Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита нарастване на трудовата заетост и на средната работна заплата с около 3 на сто през второто тримесечие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България нарастват към края на юни 2017 година с цели 63,4 хиляди, или с 2,8% спрямо първото тримесечие, като достигат 2,34 милиона.

Спрямо края на първите три месеца на година най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер като "Хотелиерство и ресторантьорство" – ръст с 44,9%, "Култура, спорт и развлечения" – с 11,9% и "Селско, горско и рибно стопанство" – със 7,3 сто, докато най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейността "Образование" – понижение с 3,0%.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост" (21,9%) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (16,8%).

Спрямо края на юни 2016 година наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на настоящата година се понижават с 15,9 хиляди или с 0,7%, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Селско, горско и рибно стопанство" (понижение с 9,7 хиляди и с 11,6% на годишна база), "Хотелиерство и ресторантьорство" (с 8,3 хиляди, или с 5,3% годишно) и "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети" (с 4,6 хиляди). Най-голямо увеличение на наетите лица към края на юни 2017 година има в икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (повишение с 4,1 хиляди), а в процентно изражение – в икономическата дейност "Култура, спорт и развлечения" – с 9 на сто.


                                               Средна брутна работна заплата в България по месеци

Снимка

В същото време средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2017 година е в размер на 1040 лева и нараства спрямо първите три месец с 3,4%, като през април средната брутна месечна работна заплата е била в размер на 1060 лева, през май се понижава до 1035 лева, а през юни – до 10,27 лева, показват предварителни данни на НСИ.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата през второто тримесечие на текущата година спрямо първите три месеца, са: "Финансови и застрахователни дейности" (повишение със 7,6%), "Строителство" (със 7,3%) и "Добивна промишленост" (със 7,3%).

На годишна база средната месечна работна заплата през периода април – юни 2017 година нараства с 9,9% спрямо същия период на 2016 година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности "Операции с недвижими имоти" (увеличение с 16,0%), "Административни и спомагателни дейности" (с 13,4%) и "Професионални дейности и научни изследвания" (повишение с 13,2%).

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие в обществения сектор нараства с 8,1%, а в частния сектор – с 10,6%.

Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през трите месеца до края на юни 2017 година са "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" (със средна заплата от 2306 лева), "Финансови и застрахователни дейности" (от 1815 лева) и "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" (от 1769 лева).

В същото време най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство" (със средна заплата от 635 лева), "Други дейности" (714 лева) и "Строителство" (796 лева).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна