Ил. Иванов: Пристанищата ни в Бургас, Варна и Несебър – все по-популярни сред круизните туристи

| обновено на 10.08.17 в 12:41
Снимка: БГНЕС

Круизният туризъм от доста години е достъпен не само за много богатите хора, но и за масовия потребител в цял свят, обясни в интервю за предаването "Преди всички" Илиян Иванов от Българското круизно общество. Именно значителен ръст на този тип туризъм предвижда интегрирана транспортна стратегия на България до 2030 година.

В 
света за цялата година 2017 година ще пътуват приблизително 25 милиона пасажери, а тази година само в Европа вече се очаква цифрата да достигне 7 милиона, като, разбира се, веднага можете да си представите, че от тези 7 милиона европейци по-голямата част са именно хора в средна класа, обясни Иванов, както и уточни, че около 10 000 българи пътуват всяка година на круизи. 

Круизният туризъм е целогодишен, а българите пътуват главно в Европа и Средиземно море, балтийски столици и норвежки фиорди, както и Канарските острови, и Мадейра – много хора вече почиват по този начин, подчерта Иванов. 

Относно възможността за развитие на българските пристанища като спирки на чуждите круизни кораби Иванов обясни, че някои от тях вече са се превърнали в дестинации, като даде за пример Бургас, Варна и Несебър:
В последните две години покрай Крим, както и покрай проблемите в Турция и в Египет, на практика България е "жертва" на една конюнктура в региона, от която страда цялото Източно Средиземноморие. А това е нещо, което ние използвахме, за да можем да подобрим нашата инфраструктура. 

Очаквам до следващите 2-3 години, когато в цялото Източно Средиземноморие се очаква отново нещата да се подобрят и круизните линии, както и круизните оператори отново да подновят традиционните си маршрути, то тогава да видим и един бум на круизните пасажери, включително и в България,
добави Илиян Иванов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 
Още от категорията

Очаква се България да подаде искане за присъединяване към механизма за тясно сътрудничество с ЕЦБ

Писмото с искане за присъединяване към механизма за тясно сътрудничество с Европейската централна банка се очаква да бъде изпратено днес. Това трябва да стане след правителственото заседание, на което финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат за изпращането на молбата. Механизмът за тясно сътрудничество е подготвителният етап за членство в..

публикувано на 18.07.18 в 04:29

Доларът поскъпва след позитивната оценка на шефа на Фед за американската икономика

Щатският долар поскъпва на валутния пазар, след като председателят на Фед Джером Пауъл направи позитивна оценка за представянето на икономиката на САЩ и в същото време сякаш омаловажи потенциално негативното влияние на търговското напрежение в световен план върху перспективата за по-нататъшно затягане (повишаване) на американските лихви...

публикувано на 17.07.18 в 18:23
Джером Пауъл от Фед

Джером Пауъл: Фед ще продължава да повишава постепенно лихвените ставки

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник пред банковата комисия на Сената, че силният икономически растеж и стабилната инфлация би трябвало да задържат централната банка на САЩ по пътя на постепенно повишаване на краткосрочните лихвени проценти. "Входящите данни показват, че успоредно със силния пазар на труда,..

публикувано на 17.07.18 в 17:55

Размерът на акциза на бездимните цигари ще бъде уточнен преди второ четене на законопроекта

Окончателният размер на акциза на бездимните нагреваеми цигари ще бъде уточнен преди второто четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Това стана ясно след заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции. Новата по-висока ставка ще влезе в сила от 1 октомври, заяви председателят на комисията Емил Димитров:..

публикувано на 17.07.18 в 17:16

Германия: Очакваме финансовите министри от Г-20 да подчертаят, че търговските рестрикции вредят на всички

Търговските конфликти и възможните сътресения на финансовите пазари представляват най-големи рискове за глобалната икономика, заяви във вторник пред Ройтерс неназован високопоставен германски служител, добавяйки, че министрите на финансите на Г-20 ще подчертаят на предстоящото им заседание, че търговските бариери представляват погрешен курс...

публикувано на 17.07.18 в 17:07

Позитивен отскок на индустриалното производство в САЩ през юни

Индустриалното производство нарасна през юни малко по-силно от очакваното, парирайки изненадващото свиване през май благодарение на солиден отскок в промишленото производство и на по-нататъшен растеж в минно-добвия сектор, което е пореден сигнал за солидно ускоряване на растежа на икономиката на САЩ през второто тримесечие на годината...

публикувано на 17.07.18 в 16:55

Понижение на европейските борси след спад в телекомуникационния сектор и преди показанията на шефа на Фед

Основните европейски фондови индекси се оцветиха в червено по време на търговията във вторник в резултат най-вече на солиден натиск от продажби в телекомуникационния сектор, като в същото време инвеститорите са в очакване на предстоящите важни показания на управителя на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Общият европейски индекс..

публикувано на 17.07.18 в 16:30