Нейков: Всички печелят от намаленото влияние на държавата при определянето на минималната работна заплата

Иван Нейков
БГНЕС

По отношение на минималната работна заплата е налице промяна - като че ли се забелязва, че някой от участниците в социалния диалог, които изповядваха тезата, че минималната работна заплата е нещо лошо, като че ли започнаха да сменят посоката и спряха да говорят, че е по-добре да няма минимална работна заплата. Сега вече диалогът е сложен на плоскостта как да бъде определяна минималната работна заплата. За мен това е стъпка напред, защото минималната работна заплата не е остатък от социализма или нещо от тоя род. Няма такова нещо, това си е нормален елемент от пазара на труда

Това заяви в ефира на „Хоризонт“ Иван Нейков, бивш министър на труда и социалната политика и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. 

Според Нейков в България досега начинът на определянето на минималната работна заплата е бил прекалено административен, защото в крайна сметка решението се е вземало от правителството, независимо че понякога е било „обличано“ във формата на дискусия в рамките на Тристранния съвет:

Сега за първи път и това е новото за 2017-а Министерството на труда и социалната политика предложи нов подход и той е размерът на минималната работна заплата да бъде определян двустранно – между работодатели и синдикати. И каквото те се разберат, това правителството ще определя за размер на минималната работна заплата. 

Според Иван Нейков новата ситуация е най-благоприятна за правителството, защото от този момент нататък няма да е необходимо да обосновава определения размер на минималната работна заплата, а ще се позовава на предложеното решение от работодатели и синдикати и допълни: 

Но истината е, че всички ще спечелят, ако този подход бъде приет, защото това ще означава намаляване на влиянието, на ролята на държавата в индустриалните отношения. В нормалния бял свят, към който се стремим, минималната работна заплата се определя на базата на преговори между работодатели и синдикати. Това е нормалният вариант и ако този подход бъде приложен в България, всички ще спечелят.

Едно от обясненията, според бившия социален министър, за голямата миграция на приблизително 1 милион трудоспособни българи, които са извън страната, е че:

В 95% от всички такива случаи изборът им е направен в резултат на това, че там, където са отишли, получават по-висока цена на труда си.

Нейков допълни, че още преди Прехода, България е била на дъното на така наречения "Съвет за икономическа взаимопомощ по отношение на заплатите". Ето защо той не вижда да е настъпила катастрофа или драматична промяна, а според него е необходимо време:

За да може стъпка по стъпка да стигнем до онези нива, които са привлекателни за хората, за пазара на труда.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Иван Нейков чуйте от звуковия файл.  


Още от категорията

Фючърсите на биткойн не правят много успешен дебют на най-голямата борса в света - Chicago Mercantile Exchange

В ранните часове на понеделник, най-голямата фючърсна борса в света Chicago Mercantile Exchange (CME) даде официален старт на търговията на биткойн фючърси в опит да се възползва от манията през настоящата година, довела до истински ценови бум на криптовалутите и в частност на най-известна среда тях - биткойн. Търговията стартира към от..

публикувано на 18.12.17 в 10:42
Тодор Галев

Тодор Галев: Оптимисти сме за развитието на иновативните компании през 2018-а

Изводите от конкурса "Иновативно предприятие на годината" са и оптимистични и песимистични, заяви пред Радио София Тодор Галев , представител на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Извън известните сектори като "Информационни и комуникационни технологии", в които вече са известни редица силни иновативни фирми, в конкурса се появяват и..

публикувано на 18.12.17 в 10:34

БСК ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година

Българската стопанска камара ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година с прогнози за икономическата среда, инвестициите и работните места през 2018 година. Проучването се осъществява за 13-та поредна година, като целта е да се изследва и покаже състоянието на бизнеса в настоящите условия. Резултатите ще представят ръкаводството..

публикувано на 18.12.17 в 08:10

Ръководителят на Роснефт подписа петролни споразумения във Венецуела

Венецуела е възложила концесии за разработване на две газови находища на подразделение на руския петролен гигант Роснефт, се казва в изявление на компанията, цитирано от Ройтерс. Президентът на Венецуела Николас Мадуро е подписал сделката по време на посещение на изпълнителния директор на Роснефт Игор Сечин в южноамериканската страна. Сечин е обсъдил..

публикувано на 17.12.17 в 17:28

Петя Александрова: Приватизацията е замиращ процес

Все още, разбира се, има дружества, които са държавна собственост – с над 50% държавното участие в тях – но така или иначе процесът все повече е замиращ, тъй като основните активи, които бяха заложени за приватизация през годините, са с налични приватизационни сделки - с над 67% частно участие. Това заяви новият изпълнителен директор на Агенцията за..

публикувано на 17.12.17 в 13:33
Васил Велев

Васил Велев: Увеличението на цената на тока за бизнеса е абсолютно необосновано

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев   и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на ток  Мартин Георгиев  к оментираха в ефира на "Хоризонт" прогнозите, че електроенергията за индустриалните потребители може да поскъпне с 50 до 90 на сто, заради което представители на бизнеса поискаха..

обновено на 17.12.17 в 13:17

Сеул обвини Пхенян в кражба на криптовалути

Обвинения към Северна Корея за кражба на виртуалните валути биткойн и етериум отправениха от Южна Корея, предаде Би Би Си. Атаката е била извършена през февруари, като има данни и за опити за хакване през октомври, които обаче са били осуетени. Според експерти, най-малко 7 млн.  долара виртуални пари са били откраднати от северкокорейски хакери, чиято..

обновено на 16.12.17 в 18:31