Изненадващо нарастване на индустриалното производство във Великобритания и разширяване на търговския дефицит през юни

ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство във Великобритания се повиши изненадващо през юни, но в резултат на увеличаване на добивите на петрол и на природен газ в Северно море, тъй като беше отложено обичайното за лятото временно спиране на дейността на нефтените платформи за профилактика и ремонт, показват данни на официалната статистика ONS. В същото време британският търговски дефицит се разшири през юни по-силно от очакваното с оглед на намаляване на износа при нарастване на вноса.

Индустриалното производство на Острова обаче се сви очаквано през второто тримесечие, докато търговският дефицит се увеличи спрямо началото на годината, като тези данни не са в подкрепа на и без това слабия икономически растеж на Обединеното кралство, отчетен през периода април – юни.

Британското индустриално производство нарасна през юни с 0,5% на месечна база при осреднена прогноза за символично повишение с 0,1% и след негова стагнация през май (0,0%). Изненадващо добрият месечен растеж се дължи най-вече на скок с 4,1% на добивното производство, и по-специално при добивите на петрол и природен газ от нефтените платформи в Северно море, които отложиха обичайното за лятото временно спиране на дейността си за редовна профилактика и ремонти.

Промишленото производство остана на нивото от предходния месец, когато се понижи с 0,1%, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари, докато производството на автомобили се сви през юни с цели 3,6% след спад с 2,6% и през май, отбелязвайки най-драматично понижение от декември 2013 година.

На годишна база индустриалното производство във Великобритания се повиши през юни с 0,3% след спад с 0,2 на сто през май, докато промишленото производство нарасна с 0,6% след повишение с 0,3 на сто.

За цялото второ тримесечие на годината индустриалното производство обаче се сви с 0,4% спрямо периода януари – март, отнемайки 0,1 процентни пункта от относително слабия растеж на британския БВП с 0,3% през вторите три месеца на годината.

Производството в строителния сектор, което формира около 6% от БВП на Острова, се сви през юни с 0,1% на месечна база и се понижи с 1,3% през цялото второ тримесечие (най-солиден спад от близо пет години насам). Имайки предвид, че предварителна оценка за растеж на британската икономика с 0,3% през второто тримесечие включваше увеличаване на строителството с 1,8%, днешните доста по-слаби данни вероятно ще доведат до известна низходяща ревизия на данните за БВП.

Британската статистика представи и данни, показващи изненадващо разширяване на търговския дефицит на Острова през юни.

Дефицитът при търговията със стоки се повиши през юни до 12,722 млрд. паунда от 11,306 млрд. паунда през май и при прогноза за дефицит от около 11,0 млрд. паунда, като износът на стоки се сви с 2,8% до 27,481 млрд. паунда (най-солиден спад за настоящата година), докато вносът нарасна с 1,6% до 40,203 млрд. британски лири.

В същото време общият дефицит при търговията със стоки и услуги се разшири през юни до 4,564 млрд. паунда от 2,516 млрд. паунда през май в резултат на повишение на вноса с 3,3% при намаляване на износа с 0,7 на сто.

Изглежда все още не се потвърждават напълно надеждите, че рязката обезценка на британската лира след референдума преди година в подкрепа за Брекзит може да повиши износа на стоки, произведени на Острова. Според ONS, през първите шест месеца на 2017 година експортът на британски стоки се е увеличил с 12,2% на годишна база, като в същото време вносът е нараснал с 11,6%. Само в рамките на второто тримесечие износът се е увеличил с 5 на сто, но въпреки това търговският баланс през второто тримесечие няма да допринесе или да отнеме от растежа на БВП през периода април – юни, отбелязва британската статистика.

Комбинацията от все още слабото индустриално производство и разширяващия се търговски дефицит през юни не предполага съществена ревизия на предварителни данни за представянето на британската икономика през второто тримесечие. Очаква се да бъде потвърдена експресната оценка на ONS, според която БВП е нараснала през второто тримесечие с 0,3% спрямо периода януари – март, когато се повиши с 0,2 на сто.

Последни проучвания сред икономисти и анализатори показват, че те очакват запазване на относително анемичното темпо на икономически растеж от 0,3% и през третото тримесечие, въпреки че Английската централна банка се надява по-здравото глобално потребление и слабостта на британската лира да допринесат за по-съществена роля на износа по отношение на растежа на БВП на Великобритания до края на тази и през следващата година.

Още от категорията
Дейвид Дейвис и Мишел Барния - представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит

Мариела Ди Киомо: ЕС не трябва да залага много приоритети в следващата финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета

Европейският съюз не трябва да залага много приоритети в следващата  финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета, заяви за "Хоризонт" Мариела Ди Киомо от Европейския център за управлението на политики по развитието.  Официалните преговори за следващия 7-годишен период ще започнат през май, но неофициално разговорите вече са в ход...

публикувано на 21.10.17 в 09:02

М. Тейсен: Транспортът трябва e в законодателство, различно от директивата за командированите работници

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен , е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел.  Ревизията на директивата за..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

Кредитирането за дребния и средния бизнес ще нараства, прогнозират от правителството

Кредитирането за малкия и средния бизнес ще нарасне с около 7 на сто през 2018 година, прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Министерството на икономиката има доста силен инструмент, който би могъл да помогне насърчаването на предприемачеството - Българската банка за развитие. Бих споменал работата на банката по отношение на..

публикувано на 20.10.17 в 21:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33

Икономически растеж чрез инвестиции в туризма и културата в Дунавския регион

През следващите 12 месеца България ще може да определя дневния ред , темите и фокуса на дискусиите за развитието на дунавските региони и основна роля в подкрепата на всички региони за бъдещо по-добро сътрудничество, по-добра свързаност, търсене на форми на взаимодействие и допълнителни форми на финансиране, което да изпълнява целите и приоритетите..

публикувано на 20.10.17 в 12:07

Как се променя средата за предприемачество у нас – национална конференция

Национална конференция, организирана от българския офис на Глобалния предприемачески мониторинг и „Капитал”, ще събере бизнеса, властта и неправителствени организации, за да разговарят за предизвикателствата пред компаниите и добрите практики или как се променя средата за предприемачество у нас и как да го насърчим, какъв е пътят за позитивна..

публикувано на 20.10.17 в 10:27