Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матилда Йорданова: Журналистът може да промени света

Немският е моят работен език, но българският е за стихове, казва Матилда Йорданова, която гостува на „Ритъмът на столицата“ часове преди премиерата (тази вечер) на новата си книга „Преди да ни опитомят“.

Матилда Йорданова e родена 1967 г. в Бургас. Завършила е журналистика в Московския университет, а вече  20 години живее в Германия, където работи като журналист на свободна практика.

"Преди да ни опитомят“ е цитат от едно от стихотворенията, което се казва „Морето“ и започва с „Преди да го опитомят морето такова ще да е било“. Беше написано преди около 30 години. Тогава бях на един див плаж около Созопол. Диво и негостоприемно място, скалисто и пълно с водорасли. Тогава за първи път си помислих, че морето сигурно е такова всъщност, а не е това, което познаваме като туристически обект. И ние сме такива преди да ни опитомят.

А негостоприемни места има много, но тогава си помислих, че това е истинската природа, не зализаната цивилизованата природа, която като градски човек познавам от парковете. Това не е истинската природа, малко е останала някак си такава, а трябва да има. И в човека трябва да има някоя и друга нецивилизована черта, споделя Матилда.

В Германия принадлежа към едно малцинство в малцинството. Има много малко журналисти, които са емигранти и пишат на немски за немски медии. Беше сложно и трудно да почна от нулата, да създам контакти, да си създам име. Вече 20 години правя това, на свободна практика съм и мисля, че успявам.

В Москва случих интересни години, започнах на следвам журналистика в Московския университет, когато  Горбачов дойде на власт и с него започна перестройката и гласността. Професията на журналиста изведнъж стана уважавана професия, интересна. Изкараха на бял свят тайни, които бяха скрити 50-60 години. Тогава запазих някакъв патос към професията, че журналистът може да промени света. От тогава вече това малко поизбледня, загуби се. Намерих границите на възможностите ми да променя света, но все пак от това време има още някакъв патос, който мисля, че по-късните поколения изобщо нямат.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени