Натудова: IT сферата проявява по-голям интерес към завършилите в чужбина

| обновено на 10.08.17 в 12:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гладът за кадри е много голям, така че във всяка сфера се търсят кандидати от работодателите, но IT сферата има засилен интерес към кандидати, завършили в чужбина. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" Мила Натудова, организатор на най-големия кариерен форум у нас "Кариери.БГ":

Това е просто световна тенденция, свързана с това, че постоянно се увеличават възможностите за работа, както и мобилността, тъй като хората пътуват, така че за нас това, че има глад за кадри, не е нещо тревожно, а възможност, в която ние виждаме повече българи да се върнат у дома и всъщност чрез знанията си, натрупани в чужбина, да допринасят в България.

Младите, завършили в чужбина, проявяват интерес и към мениджмънта, маркетинга, пиара и финансите, подчерта Надутова, като уточни, че:
От страна на кандидатите пък с опит в чужбина над 43% искат да се развиват на ниво мениджмънт, а 36-35 процента на ниво маркетинг и пиар, докато финанси са около 20%, така че предимно бизнес специалности и различни професии от бизнес спектъра.

Има кандидати за развитие и в сферата на образованието и в неправителствения сектор, добави Натудова:
Има сериозен интерес от българите, учили или работили в чужбина, всъщност да се върнат и да станат учители, а иначе извън образованието наблюдаваме сериозна тенденция цялостно към неправителствения сектор и  към това хората да се завърнат в България и вместо корпоративната кариера, да търсят възможности да станат част от неправителствена организация, която разрешава определен социален проблем. Знаете, в България има много такива, както има и много възможности, а от друга страна, забелязваме интерес от българите с опит в чужбина да стартират свой собствен проект или да се включат към нечий друг стартъп, т.е. да бъдат предприемачи.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени