Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И през лятото планината крие опасности

Снимка: БГНЕС

И през летния сезон планините остават предпочитано място за туристите, които обаче често забравят, че планината крие опасности и изисква подготовка и отношение от тези, които искат пребиваването им на голяма надморска височина да е безопасно. 

Явор Каролев от Планинската спасителна служба припомни в ефира на "Хоризонт" някои от правилата, които трябва да спазват планинарите. Той отбеляза, че лятото е динамичен сезон и промените на времето в планината са коварни. Затова туристите трябва задължително да следят прогнозата:

Лятото е динамичен сезон. Времето може да бъде много бързо променено  - от разкошен ден идва буря и оттам нататък може да бъде дори и гръмотевична, както се случва. Би трябвало хората да внимават много, когато времето е динамично и има бърза промяна на обстановката. Има навсякъде информация и прогнозите за времето са доста точни. А и то не идва в рамките на половин час  - може да се видят облаци във високата част на планината от доста далече

Явор Каролев препоръча да не се подценява опасността от загубване, затова хората би трябвало да познават маршрута, по който се движат или да бъдат с човек, който го познава. Добрата екипировка в планината, където температурните амплитуди през лятото са големи, е задължителна, отбеляза още експертът и препоръча използването на възможностите на новите технологии - напр. приложения за мобилни телефони.


Повече по темата ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна