Нейков: Всички печелят от намаленото влияние на държавата при определянето на минималната работна заплата

Иван Нейков
БГНЕС

По отношение на минималната работна заплата е налице промяна - като че ли се забелязва, че някой от участниците в социалния диалог, които изповядваха тезата, че минималната работна заплата е нещо лошо, като че ли започнаха да сменят посоката и спряха да говорят, че е по-добре да няма минимална работна заплата. Сега вече диалогът е сложен на плоскостта как да бъде определяна минималната работна заплата. За мен това е стъпка напред, защото минималната работна заплата не е остатък от социализма или нещо от тоя род. Няма такова нещо, това си е нормален елемент от пазара на труда

Това заяви в ефира на „Хоризонт“ Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. 

Според Нейков в България досега начинът на определянето на минималната работна заплата е бил прекалено административен, защото в крайна сметка решението се е вземало от правителството, независимо че понякога е било „обличано“ във формата на дискусия в рамките на Тристранния съвет:

Сега за първи път и това е новото за 2017-а Министерството на труда и социалната политика предложи нов подход и той е размерът на минималната работна заплата да бъде определян двустранно – между работодатели и синдикати. И каквото те се разберат, това правителството ще определя за размер на минималната работна заплата. 

Според Иван Нейков новата ситуация е най-благоприятна за правителството, защото от този момент нататък няма да е необходимо да обосновава определения размер на минималната работна заплата, а ще се позовава на предложеното решение от работодатели и синдикати и допълни: 

Но истината е, че всички ще спечелят, ако този подход бъде приет, защото това ще означава намаляване на влиянието, на ролята на държавата в индустриалните отношения. В нормалния бял свят, към който се стремим, минималната работна заплата се определя на базата на преговори между работодатели и синдикати. Това е нормалният вариант и ако този подход бъде приложен в България, всички ще спечелят.

Едно от обясненията, според бившия социален министър, за голямата миграция на приблизително 1 милион трудоспособни българи, които са извън страната, е че:

В 95% от всички такива случаи изборът им е направен в резултат на това, че там, където са отишли, получават по-висока цена на труда си.

Нейков допълни, че още преди Прехода, България е била на дъното на така наречения "Съвет за икономическа взаимопомощ по отношение на заплатите". Ето защо той не вижда да е настъпила катастрофа или драматична промяна, а според него е необходимо време:

За да може стъпка по стъпка да стигнем до онези нива, които са привлекателни за хората, за пазара на труда.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Иван Нейков чуйте от звуковия файл.  


Още от категорията

Т. Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектира как се съхранява доставеното оборудване на площадката, изградена за АЕЦ "Белене". Тя увери, че са предприети всички действия и мерки, за да бъде съхранено оборудването по най-добрия начин: Съхранява се при условия и по процедури, които са разписани и определени от заводите, които са..

публикувано на 21.10.17 в 19:57
Александър Новак

Александър Новак: Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември

Русия отменя ограниченията за внос на турски домати от 1-ви ноември, съобщи руският министър на енергетиката Александър Новак , който е съпредседател на Руско-турската междуправителствена комисия за търговско-икономическо сътрудничество, предаде ТАСС. Такова решение е подготвено. Има възможност за доставка на 50 хиляди тона домати в Руската федерация..

публикувано на 21.10.17 в 18:48
Дейвид Дейвис и Мишел Барния - представителите на Великобритания и ЕС в преговорите за Брекзит

Мариела Ди Киомо: ЕС не трябва да залага много приоритети в следващата финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета

Европейският съюз не трябва да залага много приоритети в следващата  финансова рамка, защото Великобритания ще излезе от бюджета, заяви за "Хоризонт" Мариела Ди Киомо от Европейския център за управлението на политики по развитието.  Официалните преговори за следващия 7-годишен период ще започнат през май, но неофициално разговорите вече са в ход...

публикувано на 21.10.17 в 09:02

М. Тейсен: Транспортът трябва e в законодателство, различно от директивата за командированите работници

Според еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, умения и трудовата мобилност Мариан Тейсен , е необходимо транспортът да бъде поставен в рамките на законодателство, различно от това на директивата за командированите работници. Комисар Тейсен каза това на брифинг пред журналисти от няколко медии в Брюксел.  Ревизията на директивата за..

публикувано на 21.10.17 в 08:30

Кредитирането за дребния и средния бизнес ще нараства, прогнозират от правителството

Кредитирането за малкия и средния бизнес ще нарасне с около 7 на сто през 2018 година, прогнозира заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. „Министерството на икономиката има доста силен инструмент, който би могъл да помогне насърчаването на предприемачеството - Българската банка за развитие. Бих споменал работата на банката по отношение на..

публикувано на 20.10.17 в 21:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Вносът на работници не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар

Сивата икономика и липсата на кадри са двата основни проблема, които препятстват развитието на икономиката. Около това се обединиха на днешната си среща лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" с бизнеса. Пламен Димитров заяви, че вносът на работници от трети страни не трябва да води до дъмпинг на трудовия пазар: Няма проблем да бъдат внесени, ако има..

публикувано на 20.10.17 в 14:43
Теменужка Петкова

Теменужка Петкова: Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината

Втората част от оборудването на АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова . Тя допълни, че се надява това оборудване да не стои дълго време на площадката, а да се намери решение за централата, за която имало инвеститорски интерес. В момента Министерство на енергетиката подготвя анализ за..

публикувано на 20.10.17 в 14:33