Иглика Трифонова за фестивала "Любовта е лудост": Ще има класно кино

Иглика Трифонова
БГНЕС


В тазгодишното издание на летния кинофестивал "Любовта е лудост", който се провежда във Варна, режисьорката Иглика Трифонова влиза в нова роля  - на председател на журито, което ще оценява филмите от конкурсната програма. Трифонова, която беше гост в ефира на "Хоризонт", отбеляза, че тази година фестивалът, който започва на 25 август, има интересна и стойностна селекция:

Наистина амбициозно конструирано издание, то е 25-то за фестивала, четвърт век... За мен, разбира се, най-интересна ще бъде конкурсната програма. Тя се състои от 12 филма  - предимно европейски, има един много любопитен за мен исландски филм - подозирам и за публиката. Има ирански филм, също така и от САЩ, и от Индонезия. 

Надяваме се на класно кино  - и хората от журито, и публиката, каза още Иглика Трифонова, допълвайки: Този фестивал вече си има специална варненска публика, въобще варненската публика една от "добрите публики" - по мое усещане, по разговорите, които сме имали след прожекциите си.


Ще има един младежки конкурс, на младежка тематика, който ще се журира от младежко жури. Създадена е филмова академия и специални занимания с млади хора във Варна и те започват сами да оценяват филмите на своето поколение, добави Трифонова. Тя отбеляза още, че  на фестивала ще бъдат показани лентите, носители на две от най-големите награди в света на киното -  голямата награда от Кан  и наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Изобщо, ще има класно кино, подчерта Иглика Трифонова.

Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията
Илюстрация от

Настъпва персийската Нова година

В Иран, както и в много други страни, като например Грузия, Ирак, Сирия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Афганистан и Азербайджан посрещат Нова Година на 20-ти срещу 21 март. Как празнуват в Иран, какви са особеностите на персийската Нова година, защо посрещат Норуз точно по време на пролетното равноденствие и какви ястия подготвят - в..

публикувано на 21.03.18 в 17:45

Захари Карабашлиев: Без езика човек е непълноценно същество

До днес не бях срещала Захари Карабашлиев, но вече познавах някои от най-близките му хора – Зак,   Никола, Джон. Дори съм живяла с тях за известно време (после се разделихме като приятели, които ще помня дълго). Поканих го да се срещнем в Кой кой е… и си мисля , че този тип интервюта често приличат на Speed dating – не познаваш човека срещу..

обновено на 21.03.18 в 16:05

Русенци отбелязват нестандартно Световния ден на поезията

Днешният 21 март е Световен ден на поезията. Решението за него е взето на Генералната конференция на Организацията на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж през 1999 година. Целта на този ден е да се популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света.  В Русе, точно както в..

публикувано на 21.03.18 в 15:47

Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс на платформа Aerowaves – dance across Europe

Aerowaves – dance across Europe е единствената платформа за съвременен танц и пърформанс в Европа, която се подкрепя от програма „Творческа Европа” на ЕС. В платформата участват 45 партньори (организации) от 33 държави в Европа. Платформата съществува от 1996 година. Изборът на ТОП 20 млади хореографи в Европа се осъществява един път в годината по време..

публикувано на 21.03.18 в 15:03
Бина Харалампиева

Бина Харалампиева: Цената да бъдеш успешен става твърде висока

В Малък градски театър "Зад канала" Бина Харалампиева поставя "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек. От 20 години искам да направя този роман, разказа тя в предаването "12+3", като нарече историята великолепна, съвременна и динамична: "Спомням си, че навремето всичко, което започва да се случва при нас, едно от..

публикувано на 21.03.18 в 14:03

"Телефонът на мъртвеца" с първа постановка в България

Най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна е пиесата „Телефонът на мъртвеца” от Сара Рул, която е сред най-младото поколение американски драматурзи. Постановката е на режисьора Петър Денчев. „Телефонът на мъртвеца” е черна комедия с елементи на криминален сюжет, с множество религиозни, духовни препратки, с new age..

публикувано на 21.03.18 в 14:00
Йохана Шварцова (л.) и Дагмар Остранска

"Маргаритки" показват довечера в Чешкия център в рамките на София филм фест

"София филм фест" показва специална селекция на чехословашки филми, посветени на събитията от 1968 година.  Дагмар Остранска – директор на Чешкия център, обяснява: "Центърът е традиционен партньор на "София филм фест". Много се радвам, че на фестивала имаме възможност да припомним събитията от 1968 година, защото филмите, които ние..

публикувано на 21.03.18 в 12:15