Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Корея прикани Севера да спре действията, повишаващи напрежението на полуострова

Границата между Северна и Южна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южна Корея прикани Севера да спре всички действия, водещи до повишаване на напрежението на Корейския полуостров и добави, че ще си сътрудничи със САЩ в намирането на мерки за омиротворяване, предаде Ройтерс.

Коментарът дойде от говорителя на президентската резиденция Пак Су на брифинг след състоялото се на мястото извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на заплахата от Северна Корея:

Отбелязвайки факта, че въпроса със сигурността на Корейския полуостров става все по-сериозен поради продължаващите провокации и заплахи от страна на Северна Корея, Съветът за национална сигурност настоятелно призовава Северна Корея да спре с всички действия, които могат да доведат до ескалиране на напрежението на полуострова. Базирайки се на здрава съвместна отбранителна система със САЩ, Южна Корея ще си сътрудничи с Америка и трети страни за намирането на мерки, намаляващи напрежението и довеждащи до мир на полуострова.

По-рано днес Северна Корея разкри подробния си план за ракетен удар срещу американска военна база на остров Гуам в Тихия океан.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени