Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлмански духовници масово напускат България заради неплатени възнаграждения

Снимка: БГНЕС

Мюсюлмански духовници масово напускат България заради неплатени възнаграждения. 

Според главния мюфтия Мустафа Хаджи финансова криза е започнала след отказа на служебното правителство на Огнян Герджиков да поднови протокола за сътрудничество между Българската дирекция по вероизповеданията и турската Дианет вакъф. 

По силата на това споразумение, мюсюлманското вероизповедание у нас е получавало от Турция над 75 процента от парите, необходими за неговата работа. 

Заради недостига на средства над 600 имами вече пети месец не са получавали заплати. Парите на Главното мюфтийство са насочени към трите средни мюсюлмански училища у нас и Висшия ислямски институт. 
Останали без заплати, много от младите духовници вече са напуснали страната, съобщи главният мюфтия Мустафа Хаджи: 
В Европа работят или на строежа, или полска работа, или мият коли в някоя бензиностанция. Те получават по-добро възнаграждение, отколкото ако са имами в България.

Сред мюсюлманските духовници тлее остро социално напрежение. Готвят се протести:
Ще има хора, които ще се опитат да извлекат дивиденти от такава една ситуация. В това число не изключвам също някои политици. Затова ние правим всичко възможно да не се стига до протести

Главното мюфтийство настоява да бъде увеличено финансирането на мюсюлманското вероизповедание или да се поднови протоколът за сътрудничество с турската дирекция Дианет вакъф.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна