Нейков: Всички печелят от намаленото влияние на държавата при определянето на минималната работна заплата

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

По отношение на минималната работна заплата е налице промяна - като че ли се забелязва, че някой от участниците в социалния диалог, които изповядваха тезата, че минималната работна заплата е нещо лошо, като че ли започнаха да сменят посоката и спряха да говорят, че е по-добре да няма минимална работна заплата. Сега вече диалогът е сложен на плоскостта как да бъде определяна минималната работна заплата. За мен това е стъпка напред, защото минималната работна заплата не е остатък от социализма или нещо от тоя род. Няма такова нещо, това си е нормален елемент от пазара на труда

Това заяви в ефира на „Хоризонт“ Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. 

Според Нейков в България досега начинът на определянето на минималната работна заплата е бил прекалено административен, защото в крайна сметка решението се е вземало от правителството, независимо че понякога е било „обличано“ във формата на дискусия в рамките на Тристранния съвет:

Сега за първи път и това е новото за 2017-а Министерството на труда и социалната политика предложи нов подход и той е размерът на минималната работна заплата да бъде определян двустранно – между работодатели и синдикати. И каквото те се разберат, това правителството ще определя за размер на минималната работна заплата. 

Според Иван Нейков новата ситуация е най-благоприятна за правителството, защото от този момент нататък няма да е необходимо да обосновава определения размер на минималната работна заплата, а ще се позовава на предложеното решение от работодатели и синдикати и допълни: 

Но истината е, че всички ще спечелят, ако този подход бъде приет, защото това ще означава намаляване на влиянието, на ролята на държавата в индустриалните отношения. В нормалния бял свят, към който се стремим, минималната работна заплата се определя на базата на преговори между работодатели и синдикати. Това е нормалният вариант и ако този подход бъде приложен в България, всички ще спечелят.

Едно от обясненията, според бившия социален министър, за голямата миграция на приблизително 1 милион трудоспособни българи, които са извън страната, е че:

В 95% от всички такива случаи изборът им е направен в резултат на това, че там, където са отишли, получават по-висока цена на труда си.

Нейков допълни, че още преди Прехода, България е била на дъното на така наречения "Съвет за икономическа взаимопомощ по отношение на заплатите". Ето защо той не вижда да е настъпила катастрофа или драматична промяна, а според него е необходимо време:

За да може стъпка по стъпка да стигнем до онези нива, които са привлекателни за хората, за пазара на труда.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Иван Нейков чуйте от звуковия файл.  


Още от категорията

Очаква се България да подаде искане за присъединяване към механизма за тясно сътрудничество с ЕЦБ

Писмото с искане за присъединяване към механизма за тясно сътрудничество с Европейската централна банка се очаква да бъде изпратено днес. Това трябва да стане след правителственото заседание, на което финансовият министър Владислав Горанов ще получи мандат за изпращането на молбата. Механизмът за тясно сътрудничество е подготвителният етап за членство в..

публикувано на 18.07.18 в 04:29

Доларът поскъпва след позитивната оценка на шефа на Фед за американската икономика

Щатският долар поскъпва на валутния пазар, след като председателят на Фед Джером Пауъл направи позитивна оценка за представянето на икономиката на САЩ и в същото време сякаш омаловажи потенциално негативното влияние на търговското напрежение в световен план върху перспективата за по-нататъшно затягане (повишаване) на американските лихви...

публикувано на 17.07.18 в 18:23
Джером Пауъл от Фед

Джером Пауъл: Фед ще продължава да повишава постепенно лихвените ставки

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник пред банковата комисия на Сената, че силният икономически растеж и стабилната инфлация би трябвало да задържат централната банка на САЩ по пътя на постепенно повишаване на краткосрочните лихвени проценти. "Входящите данни показват, че успоредно със силния пазар на труда,..

публикувано на 17.07.18 в 17:55

Размерът на акциза на бездимните цигари ще бъде уточнен преди второ четене на законопроекта

Окончателният размер на акциза на бездимните нагреваеми цигари ще бъде уточнен преди второто четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Това стана ясно след заседание на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции. Новата по-висока ставка ще влезе в сила от 1 октомври, заяви председателят на комисията Емил Димитров:..

публикувано на 17.07.18 в 17:16

Германия: Очакваме финансовите министри от Г-20 да подчертаят, че търговските рестрикции вредят на всички

Търговските конфликти и възможните сътресения на финансовите пазари представляват най-големи рискове за глобалната икономика, заяви във вторник пред Ройтерс неназован високопоставен германски служител, добавяйки, че министрите на финансите на Г-20 ще подчертаят на предстоящото им заседание, че търговските бариери представляват погрешен курс...

публикувано на 17.07.18 в 17:07

Позитивен отскок на индустриалното производство в САЩ през юни

Индустриалното производство нарасна през юни малко по-силно от очакваното, парирайки изненадващото свиване през май благодарение на солиден отскок в промишленото производство и на по-нататъшен растеж в минно-добвия сектор, което е пореден сигнал за солидно ускоряване на растежа на икономиката на САЩ през второто тримесечие на годината...

публикувано на 17.07.18 в 16:55

Понижение на европейските борси след спад в телекомуникационния сектор и преди показанията на шефа на Фед

Основните европейски фондови индекси се оцветиха в червено по време на търговията във вторник в резултат най-вече на солиден натиск от продажби в телекомуникационния сектор, като в същото време инвеститорите са в очакване на предстоящите важни показания на управителя на Фед Джером Паул пред Сенатската банкова комисия. Общият европейски индекс..

публикувано на 17.07.18 в 16:30