Матилда Йорданова: Журналистът може да промени света

Немският е моят работен език, но българският е за стихове, казва Матилда Йорданова, която гостува на „Ритъмът на столицата“ часове преди премиерата (тази вечер) на новата си книга „Преди да ни опитомят“.

Матилда Йорданова e родена 1967 г. в Бургас. Завършила е журналистика в Московския университет, а вече  20 години живее в Германия, където работи като журналист на свободна практика.

"Преди да ни опитомят“ е цитат от едно от стихотворенията, което се казва „Морето“ и започва с „Преди да го опитомят морето такова ще да е било“. Беше написано преди около 30 години. Тогава бях на един див плаж около Созопол. Диво и негостоприемно място, скалисто и пълно с водорасли. Тогава за първи път си помислих, че морето сигурно е такова всъщност, а не е това, което познаваме като туристически обект. И ние сме такива преди да ни опитомят.

А негостоприемни места има много, но тогава си помислих, че това е истинската природа, не зализаната цивилизованата природа, която като градски човек познавам от парковете. Това не е истинската природа, малко е останала някак си такава, а трябва да има. И в човека трябва да има някоя и друга нецивилизована черта, споделя Матилда.

В Германия принадлежа към едно малцинство в малцинството. Има много малко журналисти, които са емигранти и пишат на немски за немски медии. Беше сложно и трудно да почна от нулата, да създам контакти, да си създам име. Вече 20 години правя това, на свободна практика съм и мисля, че успявам.

В Москва случих интересни години, започнах на следвам журналистика в Московския университет, когато  Горбачов дойде на власт и с него започна перестройката и гласността. Професията на журналиста изведнъж стана уважавана професия, интересна. Изкараха на бял свят тайни, които бяха скрити 50-60 години. Тогава запазих някакъв патос към професията, че журналистът може да промени света. От тогава вече това малко поизбледня, загуби се. Намерих границите на възможностите ми да променя света, но все пак от това време има още някакъв патос, който мисля, че по-късните поколения изобщо нямат.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Още от категорията

Почина актьорът Стефан Щерев - Чечо

Актьорът Стефан Щерев - Чечо е починал в петък на 44-годишна възраст, съобщиха от Съюза на артистите в България.  Щерев има множество роли в театъра, киното и телевизията. Миналата седмица е бил приет във Военномедицинска академия в София заради проблеми с черния дроб. Състоянието му е било стабилно след преливане на кръв, но в..

публикувано на 21.10.17 в 14:52

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологическите находки

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба последните археологическите находки при проучването на крепостта „Ряховец“. За разкопките бяха осигурени над 28 хиляди лева от Министерството на културата и Община Горна Оряховица.  В проучването на крепостта се включиха и ученици. Археолозите проучиха няколко сектора при западната порта,..

публикувано на 21.10.17 в 10:20
фотоколаж: Даниела Манолова

Невидимата опера Каскандо

Чудесният превод на Светлана Панчева, музиката и звуковите атмосфери на Калин Николов, актьорското присъствие на Иван Радоев и Стоян Младенов и, разбира се, обединяващият режисьорски замисъл на Младен Алексиев правят българската версия на Каскандо par excellence радиофонична инвенция за глас и музика в съответствие с оригиналното подзаглавие на..

публикувано на 21.10.17 в 10:05

В неделя, 22 октомври, от 16 часа: „Пеперудите са свободни“ от Леополд Герш

Тази неделя ви предлагаме да чуете запис на постановката на Театър „София“ от края на 70-те години – „Пеперудите са свободни“. Една много любовна и много поставяна пиеса. Силната любов, която пламва между Дон Бъкър – млад незрящ мъж, и странното момиче Джил поставя на изпитание житейската им зрялост, както и степента на свободата, която са способни да..

публикувано на 21.10.17 в 09:05

Фотоизложбата „Древни обичаи и традиции от България“ бе посрещната с голям интерес в Москва

Центърът за дизайн и архитектура „Артплей“ в Москва представя през октомври изложбата „Древни обичаи и традиции от България“. Експозицията е подготвена от българската Асоциация на професионалните фотографи (АПФ). Повече за изложбата и как тя е посрещната в руската столица научаваме от Лилия Йотова, председател АПФ: Отзвукът е много..

публикувано на 21.10.17 в 08:05
Изглед от къща-музей „Хаджи Димитър” в Сливен.

Сливен празнува Димитровден

Наричат го града на 100-те войводи, на стоте чешми… Но щом пристигнете  в Сливен, се оказва, че и войводите са повече, и чешмите. Пред вас ще се разкрият и други сливенски тайни, скрити в шепота на Стария бряст, както и полъха на ветровете. Да, и те са повече, а не само прочутият бора. Ще откриете духа на Сливен и в звъна на Градския часовник с познатата..

публикувано на 20.10.17 в 18:00

Елица Георгиева представя романа си "Космонавтите само минават"

Елица Георгиева  представи романа си "Космонавтите само минават" в студиото на "Хоризонт за вас". Едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще. Да стане Юрий Гагарин, после Кърт Кобейн или поне партизанин като дядо си, за да му позволят да засади борче в училищния двор. Това е история, която до голяма степен съм почерпила от..

публикувано на 20.10.17 в 17:23