Европейските борси остават под натиск на фона на растящото напрежение между САЩ и Северна Корея

ЕПА/БГНЕС

Европейските пазари на акции остават под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, тъй като участниците на световните капиталови пазари пренасочват средства от техни високо рискови активи към т.нар. "инвестиции - убежище" като американските и немските държавни облигации, златото, японската йена и швейцарския франк с оглед на ескалиращото напрежение на Корейския полуостров.

Повод за засилващото се напрежение даде размяната на остри реплики и дори на отявлените военни заплахи между президента на САЩ Доналд Тръмп и властите в Северна Корея. Във вторник вечерта Тръмп предупреди, че Северна Корея ще се изправи пред "огън и ярост, каквито светът не е виждал досега", ако Пхенян продължи със заплахите към Съединените щати. Това беше последвано от информация, че Северна Корея обмисля ракетен удар по американска база на Военно-въздушните сили на остров Гуам в Тихия океан.

Днес рано сутринта Северна Корея дори посочи, че ще е готова до средата на август с плана си за ракетни удари срещу остров Гуам в Тихия океан. Междувременно стана ясно, че Пентагонът е разработил план за нанасяне на изпреварващи удари по около 20 военни обекта в Северна Корея.

Продължаваща и днес "война на думи" се отразява негативно на доскоро доста високия инвеститорски риск-апетит на световните капиталови пазари, което причинява нов спад на акциите, търгувани и на европейските борси.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава в четвъртък с 0,52%, задълбочавайки спада си с 0,7% от вчера. Немският фондов индекс DAX губи нови 0,61% от стойността си, след като в сряда се срина с 1,2 на сто. По този начин основният индекс на борсата във Франкфурт се търгува недалеч от неговото 4-месечно дъно, достигнато в края на юли, отстъпвайки значително от неговия исторически връх, ударен на 20-ти юни.

Френският фондов индекс също остава под натиск от продажба, понижавайки се с 0,25% в рамките на днешната търговия, след като вчера загуби цели 1,5% от стойността си.

Спадът на акциите на немските и на френските компании по време на търговията в четвъртък обаче изглежда по-сдържан, тъй като геополитическата криза по оста Вашингтон - Пхенян се отразя негативно и на стойността на еврото и по-конкретно спрямо японската йена и швейцарския франк с оглед на техния статут на "валути-убежище" при ескалиращи политически кризи в световен план.

В същото време британската лира парира част от спада си както спрямо долара, така и спрямо еврото, който беше в сила през последните дни на търговия, което допринася за днешен по-солиден спад на акциите на мултинационалните компании, търгувани на борсата в Лондон. Това води до понижение на британският индекс FTSE100 с 1,13%, закръгляйки по този начин на близо 2% загубите си от вчера насам. Негативно влияние на борсата в Лондон оказват и днешни смесени до слаби икономически данни от Великобритания.

Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11