Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Петя на моята Петя" - първият игрален филм, посветен на бургаската поетеса Петя Дубарова

Снимка: bg.wikipedia.org

Тази есен в Бургас започва подготовката на едно от филмовите събития на годината - проектът "Петя на моята Петя". Именно това ще е заглавието на  първият игрален филм, посветен на слънчевото момиче на българската поезия - бургаската поетеса Петя Дубарова

Идеята се появи спонтанно, обясни в предаването ни "Преди всички" Валентина Ангелова - съсценарист на продукцията, която ще осъществи заедно с своята преподавател от НАТФИЗ Нели Димитрова (също автор на сценария за филма).

Спечелихме финансиране от Националния филмов център, като предстои снимките да започнат догодина, така че премиерата ще се очаква през 2019-та година, когато съвпада и с годишнината от самоубийството на Петя Дубарова. Навършват се 40 години от нейното самоубийство,
добави Ангелова. 

Все още за това момиче, както е наречено "Слънчевото момиче на българската поезия", никой не е разказвал за нея, никой не е посветил игрален филм на нея, а ние смятаме, че това е важно. Смятаме, че може би има нужда на младите хора сега да им бъде напомняно, или разказано, ако не знаят за нея, подчерта сценаристът. 

Почерпили сме вдъхновение от разказа, защото смятаме, че много добре отразява вътрешните преживявания на този борбен, млад дух, който е живял в едно време, в което е било сложно да се изразява. Филмът не е биографичен, няма да разказва по обичайния начин за живота на Петя Дубарова, няма да бъде в епоха, но ще присъства по любопитен и доста важен за сюжета и за персонажите във филма начин, добави Ангелова за заглавието на филма, което е по едноименния разказ, описващ двете същности на едно момиче.
Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна