Европейските борси остават под натиск на фона на растящото напрежение между САЩ и Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските пазари на акции остават под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, тъй като участниците на световните капиталови пазари пренасочват средства от техни високо рискови активи към т.нар. "инвестиции - убежище" като американските и немските държавни облигации, златото, японската йена и швейцарския франк с оглед на ескалиращото напрежение на Корейския полуостров.

Повод за засилващото се напрежение даде размяната на остри реплики и дори на отявлените военни заплахи между президента на САЩ Доналд Тръмп и властите в Северна Корея. Във вторник вечерта Тръмп предупреди, че Северна Корея ще се изправи пред "огън и ярост, каквито светът не е виждал досега", ако Пхенян продължи със заплахите към Съединените щати. Това беше последвано от информация, че Северна Корея обмисля ракетен удар по американска база на Военно-въздушните сили на остров Гуам в Тихия океан.

Днес рано сутринта Северна Корея дори посочи, че ще е готова до средата на август с плана си за ракетни удари срещу остров Гуам в Тихия океан. Междувременно стана ясно, че Пентагонът е разработил план за нанасяне на изпреварващи удари по около 20 военни обекта в Северна Корея.

Продължаваща и днес "война на думи" се отразява негативно на доскоро доста високия инвеститорски риск-апетит на световните капиталови пазари, което причинява нов спад на акциите, търгувани и на европейските борси.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава в четвъртък с 0,52%, задълбочавайки спада си с 0,7% от вчера. Немският фондов индекс DAX губи нови 0,61% от стойността си, след като в сряда се срина с 1,2 на сто. По този начин основният индекс на борсата във Франкфурт се търгува недалеч от неговото 4-месечно дъно, достигнато в края на юли, отстъпвайки значително от неговия исторически връх, ударен на 20-ти юни.

Френският фондов индекс също остава под натиск от продажба, понижавайки се с 0,25% в рамките на днешната търговия, след като вчера загуби цели 1,5% от стойността си.

Спадът на акциите на немските и на френските компании по време на търговията в четвъртък обаче изглежда по-сдържан, тъй като геополитическата криза по оста Вашингтон - Пхенян се отразя негативно и на стойността на еврото и по-конкретно спрямо японската йена и швейцарския франк с оглед на техния статут на "валути-убежище" при ескалиращи политически кризи в световен план.

В същото време британската лира парира част от спада си както спрямо долара, така и спрямо еврото, който беше в сила през последните дни на търговия, което допринася за днешен по-солиден спад на акциите на мултинационалните компании, търгувани на борсата в Лондон. Това води до понижение на британският индекс FTSE100 с 1,13%, закръгляйки по този начин на близо 2% загубите си от вчера насам. Негативно влияние на борсата в Лондон оказват и днешни смесени до слаби икономически данни от Великобритания.

Още от категорията

Очаква се България да подаде искане за присъединяване към механизма за тясно сътрудничество с ЕЦБ

Писмото с искане за присъединяване към механизма за тясно сътрудничество с Европейската централна банка се очаква да бъде изпратено днес. Това трябва да стане след правителственото заседание, на което финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат за изпращането на молбата. Механизмът за тясно сътрудничество е подготвителният етап за членство в..

публикувано на 18.07.18 в 04:29

Доларът поскъпва след позитивната оценка на шефа на Фед за американската икономика

Щатският долар поскъпва на валутния пазар, след като председателят на Фед Джером Пауъл направи позитивна оценка за представянето на икономиката на САЩ и в същото време сякаш омаловажи потенциално негативното влияние на търговското напрежение в световен план върху перспективата за по-нататъшно затягане (повишаване) на американските лихви...

публикувано на 17.07.18 в 18:23
Джером Пауъл от Фед

Джером Пауъл: Фед ще продължава да повишава постепенно лихвените ставки

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник пред банковата комисия на Сената, че силният икономически растеж и стабилната инфлация би трябвало да задържат централната банка на САЩ по пътя на постепенно повишаване на краткосрочните лихвени проценти. "Входящите данни показват, че успоредно със силния пазар на труда,..

публикувано на 17.07.18 в 17:55

Размерът на акциза на бездимните цигари ще бъде уточнен преди второ четене на законопроекта

Окончателният размер на акциза на бездимните нагреваеми цигари ще бъде уточнен преди второто четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Това стана ясно след заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции. Новата по-висока ставка ще влезе в сила от 1 октомври, заяви председателят на комисията Емил Димитров:..

публикувано на 17.07.18 в 17:16

Германия: Очакваме финансовите министри от Г-20 да подчертаят, че търговските рестрикции вредят на всички

Търговските конфликти и възможните сътресения на финансовите пазари представляват най-големи рискове за глобалната икономика, заяви във вторник пред Ройтерс неназован високопоставен германски служител, добавяйки, че министрите на финансите на Г-20 ще подчертаят на предстоящото им заседание, че търговските бариери представляват погрешен курс...

публикувано на 17.07.18 в 17:07

Позитивен отскок на индустриалното производство в САЩ през юни

Индустриалното производство нарасна през юни малко по-силно от очакваното, парирайки изненадващото свиване през май благодарение на солиден отскок в промишленото производство и на по-нататъшен растеж в минно-добвия сектор, което е пореден сигнал за солидно ускоряване на растежа на икономиката на САЩ през второто тримесечие на годината...

публикувано на 17.07.18 в 16:55

Понижение на европейските борси след спад в телекомуникационния сектор и преди показанията на шефа на Фед

Основните европейски фондови индекси се оцветиха в червено по време на търговията във вторник в резултат най-вече на солиден натиск от продажби в телекомуникационния сектор, като в същото време инвеститорите са в очакване на предстоящите важни показания на управителя на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Общият европейски индекс..

публикувано на 17.07.18 в 16:30