Нейков: Всички печелят от намаленото влияние на държавата при определянето на минималната работна заплата

Иван Нейков
БГНЕС

По отношение на минималната работна заплата е налице промяна - като че ли се забелязва, че някой от участниците в социалния диалог, които изповядваха тезата, че минималната работна заплата е нещо лошо, като че ли започнаха да сменят посоката и спряха да говорят, че е по-добре да няма минимална работна заплата. Сега вече диалогът е сложен на плоскостта как да бъде определяна минималната работна заплата. За мен това е стъпка напред, защото минималната работна заплата не е остатък от социализма или нещо от тоя род. Няма такова нещо, това си е нормален елемент от пазара на труда

Това заяви в ефира на „Хоризонт“ Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. 

Според Нейков в България досега начинът на определянето на минималната работна заплата е бил прекалено административен, защото в крайна сметка решението се е вземало от правителството, независимо че понякога е било „обличано“ във формата на дискусия в рамките на Тристранния съвет:

Сега за първи път и това е новото за 2017-а Министерството на труда и социалната политика предложи нов подход и той е размерът на минималната работна заплата да бъде определян двустранно – между работодатели и синдикати. И каквото те се разберат, това правителството ще определя за размер на минималната работна заплата. 

Според Иван Нейков новата ситуация е най-благоприятна за правителството, защото от този момент нататък няма да е необходимо да обосновава определения размер на минималната работна заплата, а ще се позовава на предложеното решение от работодатели и синдикати и допълни: 

Но истината е, че всички ще спечелят, ако този подход бъде приет, защото това ще означава намаляване на влиянието, на ролята на държавата в индустриалните отношения. В нормалния бял свят, към който се стремим, минималната работна заплата се определя на базата на преговори между работодатели и синдикати. Това е нормалният вариант и ако този подход бъде приложен в България, всички ще спечелят.

Едно от обясненията, според бившия социален министър, за голямата миграция на приблизително 1 милион трудоспособни българи, които са извън страната, е че:

В 95% от всички такива случаи изборът им е направен в резултат на това, че там, където са отишли, получават по-висока цена на труда си.

Нейков допълни, че още преди Прехода, България е била на дъното на така наречения "Съвет за икономическа взаимопомощ по отношение на заплатите". Ето защо той не вижда да е настъпила катастрофа или драматична промяна, а според него е необходимо време:

За да може стъпка по стъпка да стигнем до онези нива, които са привлекателни за хората, за пазара на труда.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Иван Нейков чуйте от звуковия файл.  


Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11