Иглика Трифонова за фестивала "Любовта е лудост": Ще има класно кино

Иглика Трифонова
БГНЕС


В тазгодишното издание на летния кинофестивал "Любовта е лудост", който се провежда във Варна, режисьорката Иглика Трифонова влиза в нова роля  - на председател на журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма. Трифонова, която беше гост в ефира на "Хоризонт", отбеляза, че тази година фестивалът, който започва на 25 август, има интересна и стойностна селекция:

Наистина амбициозно конструирано издание, то е 25-то за фестивала, четвърт век... За мен, разбира се, най-интересна ще бъде конкурсната програма. Тя се състои от 12 филма  - предимно европейски, има един много любопитен за мен исландски филм - подозирам и за публиката. Има ирански филм, също така и от САЩ, и от Индонезия. 

Надяваме се на класно кино  - и хората от журито, и публиката, каза още Иглика Трифонова, допълвайки: Този фестивал вече си има специална варненска публика, въобще варненската публика една от "добрите публики" - по мое усещане, по разговорите, които сме имали след прожекциите си.


Ще има един младежки конкурс, на младежка тематика, който ще се журира от младежко жури. Създадена е филмова академия и специални занимания с млади хора във Варна и те започват сами да оценяват филмите на своето поколение, добави Трифонова. Тя отбеляза още, че  на фестивала ще бъдат показани лентите, носители на две от най-големите награди в света на киното -  голямата награда от Кан  и наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Изобщо, ще има класно кино, подчерта Иглика Трифонова.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията
Тиен Дзиендзюн (вдясно) и Мариана Тиен в студиото на програма

Българо-китайска рецепта за хармония и любов

Тя е на Мариана Тиен и на Тиен Дзиендзюн. И двамата са доценти, но както казват в спорта, „на разменено гостуване“. Стане ли дума за детайлни познания по България във всяка област, питайте доц. д-р Тиен Дзиендзюн. Той е специалистът – българист. Роден е в Китай. Преподава повечето дисциплини по българска филология в Пекинския университет за чужди езици...

публикувано на 21.08.17 в 16:50

Образът на Иисус Христос в киното

• Разговор с кинокритика Петър Кърджилов за това как е представен през годините образът на Спасителя в седмото изкуство. • Разговор със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийската митрополия за въздействието на последния филм за Иисус Христос - „Страстите Христови”.

публикувано на 21.08.17 в 12:05
Църквата

Боснек - златна мина за легенди и предания

Векове наред южните склонове на Витоша приютявали племена, които копаели недрата на планината в търене на желязна руда и дори злато. Така се ражда и село Боснек. През 50-те години на 20 век с развитието на промишлеността селото постепенно опустява и днес там живеят около 150 души - последните пазители на чудните легенди от региона. А те - легендите..

публикувано на 21.08.17 в 11:30

С атрактивно шествие ще се открие 45-тият Международен фолклорен фестивал

Многообразие от култури, традиции и обичаи ще се съберат на едно място, за да пеят, танцуват и се забавляват на открито, заедно с жителите и туристите на морския град в оредното издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Той започва от 18.00 часа с цветно и атрактивно шествие на всички гостуващи състави от общо 13 държави. По традиция..

публикувано на 21.08.17 в 11:24

В Регионалната библиотека на Ловеч представят снимки и документи, свързани с Освобождението на града

Урок по история по повод 140 години от Освобождението на Ловеч представят съвместно Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека и Държавния архив в града.  В детския отдел на библиотеката чрез снимки и документи, запазени в архива, ще бъдат представени факти и събития, свързани с освобождението на Ловеч. По повод годишнината в..

публикувано на 21.08.17 в 10:42

Над 30 артисти участваха в Арт фест - Берковица

Арт фест - Берковица се проведе от 17 до 20 август, а негови организатори са младежите от сдружение „Арт подиум”.  Второто издание на културната проява обедини уличното изкуство и модерни и експериментални артформи. Над 30 артисти от Европа се включиха с изкуството си във фестивалната сцена – основите на местната обсерватория, зад..

публикувано на 21.08.17 в 09:15

Съвременна българска драматургия след полунощ

На 25 август от 0.20 мин. ще излъчим пиесата на Андрей Филипов „Липсващият разказ”. В нея участват Вълчо Камарашев, Николай Костадинов и Невена Калудова, а режисьор на постановката е Николай Ламбрев. В четвъртък на 24 август сме избрали за вас драматургичния текст на Цветан Марангозов „По стръмното”, а в сряда по същото време пиесата на Светлозар..

публикувано на 20.08.17 в 10:15