Европейските борси остават под натиск на фона на растящото напрежение между САЩ и Северна Корея

ЕПА/БГНЕС

Европейските пазари на акции остават под натиск от продажби за втора поредна сесия на търговия, тъй като участниците на световните капиталови пазари пренасочват средства от техни високо рискови активи към т.нар. "инвестиции - убежище" като американските и немските държавни облигации, златото, японската йена и швейцарския франк с оглед на ескалиращото напрежение на Корейския полуостров.

Повод за засилващото се напрежение даде размяната на остри реплики и дори на отявлените военни заплахи между президента на САЩ Доналд Тръмп и властите в Северна Корея. Във вторник вечерта Тръмп предупреди, че Северна Корея ще се изправи пред "огън и ярост, каквито светът не е виждал досега", ако Пхенян продължи със заплахите към Съединените щати. Това беше последвано от информация, че Северна Корея обмисля ракетен удар по американска база на Военно-въздушните сили на остров Гуам в Тихия океан.

Днес рано сутринта Северна Корея дори посочи, че ще е готова до средата на август с плана си за ракетни удари срещу остров Гуам в Тихия океан. Междувременно стана ясно, че Пентагонът е разработил план за нанасяне на изпреварващи удари по около 20 военни обекта в Северна Корея.

Продължаваща и днес "война на думи" се отразява негативно на доскоро доста високия инвеститорски риск-апетит на световните капиталови пазари, което причинява нов спад на акциите, търгувани и на европейските борси.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава в четвъртък с 0,52%, задълбочавайки спада си с 0,7% от вчера. Немският фондов индекс DAX губи нови 0,61% от стойността си, след като в сряда се срина с 1,2 на сто. По този начин основният индекс на борсата във Франкфурт се търгува недалеч от неговото 4-месечно дъно, достигнато в края на юли, отстъпвайки значително от неговия исторически връх, ударен на 20-ти юни.

Френският фондов индекс също остава под натиск от продажба, понижавайки се с 0,25% в рамките на днешната търговия, след като вчера загуби цели 1,5% от стойността си.

Спадът на акциите на немските и на френските компании по време на търговията в четвъртък обаче изглежда по-сдържан, тъй като геополитическата криза по оста Вашингтон - Пхенян се отразя негативно и на стойността на еврото и по-конкретно спрямо японската йена и швейцарския франк с оглед на техния статут на "валути-убежище" при ескалиращи политически кризи в световен план.

В същото време британската лира парира част от спада си както спрямо долара, така и спрямо еврото, който беше в сила през последните дни на търговия, което допринася за днешен по-солиден спад на акциите на мултинационалните компании, търгувани на борсата в Лондон. Това води до понижение на британският индекс FTSE100 с 1,13%, закръгляйки по този начин на близо 2% загубите си от вчера насам. Негативно влияние на борсата в Лондон оказват и днешни смесени до слаби икономически данни от Великобритания.

Още от категорията
Димитър Николов

Хотелиерът Димитър Николов: Ако бъде построен тунел под Петрохан, няма да познаете региона

Вършец бе една от дестинациите на нашето пътуващо "Радиокафе". Вече ви разказахме за богатата история, за красивата природа, за аристократичните сгради. Но акцент във Вършец и към днешна дата е туризмът. А за да има туристи, трябва да има добър достъп и хубави пътища. Оттук започва разговорът ни с Димитър Николов , собственик на един от големите хотели..

публикувано на 21.08.17 в 16:30
Министърът на икономиката Емил Караниколов

Емил Караниколов: Лицензът на оръжейния завод "Емко" ще бъде възстановен

Лицензът на оръжейния завод "Емко" в Трявна ще бъде възстановен веднага след като бъдат отстранени установените от междуведомствения съвет нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов и категорично заяви, че държавата застава зад работниците. Производството в дружеството не е спирало и то ще продължи да..

обновено на 21.08.17 в 16:14

Предпазлива търговия на европейските борси на фона на геполитическа несигурност

Европейските пазари на акции се оказаха под нов натиск от продажби в началото на днешната търговия, задълбочавайки спада от края на предходната седмица в сила след новината за смъртоносната терористична атака в центъра на Барселона, Испания. Негативно влияние върху инвеститорите в глобален план продължава да оказва геополитическата..

публикувано на 21.08.17 в 15:01

Бундесбанк прогнозира продължаване на силния растеж на германската икономика

Германската икономика се очаква да продължи силния си растеж през текущото тримесечие и може да нарасне през настоящата година по-бързо от първоначалните очаквания в резултат на изключително силното индустриално производство, износ и потребление, посочва в понеделник Бундесбанк при представяне на последния си месечен икономически доклад...

публикувано на 21.08.17 в 13:53

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се сви през юни в сравнение със същия месец преди година с оглед на разширяване на търговския дефицит и на дефицита по баланса на първичния доход, съобщава Гръцката централна банка. Данните показват, че през юни излишъкът възлиза на 842 млн. евро спрямо позитивен баланс за 910 млн. евро през юни 2016..

публикувано на 21.08.17 в 12:49

ЧЕЗ е получила обвързващи оферти за своите активи в България

ЧЕЗ е получила от няколко заинтересовани страни обвързващи оферти за своята дейност и бизнес в България, посочва в понеделник онлайн изданието Prague Daily Monitor (www.praguemonitor.com). Чешката енергийната група е съобщила това на 18-и август, добавяйки, че понастоящем оценява подадените оферти. По-рано този месец изпълнителният директор..

публикувано на 21.08.17 в 12:16

Ангела Меркел: Многомилионните бонуси за шефовете на немските автомобилни компании са несправедливи

Многомилионните бонуси за изпълнителните органи на германските автомобилни компании не са справедливи, като се има предвид опетнения имидж на сектора след разрасналия се скандал с вредните газови емисии, заяви в понеделник канцлерът на страната и кандидат за нов мандат Ангела Меркел. Не мисля, че това е справедливо. Не знам как трябва да..

публикувано на 21.08.17 в 12:01