Б. Тодоров: Догодина се очаква плавно покачване на лихвите при лизинг на леки автомобили

Общите разходи по обслужването на колата обаче няма да се променят осезаемо, смята експертът

ЕПА/БГНЕС

Лихвите при лизинга на леки автомобили ще започнат да се покачват плавно, когато започне ръст на лихвените равнища в Европа, прогнозира пред "Хоризонт" съпредседателят на Българската асоциация за лизинг Борислав Тодоров. Той обясни, че лихвеният процент при договорите е обвързан с индекса ЮРИБОР плюс надбавка и когато неговият ръст започне, това ще се усети от потребителите.  

Въпреки че догодина се очаква да започне плавно повишаване на лихвите при лизинговите договори, общите разходи по обслужването на колата няма да се променят осезаемо, категоричен е Борислав Тодоров. При тези договори автокаското също е задължителна застраховка: 

Държавата заедно със застрахователния бранш се стреми да разработи т.нар. "Бонус-Малус" система - този водач, който е безупречен през определен период от време назад и за в бъдеще съответно ще може да ползва по-евтини застраховки "Каско", "Гражданска отговорност", "Имущество".

В момента лихвите по лизинга за нов автомобил са между 3 и 3,5 на сто: Лихвите по настоящем са такива, каквито вие ще намерите в Германия, във Франция, в Австрия. 
Разбира се, когато започнат да растат там, това ще се усети и в България: И в България се правят промоции съвместно с определен вносител на определена марка - лихвата може и да е нула процента, и половин процент. Това са дотирани от автомобилните компании промоции с цел по-добри продажби на определен модел. 
Още за тенденциите на лизинговия пазар ще научите, ако чуете звуковия файл.


Още от категорията

Фючърсите на биткойн не правят много успешен дебют на най-голямата борса в света - Chicago Mercantile Exchange

В ранните часове на понеделник, най-голямата фючърсна борса в света Chicago Mercantile Exchange (CME) даде официален старт на търговията на биткойн фючърси в опит да се възползва от манията през настоящата година, довела до истински ценови бум на криптовалутите и в частност на най-известна среда тях - биткойн. Търговията стартира към от..

публикувано на 18.12.17 в 10:42
Тодор Галев

Тодор Галев: Оптимисти сме за развитието на иновативните компании през 2018-а

Изводите от конкурса "Иновативно предприятие на годината" са и оптимистични и песимистични, заяви пред Радио София Тодор Галев , представител на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Извън известните сектори като "Информационни и комуникационни технологии", в които вече са известни редица силни иновативни фирми, в конкурса се появяват и..

публикувано на 18.12.17 в 10:34

БСК ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година

Българската стопанска камара ще оповести анализ на бизнес климата през отиващата си година с прогнози за икономическата среда, инвестициите и работните места през 2018 година. Проучването се осъществява за 13-та поредна година, като целта е да се изследва и покаже състоянието на бизнеса в настоящите условия. Резултатите ще представят ръкаводството..

публикувано на 18.12.17 в 08:10

Ръководителят на Роснефт подписа петролни споразумения във Венецуела

Венецуела е възложила концесии за разработване на две газови находища на подразделение на руския петролен гигант Роснефт, се казва в изявление на компанията, цитирано от Ройтерс. Президентът на Венецуела Николас Мадуро е подписал сделката по време на посещение на изпълнителния директор на Роснефт Игор Сечин в южноамериканската страна. Сечин е обсъдил..

публикувано на 17.12.17 в 17:28

Петя Александрова: Приватизацията е замиращ процес

Все още, разбира се, има дружества, които са държавна собственост – с над 50% държавното участие в тях – но така или иначе процесът все повече е замиращ, тъй като основните активи, които бяха заложени за приватизация през годините, са с налични приватизационни сделки - с над 67% частно участие. Това заяви новият изпълнителен директор на Агенцията за..

публикувано на 17.12.17 в 13:33
Васил Велев

Васил Велев: Увеличението на цената на тока за бизнеса е абсолютно необосновано

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев   и председателят на Управителния съвет на Асоциацията на търговците на ток  Мартин Георгиев  к оментираха в ефира на "Хоризонт" прогнозите, че електроенергията за индустриалните потребители може да поскъпне с 50 до 90 на сто, заради което представители на бизнеса поискаха..

обновено на 17.12.17 в 13:17

Сеул обвини Пхенян в кражба на криптовалути

Обвинения към Северна Корея за кражба на виртуалните валути биткойн и етериум отправениха от Южна Корея, предаде Би Би Си. Атаката е била извършена през февруари, като има данни и за опити за хакване през октомври, които обаче са били осуетени. Според експерти, най-малко 7 млн.  долара виртуални пари са били откраднати от северкокорейски хакери, чиято..

обновено на 16.12.17 в 18:31