Б. Тодоров: Догодина се очаква плавно покачване на лихвите при лизинг на леки автомобили

Общите разходи по обслужването на колата обаче няма да се променят осезаемо, смята експертът

ЕПА/БГНЕС

Лихвите при лизинга на леки автомобили ще започнат да се покачват плавно, когато започне ръст на лихвените равнища в Европа, прогнозира пред "Хоризонт" съпредседателят на Българската асоциация за лизинг Борислав Тодоров. Той обясни, че лихвеният процент при договорите е обвързан с индекса ЮРИБОР плюс надбавка и когато неговият ръст започне, това ще се усети от потребителите.  

Въпреки че догодина се очаква да започне плавно повишаване на лихвите при лизинговите договори, общите разходи по обслужването на колата няма да се променят осезаемо, категоричен е Борислав Тодоров. При тези договори автокаското също е задължителна застраховка: 

Държавата заедно със застрахователния бранш се стреми да разработи т.нар. "Бонус-Малус" система - този водач, който е безупречен през определен период от време назад и за в бъдеще съответно ще може да ползва по-евтини застраховки "Каско", "Гражданска отговорност", "Имущество".

В момента лихвите по лизинга за нов автомобил са между 3 и 3,5 на сто: Лихвите по настоящем са такива, каквито вие ще намерите в Германия, във Франция, в Австрия. 
Разбира се, когато започнат да растат там, това ще се усети и в България: И в България се правят промоции съвместно с определен вносител на определена марка - лихвата може и да е нула процента, и половин процент. Това са дотирани от автомобилните компании промоции с цел по-добри продажби на определен модел. 
Още за тенденциите на лизинговия пазар ще научите, ако чуете звуковия файл.


Още от категорията
Димитър Николов

Хотелиерът Димитър Николов: Ако бъде построен тунел под Петрохан, няма да познаете региона

Вършец бе една от дестинациите на нашето пътуващо "Радиокафе". Вече ви разказахме за богатата история, за красивата природа, за аристократичните сгради. Но акцент във Вършец и към днешна дата е туризмът. А за да има туристи, трябва да има добър достъп и хубави пътища. Оттук започва разговорът ни с Димитър Николов , собственик на един от големите хотели..

публикувано на 21.08.17 в 16:30
Министърът на икономиката Емил Караниколов

Емил Караниколов: Лицензът на оръжейния завод "Емко" ще бъде възстановен

Лицензът на оръжейния завод "Емко" в Трявна ще бъде възстановен веднага след като бъдат отстранени установените от междуведомствения съвет нарушения в предприятието. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов и категорично заяви, че държавата застава зад работниците. Производството в дружеството не е спирало и то ще продължи да..

обновено на 21.08.17 в 16:14

Предпазлива търговия на европейските борси на фона на геполитическа несигурност

Европейските пазари на акции се оказаха под нов натиск от продажби в началото на днешната търговия, задълбочавайки спада от края на предходната седмица в сила след новината за смъртоносната терористична атака в центъра на Барселона, Испания. Негативно влияние върху инвеститорите в глобален план продължава да оказва геополитическата..

публикувано на 21.08.17 в 15:01

Бундесбанк прогнозира продължаване на силния растеж на германската икономика

Германската икономика се очаква да продължи силния си растеж през текущото тримесечие и може да нарасне през настоящата година по-бързо от първоначалните очаквания в резултат на изключително силното индустриално производство, износ и потребление, посочва в понеделник Бундесбанк при представяне на последния си месечен икономически доклад...

публикувано на 21.08.17 в 13:53

Свиване на излишъка по текущата сметка на Гърция през юни

Излишъкът по текущата сметка на Гърция се сви през юни в сравнение със същия месец преди година с оглед на разширяване на търговския дефицит и на дефицита по баланса на първичния доход, съобщава Гръцката централна банка. Данните показват, че през юни излишъкът възлиза на 842 млн. евро спрямо позитивен баланс за 910 млн. евро през юни 2016..

публикувано на 21.08.17 в 12:49

ЧЕЗ е получила обвързващи оферти за своите активи в България

ЧЕЗ е получила от няколко заинтересовани страни обвързващи оферти за своята дейност и бизнес в България, посочва в понеделник онлайн изданието Prague Daily Monitor (www.praguemonitor.com). Чешката енергийната група е съобщила това на 18-и август, добавяйки, че понастоящем оценява подадените оферти. По-рано този месец изпълнителният директор..

публикувано на 21.08.17 в 12:16

Ангела Меркел: Многомилионните бонуси за шефовете на немските автомобилни компании са несправедливи

Многомилионните бонуси за изпълнителните органи на германските автомобилни компании не са справедливи, като се има предвид опетнения имидж на сектора след разрасналия се скандал с вредните газови емисии, заяви в понеделник канцлерът на страната и кандидат за нов мандат Ангела Меркел. Не мисля, че това е справедливо. Не знам как трябва да..

публикувано на 21.08.17 в 12:01