Ил. Иванов: Пристанищата ни в Бургас, Варна и Несебър – все по-популярни сред круизните туристи

| обновено на 10.08.17 в 12:41
БГНЕС

Круизният туризъм от доста години е достъпен не само за много богатите хора, но и за масовия потребител в цял свят, обясни в интервю за предаването "Преди всички" Илиян Иванов от Българското круизно общество. Именно значителен ръст на този тип туризъм предвижда интегрирана транспортна стратегия на България до 2030 година.

В 
света за цялата година 2017 година ще пътуват приблизително 25 милиона пасажери, а тази година само в Европа вече се очаква цифрата да достигне 7 милиона, като, разбира се, веднага можете да си представите, че от тези 7 милиона европейци по-голямата част са именно хора в средна класа, обясни Иванов, както и уточни, че около 10 000 българи пътуват всяка година на круизи. 

Круизният туризъм е целогодишен, а българите пътуват главно в Европа и Средиземно море, балтийски столици и норвежки фиорди, както и Канарските острови, и Мадейра – много хора вече почиват по този начин, подчерта Иванов. 

Относно възможността за развитие на българските пристанища като спирки на чуждите круизни кораби Иванов обясни, че някои от тях вече са се превърнали в дестинации, като даде за пример Бургас, Варна и Несебър:
В последните две години покрай Крим, както и покрай проблемите в Турция и в Египет, на практика България е "жертва" на една конюнктура в региона, от която страда цялото Източно Средиземноморие. А това е нещо, което ние използвахме, за да можем да подобрим нашата инфраструктура. 

Очаквам до следващите 2-3 години, когато в цялото Източно Средиземноморие се очаква отново нещата да се подобрят и круизните линии, както и круизните оператори отново да подновят традиционните си маршрути, то тогава да видим и един бум на круизните пасажери, включително и в България,
добави Илиян Иванов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 
Още от категорията
Димитър Николов

Хотелиерът Димитър Николов: Ако бъде построен тунел под Петрохан, няма да познаете региона

Вършец бе една от дестинациите на нашето пътуващо "Радиокафе". Вече ви разказахме за богатата история, за красивата природа, за аристократичните сгради. Но акцент във Вършец и към днешна дата е туризмът. А за да има туристи, трябва да има добър достъп и хубави пътища. Оттук започва разговорът ни с Димитър Николов , собственик на един от големите хотели..

публикувано на 21.08.17 в 16:30
Министърът на икономиката Емил Караниколов

Емил Караниколов: Лицензът на оръжейния завод "Емко" ще бъде възстановен

Лицензът на оръжейния завод "Емко" в Трявна ще бъде възстановен веднага след като бъдат отстранени установените от междуведомствения съвет нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов и категорично заяви, че държавата застава зад работниците. Производството в дружеството не е спирало и то ще продължи да..

обновено на 21.08.17 в 16:14

Предпазлива търговия на европейските борси на фона на геполитическа несигурност

Европейските пазари на акции се оказаха под нов натиск от продажби в началото на днешната търговия, задълбочавайки спада от края на предходната седмица в сила след новината за смъртоносната терористична атака в центъра на Барселона, Испания. Негативно влияние върху инвеститорите в глобален план продължава да оказва геополитическата..

публикувано на 21.08.17 в 15:01

Бундесбанк прогнозира продължаване на силния растеж на германската икономика

Германската икономика се очаква да продължи силния си растеж през текущото тримесечие и може да нарасне през настоящата година по-бързо от първоначалните очаквания в резултат на изключително силното индустриално производство, износ и потребление, посочва в понеделник Бундесбанк при представяне на последния си месечен икономически доклад...

публикувано на 21.08.17 в 13:53

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се сви през юни в сравнение със същия месец преди година с оглед на разширяване на търговския дефицит и на дефицита по баланса на първичния доход, съобщава Гръцката централна банка. Данните показват, че през юни излишъкът възлиза на 842 млн. евро спрямо позитивен баланс за 910 млн. евро през юни 2016..

публикувано на 21.08.17 в 12:49

ЧЕЗ е получила обвързващи оферти за своите активи в България

ЧЕЗ е получила от няколко заинтересовани страни обвързващи оферти за своята дейност и бизнес в България, посочва в понеделник онлайн изданието Prague Daily Monitor (www.praguemonitor.com). Чешката енергийната група е съобщила това на 18-и август, добавяйки, че понастоящем оценява подадените оферти. По-рано този месец изпълнителният директор..

публикувано на 21.08.17 в 12:16

Ангела Меркел: Многомилионните бонуси за шефовете на немските автомобилни компании са несправедливи

Многомилионните бонуси за изпълнителните органи на германските автомобилни компании не са справедливи, като се има предвид опетнения имидж на сектора след разрасналия се скандал с вредните газови емисии, заяви в понеделник канцлерът на страната и кандидат за нов мандат Ангела Меркел. Не мисля, че това е справедливо. Не знам как трябва да..

публикувано на 21.08.17 в 12:01