Б. Тодоров: Догодина се очаква плавно покачване на лихвите при лизинг на леки автомобили

Общите разходи по обслужването на колата обаче няма да се променят осезаемо, смята експертът
ЕПА/БГНЕС

Лихвите при лизинга на леки автомобили ще започнат да се покачват плавно, когато започне ръст на лихвените равнища в Европа, прогнозира пред "Хоризонт" съпредседателят на Българската асоциация за лизинг Борислав Тодоров. Той обясни, че лихвеният процент при договорите е обвързан с индекса ЮРИБОР плюс надбавка и когато неговият ръст започне, това ще се усети от потребителите.  

Въпреки че догодина се очаква да започне плавно повишаване на лихвите при лизинговите договори, общите разходи по обслужването на колата няма да се променят осезаемо, категоричен е Борислав Тодоров. При тези договори автокаското също е задължителна застраховка: 

Държавата заедно със застрахователния бранш се стреми да разработи т.нар. "Бонус-Малус" система - този водач, който е безупречен през определен период от време назад и за в бъдеще съответно ще може да ползва по-евтини застраховки "Каско", "Гражданска отговорност", "Имущество".

В момента лихвите по лизинга за нов автомобил са между 3 и 3,5 на сто: Лихвите по настоящем са такива, каквито вие ще намерите в Германия, във Франция, в Австрия. 
Разбира се, когато започнат да растат там, това ще се усети и в България: И в България се правят промоции съвместно с определен вносител на определена марка - лихвата може и да е нула процента, и половин процент. Това са дотирани от автомобилните компании промоции с цел по-добри продажби на определен модел. 
Още за тенденциите на лизинговия пазар ще научите, ако чуете звуковия файл.


Още от категорията

Петролът поскъпва с над 2% след изненадващ спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ

Петролните фючърси поскъпват с над 2%, търгувайки се в най-високи нива от близо седем седмици насам, след като Енергийната информационната агенция на САЩ (EIA) отчете изненадващ спад на американските складови запаси на важната енергийна суровина. Според EIA, за седмицата до 16-и март търговските запаси на суров петрол в САЩ (изключвайки тези..

публикувано на 21.03.18 в 17:57

Понижение на европейските акции и предпазлив старт на търговията на Уолстрийт преди края на заседанието на Фед

Европейските акции се намират под предпазлив натиск от продажби, като фондовите индекси на Уолстрийт също се оцветяват в червено преди очаквания с голям интерес край на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ. Мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори предполагат, че довечера Федералният резерв ще предприеме първо за..

публикувано на 21.03.18 в 16:26
Васко Начев

Енергийният експерт Васко Начев: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза пред "Хоризонт" енергийният експерт Васко Начев . Той смята, че а ко българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности.  Начев определи евентуално включване на държавата в..

публикувано на 21.03.18 в 16:23

"Хосподарске новини": ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци

В днешна публикация чешкото издание "Хосподарске новини" съобщава, че дружеството ЧЕЗ и неговото ръководство са изправени пред ключови седмици и месеци, през които ще се реши бъдещето на фирмата и под каква форма ще съществува. В коментара на изданието се казва, че допълнителни пари трябваше да донесе продажбата на активите на фирмата в България, но..

публикувано на 21.03.18 в 16:23
Ангела Меркел

Меркел критикува остро митата на Тръмп за вноса на стомана и на алуминий, определяйки ги като противозаконни

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро плановете на американския президент Доналд Тръмп за въвеждане на високи митнически тарифи за вноса на стомана и на алуминий и предупреди Вашингтон, че Европейският съюз е готов да предприеме мерки за противодействие, ако това е необходимо, съобщава Ройтерс. "Смятаме, че тези тарифи са..

публикувано на 21.03.18 в 15:52

Ръст на дефицита по текущата сметка на САЩ с 26% в края на 2017 година

Дефицитът по текущата сметка, който е мерило за търговските и финансовите потоци на САЩ и респективно за американския дълг към останалия свят, се разшири с цели 26% през последното тримесечие на предходната година, достигайки най-високо ниво от 2009-а година насам, обяви в сряда Департаментът по търговия. През трите месеца до края на..

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Зукърбърг ще направи изявление по скандала с Cambridge Analytica

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще направи изявление във връзка със скандалното изтичане на лични данни на потребители в рамките на следващите 24 часа, съобщава Axios, като се позовава на близък до милиардера източник. „Фейсбук“ понесе негативи и акциите му поевтиняха с около 3 %, след като се разбра, че данните на около 50 милиона..

публикувано на 21.03.18 в 15:11