Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка заяви, че няма да промени начина на печатане на новите британски банкноти

Снимка: БГНЕС

Английската банка обяви в четвъртък, че няма да промени начина, по който се правят новите пластмасови британски банкноти въпреки опасенията сред някои вегетариански и религиозни групи относно животинските мазнини, използвани при тяхното производство, съобщава агенция Ройтерс.

АЦБ отбеляза, че единствената алтернатива на нейните нови полимерни банкноти е да се използват по-скъпи химикали, получени от палмово масло. Доставчиците на този продукт обаче не са в състояние да се ангажират с използването само на палмово масло, произведено по най-благоприятния за околната среда начин.

След като Централната банка представи през септември 2016 година новите британски банкноти, повече от 130 000 души подписаха онлайн петиция, в която призоваха АЦБ да преустанови използването на животински продукти при тяхната направа.

нова банкнота от пет лири

Повод за петицията беше фактът, че малки количества лой – от крави и овце – са използвани при направата на първите пластични банкноти с номинал от пет лири.

Ройтерс посочва, че някои индуски храмове и вегетариански кафенета отказват да приемат като разплащателно средство новата банкнота от пет лири с лика на Уинстън Чърчил – от едната, и на кралица Елизабет Втора – от другата страна, които според Английската централна банка са по-трайни и по-трудни за фалшифициране.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени