Сашо Попов: Дунавските острови – едно вълшебно място

| обновено на 10.08.17 в 13:06
Снимка: Йорданка Петрова

Освен морето, имаме и големи реки, които могат да бъдат място за туризъм през лятото. Там деца и възрастни могат да открият защитени територии с интересни обитатели, както и природа. Едно такова място у нас са Дунавските острови Мишка, Алеко и Люляк.

Дунавските острови са едно вълшебно място, подчерта в предаването "Преди всички" председателят на Туристическо и природозащитно дружество "Приста" в град Свищов Сашо Попов, който организира множество доброволчески акции, с цел да опази единствените останали некултивирани кътчета по поречието на река Дунав.  

Когато падне нивото на река Дунав, откриват се големи пясъчни участъци – някъде пясъкът е много фин, чист, а водата става бистра там. Изобщо, имам усещането, че съм на море.

Легендата, че Дунавa е толкова замърсен, че не става за къпане всъщност, са лъжи, само близо до големите градове, където или не са наред пречиствателни станции, или има промишлена зона, която замърсява. По островиte Дунавa е доста по-чист, подчерта Попов.

Освен черен щъркел посетителите могат да видят пеликани и морски орли, които виждаме понякога, като се реят горе над островите.

Всъщност казва се "морски", но на практика той е речна птица. Има десетина двойки по целия Дунав, които се наблюдават от Българско дружество за защита на птиците. Обгрижваме ги – гледаме около гнездата им да няма шум от туристи. 
Пеликаните пък са типични дунавски обитатели – есента ни допускат сравнително близо, за да може човек да ги снима дори, добави председателят на Туристическо и природозащитно дружество "Приста" в град Свищов.

Още любопитни подробности можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията
Си Дзинпин

Започна африканската обиколка на Си Дзинпин

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Сенегал, където ще подпише две споразумения за укрепване на икономическите връзки между Пекин и Дакар, съобщи Франс прес.  Сенегал е първият етап от африканската обиколка на Си Цзинпин, която включва също Руанда и Република Южна Африка. Китай е вторият търговски партньор на Сенегал, след Франция, с..

публикувано на 22.07.18 в 00:57
Срещата на финансовите министри от Г-20 в Буенос Айрес

Финансовите министри от Г-20: Вносните мита са риск за глобалната икономика

Финансовите министри на страните от Г-20 са съгласни, че търговските спорове, кoито се разрастват и нормализацията на държавната намеса в големите световни индустрии представлява риск за глобалната икономика. Това заяви бразилският финансов министър Едуардо Гардиа по време на форума в аржентинската столица Буенос Айрес. В събитието участие взимат..

публикувано на 22.07.18 в 00:54

МВФ: Вълната от нови мита съществено ще навреди на световния икономически растеж

Ден след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши с ескалация в търговския спор с Китай, Международният валутен фонд предупреди, че вълната от нови търговски мита съществено ще навреди на световния икономически растеж, предаде Ройтерс. "В най-лошия случай при сегашните мерки може да се стигне до спад с половин процент на световния брутен вътрешен..

публикувано на 21.07.18 в 19:54

Доц. Желев: Българската икономика ще спечели от споразумението за свободна търговия на ЕС и Япония

Европейският съюз и Япония сключиха споразумение за свободна търговия, което предвижда премахване на повечето мита между тях. С определения като един от най-мащабните икономически документи, подписвани някога от ЕС, се планира създаване на зона за свободна търговия, която ще обхваща 1/3 от БВП на света. Очакванията са, след влизането на..

публикувано на 21.07.18 в 14:33
Доналд Тръмп

Едуард Олдън: Тръмп няма да се откаже от нови мита върху вноса на европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп няма да се откаже от въвеждането на нови мита върху вноса на европейски автомобили дори и след срещата му с председателя на ЕК Жан Клод-Юнкер следващата седмица. Това прогнозира Едуард Олдън от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Съвет за международни отношения в интервю за "Хоризонт". "Не съм сигурен,..

публикувано на 21.07.18 в 08:56

67 млн. лв. помощи за нови малки и средни предприятия

67 милиона лева са предвидени за създаване на нови предприятия в приоритетни области от националната стратегия за насърчаване на малки и средни предприятия. Финансирането се осигурява от оперативната програма „Иновации и конкуренто-способност“. Ще могат да кандидатстват собственици на фирми в 15 области, сред които Благоевград, Видин,..

публикувано на 20.07.18 в 17:38
Проверките установили нарастване на нарушенията при мерките за безопасност, особено при работа на височина.

Намаляват трудовите злополуки в строителството

По-малко трудови злополуки на работното място в сектор „Строителство“ при ръст на строителните обеми са регистрирани през първото полугодие на годината. От Главната инспекция по труда отчитат засилен контрол, благодарение на който намаляват и случаите на работа без трудов договор в сектора. 20 процента повече проверки са направили..

публикувано на 20.07.18 в 17:30