Иглика Трифонова за фестивала "Любовта е лудост": Ще има класно кино

Иглика Трифонова
БГНЕС


В тазгодишното издание на летния кинофестивал "Любовта е лудост", който се провежда във Варна, режисьорката Иглика Трифонова влиза в нова роля  - на председател на журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма. Трифонова, която беше гост в ефира на "Хоризонт", отбеляза, че тази година фестивалът, който започва на 25 август, има интересна и стойностна селекция:

Наистина амбициозно конструирано издание, то е 25-то за фестивала, четвърт век... За мен, разбира се, най-интересна ще бъде конкурсната програма. Тя се състои от 12 филма  - предимно европейски, има един много любопитен за мен исландски филм - подозирам и за публиката. Има ирански филм, също така и от САЩ, и от Индонезия. 

Надяваме се на класно кино  - и хората от журито, и публиката, каза още Иглика Трифонова, допълвайки: Този фестивал вече си има специална варненска публика, въобще варненската публика една от "добрите публики" - по мое усещане, по разговорите, които сме имали след прожекциите си.


Ще има един младежки конкурс, на младежка тематика, който ще се журира от младежко жури. Създадена е филмова академия и специални занимания с млади хора във Варна и те започват сами да оценяват филмите на своето поколение, добави Трифонова. Тя отбеляза още, че  на фестивала ще бъдат показани лентите, носители на две от най-големите награди в света на киното -  голямата награда от Кан  и наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Изобщо, ще има класно кино, подчерта Иглика Трифонова.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията
Изабел Юпер

Изабел Юпер получи в Рим престижната награда "Европа" за театър

Френската актриса Изабел Юпер получи в Рим престижната награда "Европа" за театър за "изключителни сценични постижения", предава Франс прес.  Изабел Юпер завършва успешна за нея година, която започна с кинонаградата "Сезар", премина през номинация за "Оскар", получи почетната награда "Молиер".  Със същото отличие "Европа" от актьорите беше удостоен..

публикувано на 18.12.17 в 10:25
Д-р Атанас Пелтеков в студиото на програма „Христо Ботев”.

Българи на Антарктида - следите, които остават

Преди около месец за остров Ливингстън, който се намира край западния бряг на Антарктида, замина първата група от членовете на поредната 26-а българска национална антарктическа експедиция. За да продължат изследванията в българската база „Св. Климент Охридски”, в областта на геологията, сеизмологията и геодезията. По време на тази научно-изследователска..

публикувано на 18.12.17 в 10:00

Изложба на Фотографската задруга в Балабановата къща

Изложба "Коледа с Фотографска задруга Пловдив“ ще се открие в Балабановата къща.  Тя представя селекция от най-добрите кадри на членовете на Фотографска задруга Пловдив от  отминаващата година. В началото на декември  едноименна фотоизложба беше показана в Дом на културата "Борис Христов" , но в Стария град ще бъдат представени нови, непоказвани..

публикувано на 18.12.17 в 07:18

Благотворителна експозиция в галерия „Пловдив”

Eкспозиция с декоративни пана на художник-приложника Карамфила Адамова ще се открие в изложбената зала на ДПХ във фоайето на Общинския съвет в Пловдив.   Творбите ѝ ще оживят пространството със своята специфична техника „мозайка” и богатото разнообразие от материали – стъкло, керамика, цветен пясък и с акцент върху полускъпоценните камъни...

публикувано на 18.12.17 в 06:42

"Междузвездни войни: Последните джедаи" събра 450 млн. долара от продажби на билети

Най-новият филм от сагата "Междузвездни войни", озаглавен "Междузвездни войни: Последните джедаи", събра 450 милиона долара от продажби на билети през първия си уикенд в киносалоните, съобщи филмовата компания "Уолт Дисни", предаде Ройтерс. В тази сума влизат 220-те милиона долара от продажби на билети в САЩ и Канада. По показателя печалби от..

публикувано на 17.12.17 в 19:56
Стефан Цанев дава автографи на читатели на Панаира на книгата в НДК

Стефан Цанев: Демокрациите в Европа са уморени и сега диктатурите се налагат чрез демократични средства

Демокрациите в Европа са уморени и народите сами избират своите диктатори. Такъв прочит на днешния ден чрез историята направи за слушателите на БНР писателят и драматург Стефан Цанев , който гостува в студиото на „Хоризонт“ по повод състоялата се в турския мегаполис Истанбул световна премиера на пиесата му „Заговорът на Калигула“. Цанев казва, че..

обновено на 17.12.17 в 15:04
Лаврен Петров

Лаврен Петров: Работим за хората, които ценят българското изкуство

Сега има по-благоприятни времена за развитие на художествения пазар, защото това е и основната функция на галерията, казва Лаврен Петров , галерист, изкуствовед и внук на известния художник Цанко Лавренов. Всъщност малцина знаят, че създадената от Лаврен Петров през 2006 г. галерия "Лоран" носи името (творческия псевдоним), с което се е подписвал..

публикувано на 17.12.17 в 10:15