Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъвчето от разрушения паметник на загиналите от Първи и Шести пехотен полк ще се върне пред НДК

Снимка: Добромир Видев

Премахването на спорния паметник, останал от времето на комунизма пред Националния дворец на културата, отвори възможността на негово място да бъде възстановен съществувалият допреди 40 години Паметник на загиналите от Първи и Шести пехотен полк. 

Така през есента бронзовата фигура на лъва, стоял в центъра на този мемориал, ще бъде върната отново на старото ѝ място, като ще се издигне на специален, нов пиедестал и ще гледа към столичния булевард "Партиарх Евтимий". 
Фигурата е дело на скулптура Михайл Михайлов и в момента се съхранява в  Националния военноисторически музей. 

За полковника от резерва Никола Рухчев паметникът е бил повече от спомен за славна история, а именно реалност от младините му, както и символ на честта и достойнството, но и мечта, която той не доживява да види.

1992 година поставихме въпроса за възстановяване, по едно време дадоха едно място зад НДК и добре че не започна строителство, че бяхме направили проект вече. И тази борба най-после като се увенча с успех, хората разбраха, че има нужда от памет, има нужда от спомен за онези 3300 души, които са дали своя живот за България, споделя пред "Хоризонт" преди три години полковникът. 

Само преди месец Столичната община заяви, че ще бъде обявен конкурс за възстановяване на паметника, а заместник-кметът по културата Тодор Чобанов обясни, че се подготвя заданието за възстановяване, но не се ангажира с конкретен срок, тъй като има много стъпки в тази процедура.

За разлика от времето, когато е взето грешното решение да бъде унищожен Мемориалът на софийските полкове, сега всичко ще премине без публичните процедури. Тук има една кауза "възстановяване на паметта", а физическият носител на тази памет, разбира се, ако може да е оригиналният, е най-добре, но ако оригиналният е в лошо състояние, както е в случая, тогава ще се търсят други съвременни решения,
добави Чобанов.

След като стане ясен и проектът, оригиналното лъвче, което е било на оригиналния монумент преди повече от 80 години, също ще бъде върнато, подчерта заместник-директорът на Военноисторическия музей Даниела Ганчева, където са част от плочите в момента:
Колегите правиха проучване, защото на плочите не всичко е точно – има грешки, има пропуснати хора. Голяма част от плочите са запазени – паметикът по-малко от 10 години съществува в оригиналния си вид, а по време на американските бомбардировки част от стената, на която са били, е унищожена. Плочите не са от камък, както се пише по много медии, а те са от поцинкована ламарина, маслено зелена, с изписани с бяла боя имената.

Според Златан Стойков, който е един от многото инициатори за възкресението на паметника, мемориалът трябва да бъзе възстановен до 2018 година, за да съвпадне с края на отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война. Ще се стремим да бъде възстановен паметникът във вида, в който е бил разрушен!
Подробности чуйте в репортажа на Добромир Видев в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени