Сашо Попов: Дунавските острови – едно вълшебно място

| обновено на 10.08.17 в 13:06
Снимка: Йорданка Петрова

Освен морето, имаме и големи реки, които могат да бъдат място за туризъм през лятото. Там деца и възрастни могат да открият защитени територии с интересни обитатели, както и природа. Едно такова място у нас са Дунавските острови Мишка, Алеко и Люляк.

Дунавските острови са едно вълшебно място, подчерта в предаването "Преди всички" председателят на Туристическо и природозащитно дружество "Приста" в град Свищов Сашо Попов, който организира множество доброволчески акции, с цел да опази единствените останали некултивирани кътчета по поречието на река Дунав.  

Когато падне нивото на река Дунав, откриват се големи пясъчни участъци – някъде пясъкът е много фин, чист, а водата става бистра там. Изобщо, имам усещането, че съм на море.

Легендата, че Дунавa е толкова замърсен, че не става за къпане всъщност, са лъжи, само близо до големите градове, където или не са наред пречиствателни станции, или има промишлена зона, която замърсява. По островиte Дунавa е доста по-чист, подчерта Попов.

Освен черен щъркел посетителите могат да видят пеликани и морски орли, които виждаме понякога, като се реят горе над островите.

Всъщност казва се "морски", но на практика той е речна птица. Има десетина двойки по целия Дунав, които се наблюдават от Българско дружество за защита на птиците. Обгрижваме ги – гледаме около гнездата им да няма шум от туристи. 
Пеликаните пък са типични дунавски обитатели – есента ни допускат сравнително близо, за да може човек да ги снима дори, добави председателят на Туристическо и природозащитно дружество "Приста" в град Свищов.

Още любопитни подробности можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията
Димитър Николов

Хотелиерът Димитър Николов: Ако бъде построен тунел под Петрохан, няма да познаете региона

Вършец бе една от дестинациите на нашето пътуващо "Радиокафе". Вече ви разказахме за богатата история, за красивата природа, за аристократичните сгради. Но акцент във Вършец и към днешна дата е туризмът. А за да има туристи, трябва да има добър достъп и хубави пътища. Оттук започва разговорът ни с Димитър Николов , собственик на един от големите хотели..

публикувано на 21.08.17 в 16:30
Министърът на икономиката Емил Караниколов

Емил Караниколов: Лицензът на оръжейния завод "Емко" ще бъде възстановен

Лицензът на оръжейния завод "Емко" в Трявна ще бъде възстановен веднага след като бъдат отстранени установените от междуведомствения съвет нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов и категорично заяви, че държавата застава зад работниците. Производството в дружеството не е спирало и то ще продължи да..

обновено на 21.08.17 в 16:14

Предпазлива търговия на европейските борси на фона на геполитическа несигурност

Европейските пазари на акции се оказаха под нов натиск от продажби в началото на днешната търговия, задълбочавайки спада от края на предходната седмица в сила след новината за смъртоносната терористична атака в центъра на Барселона, Испания. Негативно влияние върху инвеститорите в глобален план продължава да оказва геополитическата..

публикувано на 21.08.17 в 15:01

Бундесбанк прогнозира продължаване на силния растеж на германската икономика

Германската икономика се очаква да продължи силния си растеж през текущото тримесечие и може да нарасне през настоящата година по-бързо от първоначалните очаквания в резултат на изключително силното индустриално производство, износ и потребление, посочва в понеделник Бундесбанк при представяне на последния си месечен икономически доклад...

публикувано на 21.08.17 в 13:53

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се сви през юни в сравнение със същия месец преди година с оглед на разширяване на търговския дефицит и на дефицита по баланса на първичния доход, съобщава Гръцката централна банка. Данните показват, че през юни излишъкът възлиза на 842 млн. евро спрямо позитивен баланс за 910 млн. евро през юни 2016..

публикувано на 21.08.17 в 12:49

ЧЕЗ е получила обвързващи оферти за своите активи в България

ЧЕЗ е получила от няколко заинтересовани страни обвързващи оферти за своята дейност и бизнес в България, посочва в понеделник онлайн изданието Prague Daily Monitor (www.praguemonitor.com). Чешката енергийната група е съобщила това на 18-и август, добавяйки, че понастоящем оценява подадените оферти. По-рано този месец изпълнителният директор..

публикувано на 21.08.17 в 12:16

Ангела Меркел: Многомилионните бонуси за шефовете на немските автомобилни компании са несправедливи

Многомилионните бонуси за изпълнителните органи на германските автомобилни компании не са справедливи, като се има предвид опетнения имидж на сектора след разрасналия се скандал с вредните газови емисии, заяви в понеделник канцлерът на страната и кандидат за нов мандат Ангела Меркел. Не мисля, че това е справедливо. Не знам как трябва да..

публикувано на 21.08.17 в 12:01