Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският министър на отбраната предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била "катастрофална“

| обновено на 11.08.17 в 08:48
Джеймс Матис
Снимка: БТА

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била катастрофална. Американските усилия са дипломатически, имат дипломатическа тяга, дават дипломатически резултати и искам да останат точно така, отбеляза Матис.

Военният министър направи това уточнение, след като президентът Доналд Тръмп изостри тона си към Северна Корея. Той заяви, че предупреждението му, че ще използва срещу нея огън и ярост може би не е било достатъчно твърдо. Тръмп не посочи дали Съединените щати обмислят възможността за изпреварващ удар, но подчерта, че е готов да преговаря.

Вестник "Дейли експрес" съобщи, че американски военни са призовали Лондон да подпомогне международна разузнавателна операция и да изпрати британски шпионски самолети за наблюдение над Корейския полуостров.

Междувременно жител на Северна Корея е успял да избяга в Южна Корея с плуване тази нощ. Той е бил спасен от военен патрул в района на морската граница. Властите в Сеул отбелязват, че това не е първият подобен случай през тази година. Общо от началото на 2017-а от режима на Ким Чен Ун в Република Корея са избягали 11 севернокорейци.

Премиерът на Австралия увери, че САЩ ще разчитат на подкрепата на страната му, в случай на атака от Северна Корея. Малкълм Търнбул се позова на Пакта за сигурност, подписан от Вашингтон и Канбера още през 1951 г. "САЩ нямат по-твърд съюзник от Австралия", заяви премиерът, в разгара на войнствената риторика между американския президент Доналд Тръмп и Пхенян.

Китайският държавен вестник "Глоубъл таймс" пък написа, че ако Северна Корея предприеме атака, която застрашава САЩ, Пекин би трябвало да остане неутрален. Но ако САЩ атакуват първи и се опитат да свалят правителството в Пхенян, Китай ще ги спре.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!