Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ст. Андонов: Хората да бъдат внимателни, когато влизат в морето, то е непредвидимо

Специалистите предупреждават, че през август морето става опасно

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В разгара на летните почивки, за които най-предпочитани остават морските курорти, доц. Стоян Андонов, който е председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК, коментира в ефира на "Хоризонт" темата за опасностите, които крие морето, както и правилата, които е необходимо да спазват летовниците. 

Бих започнал от това – независимо дали има мъртво вълнение, или няма – доколкото малко криво е разпространеното разбиране що е това мъртво вълнение, хората трябва да бъдат внимателни, винаги когато влизат в морето, тъй като в много държави зелен флаг просто няма. Тоест – счита се, че всяко едно влизане в морето, в океана представлява опасност, тъй като то е непредвидимо – днес дъното е едно, а на другия ден може да бъде съвсем различно. Така че хората винаги трябва да бъдат внимателни, независимо колко спокойно или гладко им изглежда морето – да спазват правилата, които са изписани ясно на таблата по плажовете, най-важното – да спазват изискванията на спасителите, защото те са за тяхната безопасност

Във връзка с тезата, че зеленият флаг като тип сигнализация е логично да отпадне и у нас, доц. Андонов посочи, че в експертните среди тече обсъждане за цялостна промяна на нормативната база в областта на водно спасителната дейност:

Което произтича от някои неща, които които са останали през годините като традиции у нас, но за съжаление, които ние не можем вече като държава или ако щете като нация, да покриваме – най-малкото, че самото население на държавата ни намаля драстично през последните години. И може би трябва да се помисли за такива промени, които до голяма степен да дадат сигурност и за спасителите, и за хората които са на плажа.

Но и при сегашната система за сигнализация е надеждна, ако се спазват правилата и обозначенията – зелен, жълт и червен флаг, подчерта експертът, допълвайки:

При всички случаи при първите два – зелен и жълт флаг, се плува само до близките плаващи знаци – до шамандурите, както се казва. При червения флаг се счита, че е опасно влизането и затова се слага червен флаг. И между другото, искам да кажа, че червен флаг се слага при по-силно вълнение, а когато е силно вълнението, то съвсем не е мъртво, защото мъртвото вълнение е остатъчното след силното вълнение. 

А при силното вълнение и силния вятър се образуват така наречените успоредни на брега течения, които пък в края на залива, а нашите плажове повечето са в заливи, образуват течение, което води навътре морето и откъсва хората от брега и тогава стават и най-много инциденти. Така че не винаги мъртвото вълнение е виновно.  Вярно е, че такова му е името – малко страшно и ни е по-удобно да кажем не силното вълнение, а мъртвото вълнение,  но и при всякакъв вид вълнение е опасно да се влиза във водата, особено пък за малките деца.

Експертът припомни, че е забранено децата да бъдат без придружител както във водата, така и на плажа. Той посочи още, че има отлив на спасители. Една от причините е, че част от кандидатстващите не успяват да изпълнят нормативите. В този летен сезон има тенденция за по-малко удавени хора, отбеляза още Андонов, като направи уговорка, че данните не са окончателни, и допълни: Особено при децата процентът е изключително по-малък тази година от миналата, което е много добре – може би е случайност, може би – не.

Цялото интервю на Силвия Великова с доц. Стоян Андонов може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна