Нейков: Всички печелят от намаленото влияние на държавата при определянето на минималната работна заплата

Иван Нейков
БГНЕС

По отношение на минималната работна заплата е налице промяна - като че ли се забелязва, че някой от участниците в социалния диалог, които изповядваха тезата, че минималната работна заплата е нещо лошо, като че ли започнаха да сменят посоката и спряха да говорят, че е по-добре да няма минимална работна заплата. Сега вече диалогът е сложен на плоскостта как да бъде определяна минималната работна заплата. За мен това е стъпка напред, защото минималната работна заплата не е остатък от социализма или нещо от тоя род. Няма такова нещо, това си е нормален елемент от пазара на труда

Това заяви в ефира на „Хоризонт“ Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. 

Според Нейков в България досега начинът на определянето на минималната работна заплата е бил прекалено административен, защото в крайна сметка решението се е вземало от правителството, независимо че понякога е било „обличано“ във формата на дискусия в рамките на Тристранния съвет:

Сега за първи път и това е новото за 2017-а Министерството на труда и социалната политика предложи нов подход и той е размерът на минималната работна заплата да бъде определян двустранно – между работодатели и синдикати. И каквото те се разберат, това правителството ще определя за размер на минималната работна заплата. 

Според Иван Нейков новата ситуация е най-благоприятна за правителството, защото от този момент нататък няма да е необходимо да обосновава определения размер на минималната работна заплата, а ще се позовава на предложеното решение от работодатели и синдикати и допълни: 

Но истината е, че всички ще спечелят, ако този подход бъде приет, защото това ще означава намаляване на влиянието, на ролята на държавата в индустриалните отношения. В нормалния бял свят, към който се стремим, минималната работна заплата се определя на базата на преговори между работодатели и синдикати. Това е нормалният вариант и ако този подход бъде приложен в България, всички ще спечелят.

Едно от обясненията, според бившия социален министър, за голямата миграция на приблизително 1 милион трудоспособни българи, които са извън страната, е че:

В 95% от всички такива случаи изборът им е направен в резултат на това, че там, където са отишли, получават по-висока цена на труда си.

Нейков допълни, че още преди Прехода, България е била на дъното на така наречения "Съвет за икономическа взаимопомощ по отношение на заплатите". Ето защо той не вижда да е настъпила катастрофа или драматична промяна, а според него е необходимо време:

За да може стъпка по стъпка да стигнем до онези нива, които са привлекателни за хората, за пазара на труда.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Иван Нейков чуйте от звуковия файл.  


Още от категорията
Димитър Николов

Хотелиерът Димитър Николов: Ако бъде построен тунел под Петрохан, няма да познаете региона

Вършец бе една от дестинациите на нашето пътуващо "Радиокафе". Вече ви разказахме за богатата история, за красивата природа, за аристократичните сгради. Но акцент във Вършец и към днешна дата е туризмът. А за да има туристи, трябва да има добър достъп и хубави пътища. Оттук започва разговорът ни с Димитър Николов , собственик на един от големите хотели..

публикувано на 21.08.17 в 16:30
Министърът на икономиката Емил Караниколов

Емил Караниколов: Лицензът на оръжейния завод "Емко" ще бъде възстановен

Лицензът на оръжейния завод "Емко" в Трявна ще бъде възстановен веднага след като бъдат отстранени установените от междуведомствения съвет нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов и категорично заяви, че държавата застава зад работниците. Производството в дружеството не е спирало и то ще продължи да..

обновено на 21.08.17 в 16:14

Предпазлива търговия на европейските борси на фона на геполитическа несигурност

Европейските пазари на акции се оказаха под нов натиск от продажби в началото на днешната търговия, задълбочавайки спада от края на предходната седмица в сила след новината за смъртоносната терористична атака в центъра на Барселона, Испания. Негативно влияние върху инвеститорите в глобален план продължава да оказва геополитическата..

публикувано на 21.08.17 в 15:01

Бундесбанк прогнозира продължаване на силния растеж на германската икономика

Германската икономика се очаква да продължи силния си растеж през текущото тримесечие и може да нарасне през настоящата година по-бързо от първоначалните очаквания в резултат на изключително силното индустриално производство, износ и потребление, посочва в понеделник Бундесбанк при представяне на последния си месечен икономически доклад...

публикувано на 21.08.17 в 13:53

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се сви през юни в сравнение със същия месец преди година с оглед на разширяване на търговския дефицит и на дефицита по баланса на първичния доход, съобщава Гръцката централна банка. Данните показват, че през юни излишъкът възлиза на 842 млн. евро спрямо позитивен баланс за 910 млн. евро през юни 2016..

публикувано на 21.08.17 в 12:49

ЧЕЗ е получила обвързващи оферти за своите активи в България

ЧЕЗ е получила от няколко заинтересовани страни обвързващи оферти за своята дейност и бизнес в България, посочва в понеделник онлайн изданието Prague Daily Monitor (www.praguemonitor.com). Чешката енергийната група е съобщила това на 18-и август, добавяйки, че понастоящем оценява подадените оферти. По-рано този месец изпълнителният директор..

публикувано на 21.08.17 в 12:16

Ангела Меркел: Многомилионните бонуси за шефовете на немските автомобилни компании са несправедливи

Многомилионните бонуси за изпълнителните органи на германските автомобилни компании не са справедливи, като се има предвид опетнения имидж на сектора след разрасналия се скандал с вредните газови емисии, заяви в понеделник канцлерът на страната и кандидат за нов мандат Ангела Меркел. Не мисля, че това е справедливо. Не знам как трябва да..

публикувано на 21.08.17 в 12:01