Сашо Попов: Дунавските острови – едно вълшебно място

| обновено на 10.08.17 в 13:06
Снимка: Йорданка Петрова

Освен морето, имаме и големи реки, които могат да бъдат място за туризъм през лятото. Там деца и възрастни могат да открият защитени територии с интересни обитатели, както и природа. Едно такова място у нас са Дунавските острови Мишка, Алеко и Люляк.

Дунавските острови са едно вълшебно място, подчерта в предаването "Преди всички" председателят на Туристическо и природозащитно дружество "Приста" в град Свищов Сашо Попов, който организира множество доброволчески акции, с цел да опази единствените останали некултивирани кътчета по поречието на река Дунав.  

Когато падне нивото на река Дунав, откриват се големи пясъчни участъци – някъде пясъкът е много фин, чист, а водата става бистра там. Изобщо, имам усещането, че съм на море.

Легендата, че Дунавa е толкова замърсен, че не става за къпане всъщност, са лъжи, само близо до големите градове, където или не са наред пречиствателни станции, или има промишлена зона, която замърсява. По островиte Дунавa е доста по-чист, подчерта Попов.

Освен черен щъркел посетителите могат да видят пеликани и морски орли, които виждаме понякога, като се реят горе над островите.

Всъщност казва се "морски", но на практика той е речна птица. Има десетина двойки по целия Дунав, които се наблюдават от Българско дружество за защита на птиците. Обгрижваме ги – гледаме около гнездата им да няма шум от туристи. 
Пеликаните пък са типични дунавски обитатели – есента ни допускат сравнително близо, за да може човек да ги снима дори, добави председателят на Туристическо и природозащитно дружество "Приста" в град Свищов.

Още любопитни подробности можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Фючърсите на биткойн не правят много успешен дебют на най-голямата борса в света - Chicago Mercantile Exchange

В ранните часове на понеделник, най-голямата фючърсна борса в света Chicago Mercantile Exchange (CME) даде официален старт на търговията на биткойн фючърси в опит да се възползва от манията през настоящата година, довела до истински ценови бум на криптовалутите и в частност на най-известна среда тях - биткойн. Търговията стартира към от..

публикувано на 18.12.17 в 10:42
Тодор Галев

Тодор Галев: Оптимисти сме за развитието на иновативните компании през 2018-а

Изводите от конкурса "Иновативно предприятие на годината" са и оптимистични и песимистични, заяви пред Радио София Тодор Галев , представител на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Извън известните сектори като "Информационни и комуникационни технологии", в които вече са известни редица силни иновативни фирми, в конкурса се появяват и..

публикувано на 18.12.17 в 10:34

БСК ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година

Българската стопанска камара ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година с прогнози за икономическата среда, инвестициите и работните места през 2018 година. Проучването се осъществява за 13-та поредна година, като целта е да се изследва и покаже състоянието на бизнеса в настоящите условия. Резултатите ще представят ръкаводството..

публикувано на 18.12.17 в 08:10

Ръководителят на Роснефт подписа петролни споразумения във Венецуела

Венецуела е възложила концесии за разработване на две газови находища на подразделение на руския петролен гигант Роснефт, се казва в изявление на компанията, цитирано от Ройтерс. Президентът на Венецуела Николас Мадуро е подписал сделката по време на посещение на изпълнителния директор на Роснефт Игор Сечин в южноамериканската страна. Сечин е обсъдил..

публикувано на 17.12.17 в 17:28

Петя Александрова: Приватизацията е замиращ процес

Все още, разбира се, има дружества, които са държавна собственост – с над 50% държавното участие в тях – но така или иначе процесът все повече е замиращ, тъй като основните активи, които бяха заложени за приватизация през годините, са с налични приватизационни сделки - с над 67% частно участие. Това заяви новият изпълнителен директор на Агенцията за..

публикувано на 17.12.17 в 13:33
Васил Велев

Васил Велев: Увеличението на цената на тока за бизнеса е абсолютно необосновано

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев   и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на ток  Мартин Георгиев  к оментираха в ефира на "Хоризонт" прогнозите, че електроенергията за индустриалните потребители може да поскъпне с 50 до 90 на сто, заради което представители на бизнеса поискаха..

обновено на 17.12.17 в 13:17

Сеул обвини Пхенян в кражба на криптовалути

Обвинения към Северна Корея за кражба на виртуалните валути биткойн и етериум отправениха от Южна Корея, предаде Би Би Си. Атаката е била извършена през февруари, като има данни и за опити за хакване през октомври, които обаче са били осуетени. Според експерти, най-малко 7 млн.  долара виртуални пари са били откраднати от северкокорейски хакери, чиято..

обновено на 16.12.17 в 18:31