Ил. Иванов: Пристанищата ни в Бургас, Варна и Несебър – все по-популярни сред круизните туристи

| обновено на 10.08.17 в 12:41
БГНЕС

Круизният туризъм от доста години е достъпен не само за много богатите хора, но и за масовия потребител в цял свят, обясни в интервю за предаването "Преди всички" Илиян Иванов от Българското круизно общество. Именно значителен ръст на този тип туризъм предвижда интегрирана транспортна стратегия на България до 2030 година.

В 
света за цялата година 2017 година ще пътуват приблизително 25 милиона пасажери, а тази година само в Европа вече се очаква цифрата да достигне 7 милиона, като, разбира се, веднага можете да си представите, че от тези 7 милиона европейци по-голямата част са именно хора в средна класа, обясни Иванов, както и уточни, че около 10 000 българи пътуват всяка година на круизи. 

Круизният туризъм е целогодишен, а българите пътуват главно в Европа и Средиземно море, балтийски столици и норвежки фиорди, както и Канарските острови, и Мадейра – много хора вече почиват по този начин, подчерта Иванов. 

Относно възможността за развитие на българските пристанища като спирки на чуждите круизни кораби Иванов обясни, че някои от тях вече са се превърнали в дестинации, като даде за пример Бургас, Варна и Несебър:
В последните две години покрай Крим, както и покрай проблемите в Турция и в Египет, на практика България е "жертва" на една конюнктура в региона, от която страда цялото Източно Средиземноморие. А това е нещо, което ние използвахме, за да можем да подобрим нашата инфраструктура. 

Очаквам до следващите 2-3 години, когато в цялото Източно Средиземноморие се очаква отново нещата да се подобрят и круизните линии, както и круизните оператори отново да подновят традиционните си маршрути, то тогава да видим и един бум на круизните пасажери, включително и в България,
добави Илиян Иванов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 
Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11