Изненадващо нарастване на индустриалното производство във Великобритания и разширяване на търговския дефицит през юни

ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство във Великобритания се повиши изненадващо през юни, но в резултат на увеличаване на добивите на петрол и на природен газ в Северно море, тъй като беше отложено обичайното за лятото временно спиране на дейността на нефтените платформи за профилактика и ремонт, показват данни на официалната статистика ONS. В същото време британският търговски дефицит се разшири през юни по-силно от очакваното с оглед на намаляване на износа при нарастване на вноса.

Индустриалното производство на Острова обаче се сви очаквано през второто тримесечие, докато търговският дефицит се увеличи спрямо началото на годината, като тези данни не са в подкрепа на и без това слабия икономически растеж на Обединеното кралство, отчетен през периода април – юни.

Британското индустриално производство нарасна през юни с 0,5% на месечна база при осреднена прогноза за символично повишение с 0,1% и след негова стагнация през май (0,0%). Изненадващо добрият месечен растеж се дължи най-вече на скок с 4,1% на добивното производство, и по-специално при добивите на петрол и природен газ от нефтените платформи в Северно море, които отложиха обичайното за лятото временно спиране на дейността си за редовна профилактика и ремонти.

Промишленото производство остана на нивото от предходния месец, когато се понижи с 0,1%, оправдавайки по този начин очакванията на финансовите пазари, докато производството на автомобили се сви през юни с цели 3,6% след спад с 2,6% и през май, отбелязвайки най-драматично понижение от декември 2013 година.

На годишна база индустриалното производство във Великобритания се повиши през юни с 0,3% след спад с 0,2 на сто през май, докато промишленото производство нарасна с 0,6% след повишение с 0,3 на сто.

За цялото второ тримесечие на годината индустриалното производство обаче се сви с 0,4% спрямо периода януари – март, отнемайки 0,1 процентни пункта от относително слабия растеж на британския БВП с 0,3% през вторите три месеца на годината.

Производството в строителния сектор, което формира около 6% от БВП на Острова, се сви през юни с 0,1% на месечна база и се понижи с 1,3% през цялото второ тримесечие (най-солиден спад от близо пет години насам). Имайки предвид, че предварителна оценка за растеж на британската икономика с 0,3% през второто тримесечие включваше увеличаване на строителството с 1,8%, днешните доста по-слаби данни вероятно ще доведат до известна низходяща ревизия на данните за БВП.

Британската статистика представи и данни, показващи изненадващо разширяване на търговския дефицит на Острова през юни.

Дефицитът при търговията със стоки се повиши през юни до 12,722 млрд. паунда от 11,306 млрд. паунда през май и при прогноза за дефицит от около 11,0 млрд. паунда, като износът на стоки се сви с 2,8% до 27,481 млрд. паунда (най-солиден спад за настоящата година), докато вносът нарасна с 1,6% до 40,203 млрд. британски лири.

В същото време общият дефицит при търговията със стоки и услуги се разшири през юни до 4,564 млрд. паунда от 2,516 млрд. паунда през май в резултат на повишение на вноса с 3,3% при намаляване на износа с 0,7 на сто.

Изглежда все още не се потвърждават напълно надеждите, че рязката обезценка на британската лира след референдума преди година в подкрепа за Брекзит може да повиши износа на стоки, произведени на Острова. Според ONS, през първите шест месеца на 2017 година експортът на британски стоки се е увеличил с 12,2% на годишна база, като в същото време вносът е нараснал с 11,6%. Само в рамките на второто тримесечие износът се е увеличил с 5 на сто, но въпреки това търговският баланс през второто тримесечие няма да допринесе или да отнеме от растежа на БВП през периода април – юни, отбелязва британската статистика.

Комбинацията от все още слабото индустриално производство и разширяващия се търговски дефицит през юни не предполага съществена ревизия на предварителни данни за представянето на британската икономика през второто тримесечие. Очаква се да бъде потвърдена експресната оценка на ONS, според която БВП е нараснала през второто тримесечие с 0,3% спрямо периода януари – март, когато се повиши с 0,2 на сто.

Последни проучвания сред икономисти и анализатори показват, че те очакват запазване на относително анемичното темпо на икономически растеж от 0,3% и през третото тримесечие, въпреки че Английската централна банка се надява по-здравото глобално потребление и слабостта на британската лира да допринесат за по-съществена роля на износа по отношение на растежа на БВП на Великобритания до края на тази и през следващата година.

Още от категорията
Димитър Николов

Хотелиерът Димитър Николов: Ако бъде построен тунел под Петрохан, няма да познаете региона

Вършец бе една от дестинациите на нашето пътуващо "Радиокафе". Вече ви разказахме за богатата история, за красивата природа, за аристократичните сгради. Но акцент във Вършец и към днешна дата е туризмът. А за да има туристи, трябва да има добър достъп и хубави пътища. Оттук започва разговорът ни с Димитър Николов , собственик на един от големите хотели..

публикувано на 21.08.17 в 16:30
Министърът на икономиката Емил Караниколов

Емил Караниколов: Лицензът на оръжейния завод "Емко" ще бъде възстановен

Лицензът на оръжейния завод "Емко" в Трявна ще бъде възстановен веднага след като бъдат отстранени установените от междуведомствения съвет нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов и категорично заяви, че държавата застава зад работниците. Производството в дружеството не е спирало и то ще продължи да..

обновено на 21.08.17 в 16:14

Предпазлива търговия на европейските борси на фона на геполитическа несигурност

Европейските пазари на акции се оказаха под нов натиск от продажби в началото на днешната търговия, задълбочавайки спада от края на предходната седмица в сила след новината за смъртоносната терористична атака в центъра на Барселона, Испания. Негативно влияние върху инвеститорите в глобален план продължава да оказва геополитическата..

публикувано на 21.08.17 в 15:01

Бундесбанк прогнозира продължаване на силния растеж на германската икономика

Германската икономика се очаква да продължи силния си растеж през текущото тримесечие и може да нарасне през настоящата година по-бързо от първоначалните очаквания в резултат на изключително силното индустриално производство, износ и потребление, посочва в понеделник Бундесбанк при представяне на последния си месечен икономически доклад...

публикувано на 21.08.17 в 13:53

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се сви през юни в сравнение със същия месец преди година с оглед на разширяване на търговския дефицит и на дефицита по баланса на първичния доход, съобщава Гръцката централна банка. Данните показват, че през юни излишъкът възлиза на 842 млн. евро спрямо позитивен баланс за 910 млн. евро през юни 2016..

публикувано на 21.08.17 в 12:49

ЧЕЗ е получила обвързващи оферти за своите активи в България

ЧЕЗ е получила от няколко заинтересовани страни обвързващи оферти за своята дейност и бизнес в България, посочва в понеделник онлайн изданието Prague Daily Monitor (www.praguemonitor.com). Чешката енергийната група е съобщила това на 18-и август, добавяйки, че понастоящем оценява подадените оферти. По-рано този месец изпълнителният директор..

публикувано на 21.08.17 в 12:16

Ангела Меркел: Многомилионните бонуси за шефовете на немските автомобилни компании са несправедливи

Многомилионните бонуси за изпълнителните органи на германските автомобилни компании не са справедливи, като се има предвид опетнения имидж на сектора след разрасналия се скандал с вредните газови емисии, заяви в понеделник канцлерът на страната и кандидат за нов мандат Ангела Меркел. Не мисля, че това е справедливо. Не знам как трябва да..

публикувано на 21.08.17 в 12:01