Ил. Иванов: Пристанищата ни в Бургас, Варна и Несебър – все по-популярни сред круизните туристи

| обновено на 10.08.17 в 12:41
БГНЕС

Круизният туризъм от доста години е достъпен не само за много богатите хора, но и за масовия потребител в цял свят, обясни в интервю за предаването "Преди всички" Илиян Иванов от Българското круизно общество. Именно значителен ръст на този тип туризъм предвижда интегрирана транспортна стратегия на България до 2030 година.

В 
света за цялата година 2017 година ще пътуват приблизително 25 милиона пасажери, а тази година само в Европа вече се очаква цифрата да достигне 7 милиона, като, разбира се, веднага можете да си представите, че от тези 7 милиона европейци по-голямата част са именно хора в средна класа, обясни Иванов, както и уточни, че около 10 000 българи пътуват всяка година на круизи. 

Круизният туризъм е целогодишен, а българите пътуват главно в Европа и Средиземно море, балтийски столици и норвежки фиорди, както и Канарските острови, и Мадейра – много хора вече почиват по този начин, подчерта Иванов. 

Относно възможността за развитие на българските пристанища като спирки на чуждите круизни кораби Иванов обясни, че някои от тях вече са се превърнали в дестинации, като даде за пример Бургас, Варна и Несебър:
В последните две години покрай Крим, както и покрай проблемите в Турция и в Египет, на практика България е "жертва" на една конюнктура в региона, от която страда цялото Източно Средиземноморие. А това е нещо, което ние използвахме, за да можем да подобрим нашата инфраструктура. 

Очаквам до следващите 2-3 години, когато в цялото Източно Средиземноморие се очаква отново нещата да се подобрят и круизните линии, както и круизните оператори отново да подновят традиционните си маршрути, то тогава да видим и един бум на круизните пасажери, включително и в България,
добави Илиян Иванов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 
Още от категорията

Т. Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката, изградена за АЕЦ "Белене". Тя увери, че са предприети всички действия и мерки, за да бъде съхранено оборудването по най-добрия начин: Съхранява се при условия и по процедури, които са разписани и определени от заводите, които са..

публикувано на 21.10.17 в 19:57
Александър Новак

Александър Новак: Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември

Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак , който е съпредседател на Руско-турската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество, предаде ТАСС. Такова решение е подготвено. Има възможност за доставка на 50 хиляди тона домати в Руската федерация..

публикувано на 21.10.17 в 18:48
Дейвид Дейвис и Мишел Барния - представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит

Мариела Ди Киомо: ЕС не трябва да залага много приоритети в следващата финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета

Европейският съюз не трябва да залага много приоритети в следващата  финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета, заяви за "Хоризонт" Мариела Ди Киомо от Европейския център за управлението на политики по развитието.  Официалните преговори за следващия 7-годишен период ще започнат през май, но неофициално разговорите вече са в ход...

публикувано на 21.10.17 в 09:02

М. Тейсен: Транспортът трябва e в законодателство, различно от директивата за командированите работници

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен , е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел.  Ревизията на директивата за..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

Кредитирането за дребния и средния бизнес ще нараства, прогнозират от правителството

Кредитирането за малкия и средния бизнес ще нарасне с около 7 на сто през 2018 година, прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Министерството на икономиката има доста силен инструмент, който би могъл да помогне насърчаването на предприемачеството - Българската банка за развитие. Бих споменал работата на банката по отношение на..

публикувано на 20.10.17 в 21:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33