Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иглика Трифонова за фестивала "Любовта е лудост": Ще има класно кино

Иглика Трифонова
Снимка: БГНЕС


В тазгодишното издание на летния кинофестивал "Любовта е лудост", който се провежда във Варна, режисьорката Иглика Трифонова влиза в нова роля  - на председател на журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма. Трифонова, която беше гост в ефира на "Хоризонт", отбеляза, че тази година фестивалът, който започва на 25 август, има интересна и стойностна селекция:

Наистина амбициозно конструирано издание, то е 25-то за фестивала, четвърт век... За мен, разбира се, най-интересна ще бъде конкурсната програма. Тя се състои от 12 филма  - предимно европейски, има един много любопитен за мен исландски филм - подозирам и за публиката. Има ирански филм, също така и от САЩ, и от Индонезия. 

Надяваме се на класно кино  - и хората от журито, и публиката, каза още Иглика Трифонова, допълвайки: Този фестивал вече си има специална варненска публика, въобще варненската публика една от "добрите публики" - по мое усещане, по разговорите, които сме имали след прожекциите си.


Ще има един младежки конкурс, на младежка тематика, който ще се журира от младежко жури. Създадена е филмова академия и специални занимания с млади хора във Варна и те започват сами да оценяват филмите на своето поколение, добави Трифонова. Тя отбеляза още, че  на фестивала ще бъдат показани лентите, носители на две от най-големите награди в света на киното -  голямата награда от Кан  и наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Изобщо, ще има класно кино, подчерта Иглика Трифонова.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!