Изненадващо нарастване на индустриалното производство във Великобритания и разширяване на търговския дефицит през юни

ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство във Великобритания се повиши изненадващо през юни, но в резултат на увеличаване на добивите на петрол и на природен газ в Северно море, тъй като беше отложено обичайното за лятото временно спиране на дейността на нефтените платформи за профилактика и ремонт, показват данни на официалната статистика ONS. В същото време британският търговски дефицит се разшири през юни по-силно от очакваното с оглед на намаляване на износа при нарастване на вноса.

Индустриалното производство на Острова обаче се сви очаквано през второто тримесечие, докато търговският дефицит се увеличи спрямо началото на годината, като тези данни не са в подкрепа на и без това слабия икономически растеж на Обединеното кралство, отчетен през периода април – юни.

Британското индустриално производство нарасна през юни с 0,5% на месечна база при осреднена прогноза за символично повишение с 0,1% и след негова стагнация през май (0,0%). Изненадващо добрият месечен растеж се дължи най-вече на скок с 4,1% на добивното производство, и по-специално при добивите на петрол и природен газ от нефтените платформи в Северно море, които отложиха обичайното за лятото временно спиране на дейността си за редовна профилактика и ремонти.

Промишленото производство остана на нивото от предходния месец, когато се понижи с 0,1%, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари, докато производството на автомобили се сви през юни с цели 3,6% след спад с 2,6% и през май, отбелязвайки най-драматично понижение от декември 2013 година.

На годишна база индустриалното производство във Великобритания се повиши през юни с 0,3% след спад с 0,2 на сто през май, докато промишленото производство нарасна с 0,6% след повишение с 0,3 на сто.

За цялото второ тримесечие на годината индустриалното производство обаче се сви с 0,4% спрямо периода януари – март, отнемайки 0,1 процентни пункта от относително слабия растеж на британския БВП с 0,3% през вторите три месеца на годината.

Производството в строителния сектор, което формира около 6% от БВП на Острова, се сви през юни с 0,1% на месечна база и се понижи с 1,3% през цялото второ тримесечие (най-солиден спад от близо пет години насам). Имайки предвид, че предварителна оценка за растеж на британската икономика с 0,3% през второто тримесечие включваше увеличаване на строителството с 1,8%, днешните доста по-слаби данни вероятно ще доведат до известна низходяща ревизия на данните за БВП.

Британската статистика представи и данни, показващи изненадващо разширяване на търговския дефицит на Острова през юни.

Дефицитът при търговията със стоки се повиши през юни до 12,722 млрд. паунда от 11,306 млрд. паунда през май и при прогноза за дефицит от около 11,0 млрд. паунда, като износът на стоки се сви с 2,8% до 27,481 млрд. паунда (най-солиден спад за настоящата година), докато вносът нарасна с 1,6% до 40,203 млрд. британски лири.

В същото време общият дефицит при търговията със стоки и услуги се разшири през юни до 4,564 млрд. паунда от 2,516 млрд. паунда през май в резултат на повишение на вноса с 3,3% при намаляване на износа с 0,7 на сто.

Изглежда все още не се потвърждават напълно надеждите, че рязката обезценка на британската лира след референдума преди година в подкрепа за Брекзит може да повиши износа на стоки, произведени на Острова. Според ONS, през първите шест месеца на 2017 година експортът на британски стоки се е увеличил с 12,2% на годишна база, като в същото време вносът е нараснал с 11,6%. Само в рамките на второто тримесечие износът се е увеличил с 5 на сто, но въпреки това търговският баланс през второто тримесечие няма да допринесе или да отнеме от растежа на БВП през периода април – юни, отбелязва британската статистика.

Комбинацията от все още слабото индустриално производство и разширяващия се търговски дефицит през юни не предполага съществена ревизия на предварителни данни за представянето на британската икономика през второто тримесечие. Очаква се да бъде потвърдена експресната оценка на ONS, според която БВП е нараснала през второто тримесечие с 0,3% спрямо периода януари – март, когато се повиши с 0,2 на сто.

Последни проучвания сред икономисти и анализатори показват, че те очакват запазване на относително анемичното темпо на икономически растеж от 0,3% и през третото тримесечие, въпреки че Английската централна банка се надява по-здравото глобално потребление и слабостта на британската лира да допринесат за по-съществена роля на износа по отношение на растежа на БВП на Великобритания до края на тази и през следващата година.

Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11