За "Петя на моята Петя" - първият игрален филм, посветен на бургаската поетеса Петя Дубарова

Снимка: bg.wikipedia.org

Тази есен в Бургас започва подготовката на едно от филмовите събития на годината - проектът "Петя на моята Петя". Именно това ще е заглавието на  първият игрален филм, посветен на слънчевото момиче на българската поезия - бургаската поетеса Петя Дубарова

Идеята се появи спонтанно, обясни в предаването ни "Преди всички" Валентина Ангелова - съсценарист на продукцията, която ще осъществи заедно с своята преподавател от НАТФИЗ Нели Димитрова (също автор на сценария за филма).

Спечелихме финансиране от Националния филмов център, като предстои снимките да започнат догодина, така че премиерата ще се очаква през 2019-та година, когато съвпада и с годишнината от самоубийството на Петя Дубарова. Навършват се 40 години от нейното самоубийство,
добави Ангелова. 

Все още за това момиче, както е наречено "Слънчевото момиче на българската поезия", никой не е разказвал за нея, никой не е посветил игрален филм на нея, а ние смятаме, че това е важно. Смятаме, че може би има нужда на младите хора сега да им бъде напомняно, или разказано, ако не знаят за нея, подчерта сценаристът. 

Почерпили сме вдъхновение от разказа, защото смятаме, че много добре отразява вътрешните преживявания на този борбен, млад дух, който е живял в едно време, в което е било сложно да се изразява. Филмът не е биографичен, няма да разказва по обичайния начин за живота на Петя Дубарова, няма да бъде в епоха, но ще присъства по любопитен и доста важен за сюжета и за персонажите във филма начин, добави Ангелова за заглавието на филма, което е по едноименния разказ, описващ двете същности на едно момиче.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията
Сцена от спектакъла.

Трагикомичната приказка за възрастни „Кралят елен” гостува в театър „Азарян”

Приказният спектакъл по Карло Гоци е дело на младата режисьорка Анастасия Събева, със съучастието на осем съвсем млади актьори - Августина-Калина Петкова, Борис Кашев, Боян Арсов, Веселин Петров, Елена Нацариду, Калина Георгиева, Ненчо Костов и Стелиан Радев. В постановката по текстове на италианския драматург от XVIII век са използвани и цитати от..

публикувано на 15.12.17 в 14:00
Пламен Дойнов.

За дървото на хълма, за пчелата, за щуреца, за поета и личността Иван Цанев

„В някакъв смисъл Иван Цанев е най-влиятелната фигура в българската поезия на ХХ век - именно чрез ролята си на трансформатор и медиатор на традиции”, пише Пламен Антов в студията си „И ако можеш - истината само”, като добавя, че поезията му „косвено - чрез самата себе си, но не по-малко чрез наследниците, които ражда - променя самия модус на българския..

публикувано на 15.12.17 в 13:50
Петър Чухов

"Печален прецедент" в поетичен конкурс, почти единодушно жури ще прегласува избора си

Противоречие обхвана поетичния конкурс „Иван Пейчев“ в Шумен. Днес на специална церемония в града трябваше да бъде награден обявения във вторник за победител в конкурса – поетът и музикант Петър Чухов . В сряда обаче Община Шумен, която е основен организатор на състезанието, обяви, че изборът ще се прегласува. Причината е атестация от Съюза..

публикувано на 15.12.17 в 12:58
Част от корицата на книгата.

„Под тавана, който се лющи” - мигът, в който историята се променя

В рамките на Панаира на книгата, сръбският писател Горан Петрович, известен в България главно с романа си „Магазинчето сполука”, представи новелата „Под тавана, който се лющи”. Това е книга за начина, по който обикновените хора преживяват великите времена. Съдбата събира няколко души на кинопрожекция и точно тогава умира Тито. Когато излязат от салона,..

публикувано на 15.12.17 в 11:09
Ангел Игов

„Фини прахови частици” - роман за поколението на осемдесетте

Излезе новият роман на Ангел Игов „Фини прахови частици”. Книгата беше представена от писателя и журналист Георги Тенев. Разговорът протече свободно, без сценарий, като една импровизация, която постоянно се връщаше към въпроса за частичното припокриване между автор и главен герой. Ангел Игов е преводач, писател, преподавател, литературен наблюдател и..

публикувано на 15.12.17 в 10:46

Документални истории за нашите любимци и за нас

Големите заплашително – застращаващи и пагубно – вредни гранули станаха част от комфортното ни ежедневие, в коeто хем трябва да има място за домашни гальовници, хем грижите около тях трябва да са някак лесни, светкави. Този фичър разказва една подобна история и, разбира се, в нея има много обич и всеотдайност както към домашното любимче, така и към целия..

публикувано на 15.12.17 в 09:50

Коледна изложба ще бъде открита в Градската художествена галерия на Благоевград

Традиционната Коледна изложба  ще бъде открита в Градската художествена галерия на Благоевград. 40 автори от цялата област представят над 100 произведения  в жанровете живопис, графика, скулптура  и приложно изкуство.   Откриването на  изложбата е от 18 часа, а експозицията ще остане в залите на Галерията до 10 януари. 

публикувано на 15.12.17 в 08:04