Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нейков: Всички печелят от намаленото влияние на държавата при определянето на минималната работна заплата

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

По отношение на минималната работна заплата е налице промяна - като че ли се забелязва, че някой от участниците в социалния диалог, които изповядваха тезата, че минималната работна заплата е нещо лошо, като че ли започнаха да сменят посоката и спряха да говорят, че е по-добре да няма минимална работна заплата. Сега вече диалогът е сложен на плоскостта как да бъде определяна минималната работна заплата. За мен това е стъпка напред, защото минималната работна заплата не е остатък от социализма или нещо от тоя род. Няма такова нещо, това си е нормален елемент от пазара на труда

Това заяви в ефира на „Хоризонт“ Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. 

Според Нейков в България досега начинът на определянето на минималната работна заплата е бил прекалено административен, защото в крайна сметка решението се е вземало от правителството, независимо че понякога е било „обличано“ във формата на дискусия в рамките на Тристранния съвет:

Сега за първи път и това е новото за 2017-а Министерството на труда и социалната политика предложи нов подход и той е размерът на минималната работна заплата да бъде определян двустранно – между работодатели и синдикати. И каквото те се разберат, това правителството ще определя за размер на минималната работна заплата. 

Според Иван Нейков новата ситуация е най-благоприятна за правителството, защото от този момент нататък няма да е необходимо да обосновава определения размер на минималната работна заплата, а ще се позовава на предложеното решение от работодатели и синдикати и допълни: 

Но истината е, че всички ще спечелят, ако този подход бъде приет, защото това ще означава намаляване на влиянието, на ролята на държавата в индустриалните отношения. В нормалния бял свят, към който се стремим, минималната работна заплата се определя на базата на преговори между работодатели и синдикати. Това е нормалният вариант и ако този подход бъде приложен в България, всички ще спечелят.

Едно от обясненията, според бившия социален министър, за голямата миграция на приблизително 1 милион трудоспособни българи, които са извън страната, е че:

В 95% от всички такива случаи изборът им е направен в резултат на това, че там, където са отишли, получават по-висока цена на труда си.

Нейков допълни, че още преди Прехода, България е била на дъното на така наречения "Съвет за икономическа взаимопомощ по отношение на заплатите". Ето защо той не вижда да е настъпила катастрофа или драматична промяна, а според него е необходимо време:

За да може стъпка по стъпка да стигнем до онези нива, които са привлекателни за хората, за пазара на труда.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Иван Нейков чуйте от звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени