Б. Тодоров: Догодина се очаква плавно покачване на лихвите при лизинг на леки автомобили

Общите разходи по обслужването на колата обаче няма да се променят осезаемо, смята експертът
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лихвите при лизинга на леки автомобили ще започнат да се покачват плавно, когато започне ръст на лихвените равнища в Европа, прогнозира пред "Хоризонт" съпредседателят на Българската асоциация за лизинг Борислав Тодоров. Той обясни, че лихвеният процент при договорите е обвързан с индекса ЮРИБОР плюс надбавка и когато неговият ръст започне, това ще се усети от потребителите.  

Въпреки че догодина се очаква да започне плавно повишаване на лихвите при лизинговите договори, общите разходи по обслужването на колата няма да се променят осезаемо, категоричен е Борислав Тодоров. При тези договори автокаското също е задължителна застраховка: 

Държавата заедно със застрахователния бранш се стреми да разработи т.нар. "Бонус-Малус" система - този водач, който е безупречен през определен период от време назад и за в бъдеще съответно ще може да ползва по-евтини застраховки "Каско", "Гражданска отговорност", "Имущество".

В момента лихвите по лизинга за нов автомобил са между 3 и 3,5 на сто: Лихвите по настоящем са такива, каквито вие ще намерите в Германия, във Франция, в Австрия. 
Разбира се, когато започнат да растат там, това ще се усети и в България: И в България се правят промоции съвместно с определен вносител на определена марка - лихвата може и да е нула процента, и половин процент. Това са дотирани от автомобилните компании промоции с цел по-добри продажби на определен модел. 
Още за тенденциите на лизинговия пазар ще научите, ако чуете звуковия файл.


Още от категорията

Растат задълженията на „Топлофикация–София“ към „Булгаргаз“

Просрочените задължения на „Топлофикация – София“ към „Булгаргаз“ са нараснали до 100 милиона лева, като само натрупаните от септември миналата година до юли на настоящата са близо 52 милиона.  Това съобщи в интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов. Още 27 милиона лева дължат и топлофикациите в Бургас,..

публикувано на 16.07.18 в 07:57

Йенс Вайдман с предупреждение за засилващи се икономически рискове за Германия

Централният банкер на Германия Йенс Вайдман е предупредил за нарасналите рискове от охлаждане на икономиката на правителствено заседание на 6 юли. Това съобщи германският бизнес всекидневник "Ханделсблат", цитиран от Ройтерс. Миналия месец Бундесбанк понижи прогнозите си за икономическия растеж на страната за текущата година. Институцията..

публикувано на 16.07.18 в 02:47

Над 4 000 души са посетили виртуалния калкулатор на НАП

Виртуален калкулатор може да ни покаже колко бихме изгубили, ако не се осигуряваме на реалния си доход, съобщават от Националната агенция за приходите. Възможността е достъпна на интернет сайта www.zaplatavplik.bg и вече е посетен над 4 200 пъти. Най-голям интерес има сред потребителите между 18 и 34 години. Софтуерът е..

публикувано на 16.07.18 в 02:38
Два стелт изтребителя Ф-35, които Израел купи от американската компания „Локхийд Мартин“.

Пентагонът купува 141 изтребителя Ф-35 за под $90 млн. бройката

САЩ са постигнали предварително споразумение с „Локхийд Мартин“ за покупка на нови стелт изтребители Ф-35 на стойност около $13 млрд., което отваря пътя за по-голяма сделка към 2020 г., при която цената на един самолет ще падне до $80 млн., съобщи Ройтерс. При сегашната покупка на 141 машини Ф-35 е постигната най-ниска цена за варианта Ф-35А..

публикувано на 15.07.18 в 14:25

Георги Ганев: ЕЦБ трябва да проверява дали страната ни е фактически готова за еврозоната

Няма изискване за постигане на някакъв стандарт на живот за членство в обменно-курсовия механизъм, няма изискване и за членство в еврозоната. Това обясни в предаването "Неделя 150" икономистът Георги Ганев, ръководител на икономическата програма на Центъра за либерални стратегии.  "Когато Литва, Латвия и Естония влязоха в обменно-курсовия..

публикувано на 15.07.18 в 13:33

Над 60 фирми се представиха на Националния фермерски пазар във Варна

Над 60 фирми от цялата страна участват в Националния фермерски пазар, който се провежда във Варна.  Сред участниците е и производител на японските гъби шийтаке.  12 ферми в цялата страна за гъби шийтаке имат Стоян Асенов и семейството му. Той смята, че съвсем скоро ще излязат и на Европейския пазар „България произвежда от..

обновено на 14.07.18 в 20:03

Влизането в ERM-2 няма да се отрази на пазара на недвижими имоти, смятат експерти

Влизането на България в т. нар чакалня на еврозоната няма да се отрази на пазара на недвижими имоти. Това каза председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев, който откри в Бургас 4-ото изложение на най-големите фирми от бранша.  "Преминаването в евро няма да повлияе. По-скоро ще бъде позитивно. Лихвите ще бъдат..

публикувано на 14.07.18 в 15:56