Изненадващо нарастване на индустриалното производство във Великобритания и разширяване на търговския дефицит през юни

ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство във Великобритания се повиши изненадващо през юни, но в резултат на увеличаване на добивите на петрол и на природен газ в Северно море, тъй като беше отложено обичайното за лятото временно спиране на дейността на нефтените платформи за профилактика и ремонт, показват данни на официалната статистика ONS. В същото време британският търговски дефицит се разшири през юни по-силно от очакваното с оглед на намаляване на износа при нарастване на вноса.

Индустриалното производство на Острова обаче се сви очаквано през второто тримесечие, докато търговският дефицит се увеличи спрямо началото на годината, като тези данни не са в подкрепа на и без това слабия икономически растеж на Обединеното кралство, отчетен през периода април – юни.

Британското индустриално производство нарасна през юни с 0,5% на месечна база при осреднена прогноза за символично повишение с 0,1% и след негова стагнация през май (0,0%). Изненадващо добрият месечен растеж се дължи най-вече на скок с 4,1% на добивното производство, и по-специално при добивите на петрол и природен газ от нефтените платформи в Северно море, които отложиха обичайното за лятото временно спиране на дейността си за редовна профилактика и ремонти.

Промишленото производство остана на нивото от предходния месец, когато се понижи с 0,1%, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари, докато производството на автомобили се сви през юни с цели 3,6% след спад с 2,6% и през май, отбелязвайки най-драматично понижение от декември 2013 година.

На годишна база индустриалното производство във Великобритания се повиши през юни с 0,3% след спад с 0,2 на сто през май, докато промишленото производство нарасна с 0,6% след повишение с 0,3 на сто.

За цялото второ тримесечие на годината индустриалното производство обаче се сви с 0,4% спрямо периода януари – март, отнемайки 0,1 процентни пункта от относително слабия растеж на британския БВП с 0,3% през вторите три месеца на годината.

Производството в строителния сектор, което формира около 6% от БВП на Острова, се сви през юни с 0,1% на месечна база и се понижи с 1,3% през цялото второ тримесечие (най-солиден спад от близо пет години насам). Имайки предвид, че предварителна оценка за растеж на британската икономика с 0,3% през второто тримесечие включваше увеличаване на строителството с 1,8%, днешните доста по-слаби данни вероятно ще доведат до известна низходяща ревизия на данните за БВП.

Британската статистика представи и данни, показващи изненадващо разширяване на търговския дефицит на Острова през юни.

Дефицитът при търговията със стоки се повиши през юни до 12,722 млрд. паунда от 11,306 млрд. паунда през май и при прогноза за дефицит от около 11,0 млрд. паунда, като износът на стоки се сви с 2,8% до 27,481 млрд. паунда (най-солиден спад за настоящата година), докато вносът нарасна с 1,6% до 40,203 млрд. британски лири.

В същото време общият дефицит при търговията със стоки и услуги се разшири през юни до 4,564 млрд. паунда от 2,516 млрд. паунда през май в резултат на повишение на вноса с 3,3% при намаляване на износа с 0,7 на сто.

Изглежда все още не се потвърждават напълно надеждите, че рязката обезценка на британската лира след референдума преди година в подкрепа за Брекзит може да повиши износа на стоки, произведени на Острова. Според ONS, през първите шест месеца на 2017 година експортът на британски стоки се е увеличил с 12,2% на годишна база, като в същото време вносът е нараснал с 11,6%. Само в рамките на второто тримесечие износът се е увеличил с 5 на сто, но въпреки това търговският баланс през второто тримесечие няма да допринесе или да отнеме от растежа на БВП през периода април – юни, отбелязва британската статистика.

Комбинацията от все още слабото индустриално производство и разширяващия се търговски дефицит през юни не предполага съществена ревизия на предварителни данни за представянето на британската икономика през второто тримесечие. Очаква се да бъде потвърдена експресната оценка на ONS, според която БВП е нараснала през второто тримесечие с 0,3% спрямо периода януари – март, когато се повиши с 0,2 на сто.

Последни проучвания сред икономисти и анализатори показват, че те очакват запазване на относително анемичното темпо на икономически растеж от 0,3% и през третото тримесечие, въпреки че Английската централна банка се надява по-здравото глобално потребление и слабостта на британската лира да допринесат за по-съществена роля на износа по отношение на растежа на БВП на Великобритания до края на тази и през следващата година.

Още от категорията

Фючърсите на биткойн не правят много успешен дебют на най-голямата борса в света - Chicago Mercantile Exchange

В ранните часове на понеделник, най-голямата фючърсна борса в света Chicago Mercantile Exchange (CME) даде официален старт на търговията на биткойн фючърси в опит да се възползва от манията през настоящата година, довела до истински ценови бум на криптовалутите и в частност на най-известна среда тях - биткойн. Търговията стартира към от..

публикувано на 18.12.17 в 10:42
Тодор Галев

Тодор Галев: Оптимисти сме за развитието на иновативните компании през 2018-а

Изводите от конкурса "Иновативно предприятие на годината" са и оптимистични и песимистични, заяви пред Радио София Тодор Галев , представител на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Извън известните сектори като "Информационни и комуникационни технологии", в които вече са известни редица силни иновативни фирми, в конкурса се появяват и..

публикувано на 18.12.17 в 10:34

БСК ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година

Българската стопанска камара ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година с прогнози за икономическата среда, инвестициите и работните места през 2018 година. Проучването се осъществява за 13-та поредна година, като целта е да се изследва и покаже състоянието на бизнеса в настоящите условия. Резултатите ще представят ръкаводството..

публикувано на 18.12.17 в 08:10

Ръководителят на Роснефт подписа петролни споразумения във Венецуела

Венецуела е възложила концесии за разработване на две газови находища на подразделение на руския петролен гигант Роснефт, се казва в изявление на компанията, цитирано от Ройтерс. Президентът на Венецуела Николас Мадуро е подписал сделката по време на посещение на изпълнителния директор на Роснефт Игор Сечин в южноамериканската страна. Сечин е обсъдил..

публикувано на 17.12.17 в 17:28

Петя Александрова: Приватизацията е замиращ процес

Все още, разбира се, има дружества, които са държавна собственост – с над 50% държавното участие в тях – но така или иначе процесът все повече е замиращ, тъй като основните активи, които бяха заложени за приватизация през годините, са с налични приватизационни сделки - с над 67% частно участие. Това заяви новият изпълнителен директор на Агенцията за..

публикувано на 17.12.17 в 13:33
Васил Велев

Васил Велев: Увеличението на цената на тока за бизнеса е абсолютно необосновано

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев   и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на ток  Мартин Георгиев  к оментираха в ефира на "Хоризонт" прогнозите, че електроенергията за индустриалните потребители може да поскъпне с 50 до 90 на сто, заради което представители на бизнеса поискаха..

обновено на 17.12.17 в 13:17

Сеул обвини Пхенян в кражба на криптовалути

Обвинения към Северна Корея за кражба на виртуалните валути биткойн и етериум отправениха от Южна Корея, предаде Би Би Си. Атаката е била извършена през февруари, като има данни и за опити за хакване през октомври, които обаче са били осуетени. Според експерти, най-малко 7 млн.  долара виртуални пари са били откраднати от северкокорейски хакери, чиято..

обновено на 16.12.17 в 18:31