Иглика Трифонова за фестивала "Любовта е лудост": Ще има класно кино

Иглика Трифонова
Снимка: БГНЕС


В тазгодишното издание на летния кинофестивал "Любовта е лудост", който се провежда във Варна, режисьорката Иглика Трифонова влиза в нова роля  - на председател на журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма. Трифонова, която беше гост в ефира на "Хоризонт", отбеляза, че тази година фестивалът, който започва на 25 август, има интересна и стойностна селекция:

Наистина амбициозно конструирано издание, то е 25-то за фестивала, четвърт век... За мен, разбира се, най-интересна ще бъде конкурсната програма. Тя се състои от 12 филма  - предимно европейски, има един много любопитен за мен исландски филм - подозирам и за публиката. Има ирански филм, също така и от САЩ, и от Индонезия. 

Надяваме се на класно кино  - и хората от журито, и публиката, каза още Иглика Трифонова, допълвайки: Този фестивал вече си има специална варненска публика, въобще варненската публика една от "добрите публики" - по мое усещане, по разговорите, които сме имали след прожекциите си.


Ще има един младежки конкурс, на младежка тематика, който ще се журира от младежко жури. Създадена е филмова академия и специални занимания с млади хора във Варна и те започват сами да оценяват филмите на своето поколение, добави Трифонова. Тя отбеляза още, че  на фестивала ще бъдат показани лентите, носители на две от най-големите награди в света на киното -  голямата награда от Кан  и наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Изобщо, ще има класно кино, подчерта Иглика Трифонова.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

НИМ започва цялостно проучване на културното наследство на с. Добърско

Цялостно проучване на културното наследство на с. Добърско в община Разлог започват от днес екипи на Националния исторически музей. Районът има богато културно наследство. Средновековният храм "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е филиал на Националния исторически музей и е паметник под защитата на ЮНЕСКО. Той е сред най-атрактивните и..

публикувано на 18.07.18 в 03:23

Изложбата "Магията на туша" показва в Търговище художникът Цончо Денев

150 творби на художника Цончо Денев са подредени в изложба под мотото "Магията на туша" в художествената галерия "Проф. Никола Маринов" в Търговище. Цончо Денев не рисува по познатия начин с перо, а открива магия в нестандартното боравене с материала, в смелостта да експериментира и да разшири технологичния диапазон на изразните средства...

публикувано на 18.07.18 в 01:32
Славянски имена на градове на географската карта на Германия.

Славянски имена на селища в Германия

Някои от големите градове в източната част на Германия носят славянски по произход имена. Част от тях лесно се разпознават, други са силно изменени в немския си вариант. От какви славянски думи идват имената Любек, Чортау, Росток, Шверин, Берлин, Лайпциг, Цитау, Гьорлиц, Грац и други селища и откога се ползват по немскоезичните земи разказва проф. Борис..

публикувано на 17.07.18 в 17:15

Поетът Найден Вълчев е лауреат на наградата „Георги Джагаров” за 2018

Найден Вълчев е роден е на 30 август 1927 г. в с. Малка Брестница, Тетевенска околия. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет. Бил е редактор в списание „Български воин“ и вестник „Народна армия“, след това – в списанията „Септември“ и „Съвременник“; както и главен редактор на списание „Дарители“. Дипломат. Председател на Съюза на..

публикувано на 17.07.18 в 16:49

Разлог посреща гостите на лятната творческа академия през август

Разлог отново ще бъде домакин на 12-ото издание на лятната творческа академия „Огънят на Орфей“. По традиция академията се провежда между 6 и 20 август и обединява ежегодно средно по 150 участници и преподаватели. Тази година се очаква с интерес на година гостуването на професори по пиано от Московската консерватория, на Георги Василев, който..

публикувано на 17.07.18 в 16:09

В Бургас започва минифестивалът "Лято с документалното кино"

Минифестивалът за документално художествено кино „Лято с документалното кино“ започва днес в Бургас. Темата му е "Демократичните промени от 1989 г., преходът и постсоциалистическото минало". В предаването „Преди всички“ създателят на фестивала Ирина Тодорова каза, че концепцията му е новаторска: „Филмите са нови, те нямат дебют тук. Днес ще..

публикувано на 17.07.18 в 10:43

Гран при и специално отличие за ансамбъл „Розова долина“

И тази година ансамбъл „Розова долина“ от Карлово затвърди успехите на българските състави по света на престижен фестивал. Сънародниците ни се върнаха с две отличия от VI международен фолклорен танцов и музикален фестивал „Наградата на Белград“. Форумът се проведе в сръбската столица и събра таланти от далечни страни като Мексико, Тунис,..

публикувано на 17.07.18 в 10:26