Петър Бунев: Трябва да има орган за единно оперативно управление на БДЖ и НКЖИ

Петър Бунев
БГНЕС

БДЖ ще погаси задълженията си към държавния бюджет, които са в размер на 42 милиона лева. Това съобщиха от холдинга преди ден, като уточниха, че средствата са осигурени чрез безлихвен заем в резултат на получената нотификация от Европейската комисия.
 

В коментар по темата Петър Бунев, който е председател на синдиката на железничарите към КНСБ, заяви в ефира на "Хоризонт", че новината за погасяването на задълженията на БДЖ не може да се оцени по друг начин освен положително: Независимо от това, че дългът е държавен и от единия джоб влиза в същия – просто парите ще минат през БДЖ, но важното е, че намаляват задълженията.

За бъдещето на БДЖ Бунев отбеляза, че е оптимист, въпреки че подобряването на състоянието на холдинга и качеството на услугите, които той предоставя, вероятно няма да стане бързо. Според него е възможно при изчистването на дълговете още през есента да се обяви търг за нов подвижен състав. Той обаче отбеляза, че процедурите изискват доста време и новите вагони може да бъдат доставени през 2019 година. 

Аз се надявам и съм оптимист, че железницата ще се промени, но няма да стане така рязко, както би ни се искало на всички.

Тези неща не могат да станат с магическа пръчка и аз се надявам, че понеже постановлението е за повече от 42 милиона, които ще бъдат от държавата, да се отделят едни средства, които просто ще бъдат вложени по най-бързия начин в ремонта дори на старите (влакове – бел.ред.), защото в момента не може да говорим за купуване на нов подвижен състав в близките една-две години. Просто няма как. Това не е лек автомобил – да отиде човек и да си го купи. Това става с поръчки. Специално се изработва за всяка една железница, така че срокът за доставка на подвижен състав в най-добрия случай е две години. 

По отношение на заплащането и условията на труд в БДЖ, Петър Бунев коментира:

Заплащането на служителите – това е друга тема, която е свързана. Ние на практика тази година имахме лек ръст на заплатите. Да се надяваме, че догодина също ще вървим в същата посока, така че да подобрим социалния статус, а и условията на труд – има много места, на които трябва да се подобрят. В депата продължава да няма отопление. Стаите за почивка са в лошо състояние.

Така че тези неща трябва паралелно да вървят – освен доставката на нов подвижен състав, естествено е и че трябва да бъдат предоставени много по-добри условия за поддръжка и за работа на хората.

Бунев припомни тезата си, че проблемите на БДЖ започват от 2001 година:

Когато ние, водейки преговори за присъединяване към ЕС, трябваше да разделим железницата – от 1 януари 2002-ра тя се раздели на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и БДЖ и тогава започнаха големите проблеми. За разлика от старите страни-членки, които продължават да си плащат дори глобите, но не я разделиха железницата – говоря за Франция и Германия, а знаем за каква железница става въпрос там…

Разделението доведе настина до увеличаване на административния персонал, но той няма как да не се увеличи при разделяне.

Няма да се върне старата железница, но трябва да има единно управление и в крайна сметка един орган, подчерта Петър Бунев, допълвайки: Макар че министърът на транспорта е принципал и на едното, и на другото (НКЖИ и БДЖ), но говоря оперативен (ръководен орган – бел.ред.), който да управлява двете оперативно заедно. Така са в Германия и Франция – в холдинг, където всеки си е с отделна сметка и т.н., но става въпрос, че има единоначалие.

Повече по темата ще научите от звуковия файл.

Още от категорията

Американските централи поискаха 3 месеца да се запознаят с условията за преразглеждане на договорите им

Двете американски централи от комплекса "Марица-изток" са поискали три месеца, за да се запознаят с предложената от Министерството на енергетиката методология за преразглеждане на дългосрочните им договори за изкупуване на ток. Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг  Петьо Иванов  обясни: "Има методология, която е одобрена..

обновено на 19.03.18 в 17:29

Срив на акциите на Facebook с близо 7% след скандал с неправомерно използване на личните данни на 50 млн. потребители

Акциите на Facebook се обезценяват с близо 7% след старта на търговията на Уолстрийт с оглед на набиращ скорост скандал за неправомерното използване на личните данни на 50 милиона потребителите на водещата социална интернет медия. Повод за скандала даде признание на Facebook, че личните данни на десетки нейни потребители вероятно са били използвани..

публикувано на 19.03.18 в 17:19

Ройтерс: ЕЦБ измества акцента на дебатите от количествените улеснения към бъдещата политика на затягане на лихвите

Членовете на Европейската централна банка са започнали да пренасочват водените от тях дебати в посока на бъдещия път на развитие на основните лихвени ставки, тъй като дори някои от най-големите досегашни привърженици на рекордно ниските лихви са започнали да приемат, че програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения"..

публикувано на 19.03.18 в 16:34

Ръст на британската лира, след като Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след Брекзит

Европейският съюз и Обединеното кралство постигнаха споразумение относно т.нар. "преходен период" от 21 месеца (от 29-и март 2019-а година до края на 2020-а година), преди страната да напусне окончателно съюза, заявиха в понеделник главните преговарящи от страна на ЕК и на Великобритания - Мишел Барние и Дейвид Дейвис, съобщават водещи международни..

публикувано на 19.03.18 в 15:01

Негативен старт на тазседмичната търговия на европейските пазари на акции

Европейските пазари на акции губят почва под краката си в началото на новата седмица, тъй като инвеститорите продължават да са разтревожени от опасността за глобална търговска война. Предстоящото във вторник и сряда редовно заседание на Фед, на което има вероятност Централната банка на САЩ да предприеме ново повишаване на основната американска..

публикувано на 19.03.18 в 14:29

Сделката за ЧЕЗ и проектът за АЕЦ "Белене" през погледа на експерти

"Не беше казано кой знае какво по отношение на АЕЦ „Белене“. Китайски интерес имаше и преди 2 години, имаше и високопарни думи за милиарди евро инвестиции. За тези 24 месеца почти нищо не се случи". Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той допълни, че трябва да се гледа..

публикувано на 19.03.18 в 13:53

Евростат отчита свиване на строителството в ЕС през януари, но при солиден негов подем в рамките на България

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се сви рязко в началото на настоящата година за пръв път от седем месеца насам, докато строителството в рамките на България отбеляза доста здрав отскок, показват последни данни на Евростат. Строителството в ЕС се сви през януари с цели 2,1% спрямо последния месеца..

публикувано на 19.03.18 в 13:25