М. Натудова: IT сферата проявява по-голям интерес към завършилите в чужбина

| обновено на 10.08.17 в 12:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гладът за кадри е много голям, така че във всяка сфера се търсят кандидати от работодателите, но IT сферата има засилен интерес към кандидати, завършили в чужбина. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" Мила Натудова, организатор на най-големия кариерен форум у нас "Кариери.БГ":

Това е просто световна тенденция, свързана с това, че постоянно се увеличават възможностите за работа, както и мобилността, тъй като хората пътуват, така че за нас това, че има глад за кадри, не е нещо тревожно, а възможност, в която ние виждаме повече българи да се върнат у дома и всъщност чрез знанията си, натрупани в чужбина, да допринасят в България.

Младите, завършили в чужбина, проявяват интерес и към мениджмънта, маркетинга, пиара и финансите, подчерта Надутова, като уточни, че:
От страна на кандидатите пък с опит в чужбина над 43% искат да се развиват на ниво мениджмънт, а 36-35 процента на ниво маркетинг и пиар, докато финанси са около 20%, така че предимно бизнес специалности и различни професии от бизнес спектъра.

Има кандидати за развитие и в сферата на образованието и в неправителствения сектор, добави Натудова:
Има сериозен интерес от българите, учили или работили в чужбина, всъщност да се върнат и да станат учители, а иначе извън образованието наблюдаваме сериозна тенденция цялостно към неправителствения сектор и  към това хората да се завърнат в България и вместо корпоративната кариера, да търсят възможности да станат част от неправителствена организация, която разрешава определен социален проблем. Знаете, в България има много такива, както има и много възможности, а от друга страна, забелязваме интерес от българите с опит в чужбина да стартират свой собствен проект или да се включат към нечий друг стартъп, т.е. да бъдат предприемачи.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Очаква се България да подаде искане за присъединяване към механизма за тясно сътрудничество с ЕЦБ

Писмото с искане за присъединяване към механизма за тясно сътрудничество с Европейската централна банка се очаква да бъде изпратено днес. Това трябва да стане след правителственото заседание, на което финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат за изпращането на молбата. Механизмът за тясно сътрудничество е подготвителният етап за членство в..

публикувано на 18.07.18 в 04:29

Доларът поскъпва след позитивната оценка на шефа на Фед за американската икономика

Щатският долар поскъпва на валутния пазар, след като председателят на Фед Джером Пауъл направи позитивна оценка за представянето на икономиката на САЩ и в същото време сякаш омаловажи потенциално негативното влияние на търговското напрежение в световен план върху перспективата за по-нататъшно затягане (повишаване) на американските лихви...

публикувано на 17.07.18 в 18:23
Джером Пауъл от Фед

Джером Пауъл: Фед ще продължава да повишава постепенно лихвените ставки

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник пред банковата комисия на Сената, че силният икономически растеж и стабилната инфлация би трябвало да задържат централната банка на САЩ по пътя на постепенно повишаване на краткосрочните лихвени проценти. "Входящите данни показват, че успоредно със силния пазар на труда,..

публикувано на 17.07.18 в 17:55

Размерът на акциза на бездимните цигари ще бъде уточнен преди второ четене на законопроекта

Окончателният размер на акциза на бездимните нагреваеми цигари ще бъде уточнен преди второто четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Това стана ясно след заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции. Новата по-висока ставка ще влезе в сила от 1 октомври, заяви председателят на комисията Емил Димитров:..

публикувано на 17.07.18 в 17:16

Германия: Очакваме финансовите министри от Г-20 да подчертаят, че търговските рестрикции вредят на всички

Търговските конфликти и възможните сътресения на финансовите пазари представляват най-големи рискове за глобалната икономика, заяви във вторник пред Ройтерс неназован високопоставен германски служител, добавяйки, че министрите на финансите на Г-20 ще подчертаят на предстоящото им заседание, че търговските бариери представляват погрешен курс...

публикувано на 17.07.18 в 17:07

Позитивен отскок на индустриалното производство в САЩ през юни

Индустриалното производство нарасна през юни малко по-силно от очакваното, парирайки изненадващото свиване през май благодарение на солиден отскок в промишленото производство и на по-нататъшен растеж в минно-добвия сектор, което е пореден сигнал за солидно ускоряване на растежа на икономиката на САЩ през второто тримесечие на годината...

публикувано на 17.07.18 в 16:55

Понижение на европейските борси след спад в телекомуникационния сектор и преди показанията на шефа на Фед

Основните европейски фондови индекси се оцветиха в червено по време на търговията във вторник в резултат най-вече на солиден натиск от продажби в телекомуникационния сектор, като в същото време инвеститорите са в очакване на предстоящите важни показания на управителя на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Общият европейски индекс..

публикувано на 17.07.18 в 16:30