Европейските борси остават под натиск на фона на растящото напрежение между САЩ и Северна Корея

ЕПА/БГНЕС

Европейските пазари на акции остават под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, тъй като участниците на световните капиталови пазари пренасочват средства от техни високо рискови активи към т.нар. "инвестиции - убежище" като американските и немските държавни облигации, златото, японската йена и швейцарския франк с оглед на ескалиращото напрежение на Корейския полуостров.

Повод за засилващото се напрежение даде размяната на остри реплики и дори на отявлените военни заплахи между президента на САЩ Доналд Тръмп и властите в Северна Корея. Във вторник вечерта Тръмп предупреди, че Северна Корея ще се изправи пред "огън и ярост, каквито светът не е виждал досега", ако Пхенян продължи със заплахите към Съединените щати. Това беше последвано от информация, че Северна Корея обмисля ракетен удар по американска база на Военно-въздушните сили на остров Гуам в Тихия океан.

Днес рано сутринта Северна Корея дори посочи, че ще е готова до средата на август с плана си за ракетни удари срещу остров Гуам в Тихия океан. Междувременно стана ясно, че Пентагонът е разработил план за нанасяне на изпреварващи удари по около 20 военни обекта в Северна Корея.

Продължаваща и днес "война на думи" се отразява негативно на доскоро доста високия инвеститорски риск-апетит на световните капиталови пазари, което причинява нов спад на акциите, търгувани и на европейските борси.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава в четвъртък с 0,52%, задълбочавайки спада си с 0,7% от вчера. Немският фондов индекс DAX губи нови 0,61% от стойността си, след като в сряда се срина с 1,2 на сто. По този начин основният индекс на борсата във Франкфурт се търгува недалеч от неговото 4-месечно дъно, достигнато в края на юли, отстъпвайки значително от неговия исторически връх, ударен на 20-ти юни.

Френският фондов индекс също остава под натиск от продажба, понижавайки се с 0,25% в рамките на днешната търговия, след като вчера загуби цели 1,5% от стойността си.

Спадът на акциите на немските и на френските компании по време на търговията в четвъртък обаче изглежда по-сдържан, тъй като геополитическата криза по оста Вашингтон - Пхенян се отразя негативно и на стойността на еврото и по-конкретно спрямо японската йена и швейцарския франк с оглед на техния статут на "валути-убежище" при ескалиращи политически кризи в световен план.

В същото време британската лира парира част от спада си както спрямо долара, така и спрямо еврото, който беше в сила през последните дни на търговия, което допринася за днешен по-солиден спад на акциите на мултинационалните компании, търгувани на борсата в Лондон. Това води до понижение на британският индекс FTSE100 с 1,13%, закръгляйки по този начин на близо 2% загубите си от вчера насам. Негативно влияние на борсата в Лондон оказват и днешни смесени до слаби икономически данни от Великобритания.

Още от категорията

Т. Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката, изградена за АЕЦ "Белене". Тя увери, че са предприети всички действия и мерки, за да бъде съхранено оборудването по най-добрия начин: Съхранява се при условия и по процедури, които са разписани и определени от заводите, които са..

публикувано на 21.10.17 в 19:57
Александър Новак

Александър Новак: Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември

Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак , който е съпредседател на Руско-турската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество, предаде ТАСС. Такова решение е подготвено. Има възможност за доставка на 50 хиляди тона домати в Руската федерация..

публикувано на 21.10.17 в 18:48
Дейвид Дейвис и Мишел Барния - представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит

Мариела Ди Киомо: ЕС не трябва да залага много приоритети в следващата финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета

Европейският съюз не трябва да залага много приоритети в следващата  финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета, заяви за "Хоризонт" Мариела Ди Киомо от Европейския център за управлението на политики по развитието.  Официалните преговори за следващия 7-годишен период ще започнат през май, но неофициално разговорите вече са в ход...

публикувано на 21.10.17 в 09:02

М. Тейсен: Транспортът трябва e в законодателство, различно от директивата за командированите работници

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен , е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел.  Ревизията на директивата за..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

Кредитирането за дребния и средния бизнес ще нараства, прогнозират от правителството

Кредитирането за малкия и средния бизнес ще нарасне с около 7 на сто през 2018 година, прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Министерството на икономиката има доста силен инструмент, който би могъл да помогне насърчаването на предприемачеството - Българската банка за развитие. Бих споменал работата на банката по отношение на..

публикувано на 20.10.17 в 21:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33