Матилда Йорданова: Журналистът може да промени света

Немският е моят работен език, но българският е за стихове, казва Матилда Йорданова, която гостува на „Ритъмът на столицата“ часове преди премиерата (тази вечер) на новата си книга „Преди да ни опитомят“.

Матилда Йорданова e родена 1967 г. в Бургас. Завършила е журналистика в Московския университет, а вече  20 години живее в Германия, където работи като журналист на свободна практика.

"Преди да ни опитомят“ е цитат от едно от стихотворенията, което се казва „Морето“ и започва с „Преди да го опитомят морето такова ще да е било“. Беше написано преди около 30 години. Тогава бях на един див плаж около Созопол. Диво и негостоприемно място, скалисто и пълно с водорасли. Тогава за първи път си помислих, че морето сигурно е такова всъщност, а не е това, което познаваме като туристически обект. И ние сме такива преди да ни опитомят.

А негостоприемни места има много, но тогава си помислих, че това е истинската природа, не зализаната цивилизованата природа, която като градски човек познавам от парковете. Това не е истинската природа, малко е останала някак си такава, а трябва да има. И в човека трябва да има някоя и друга нецивилизована черта, споделя Матилда.

В Германия принадлежа към едно малцинство в малцинството. Има много малко журналисти, които са емигранти и пишат на немски за немски медии. Беше сложно и трудно да почна от нулата, да създам контакти, да си създам име. Вече 20 години правя това, на свободна практика съм и мисля, че успявам.

В Москва случих интересни години, започнах на следвам журналистика в Московския университет, когато  Горбачов дойде на власт и с него започна перестройката и гласността. Професията на журналиста изведнъж стана уважавана професия, интересна. Изкараха на бял свят тайни, които бяха скрити 50-60 години. Тогава запазих някакъв патос към професията, че журналистът може да промени света. От тогава вече това малко поизбледня, загуби се. Намерих границите на възможностите ми да променя света, но все пак от това време има още някакъв патос, който мисля, че по-късните поколения изобщо нямат.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Още от категорията
Тиен Дзиендзюн (вдясно) и Мариана Тиен в студиото на програма

Българо-китайска рецепта за хармония и любов

Тя е на Мариана Тиен и на Тиен Дзиендзюн. И двамата са доценти, но както казват в спорта, „на разменено гостуване“. Стане ли дума за детайлни познания по България във всяка област, питайте доц. д-р Тиен Дзиендзюн. Той е специалистът – българист. Роден е в Китай. Преподава повечето дисциплини по българска филология в Пекинския университет за чужди езици...

публикувано на 21.08.17 в 16:50

Образът на Иисус Христос в киното

• Разговор с кинокритика Петър Кърджилов за това как е представен през годините образът на Спасителя в седмото изкуство. • Разговор със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийската митрополия за въздействието на последния филм за Иисус Христос - „Страстите Христови”.

публикувано на 21.08.17 в 12:05
Църквата

Боснек - златна мина за легенди и предания

Векове наред южните склонове на Витоша приютявали племена, които копаели недрата на планината в търене на желязна руда и дори злато. Така се ражда и село Боснек. През 50-те години на 20 век с развитието на промишлеността селото постепенно опустява и днес там живеят около 150 души - последните пазители на чудните легенди от региона. А те - легендите..

публикувано на 21.08.17 в 11:30

С атрактивно шествие ще се открие 45-тият Международен фолклорен фестивал

Многообразие от култури, традиции и обичаи ще се съберат на едно място, за да пеят, танцуват и се забавляват на открито, заедно с жителите и туристите на морския град в оредното издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас. Той започва от 18.00 часа с цветно и атрактивно шествие на всички гостуващи състави от общо 13 държави. По традиция..

публикувано на 21.08.17 в 11:24

В Регионалната библиотека на Ловеч представят снимки и документи, свързани с Освобождението на града

Урок по история по повод 140 години от Освобождението на Ловеч представят съвместно Центърът за работа с доброволци към Регионалната библиотека и Държавния архив в града.  В детския отдел на библиотеката чрез снимки и документи, запазени в архива, ще бъдат представени факти и събития, свързани с освобождението на Ловеч. По повод годишнината в..

публикувано на 21.08.17 в 10:42

Над 30 артисти участваха в Арт фест - Берковица

Арт фест - Берковица се проведе от 17 до 20 август, а негови организатори са младежите от сдружение „Арт подиум”.  Второто издание на културната проява обедини уличното изкуство и модерни и експериментални артформи. Над 30 артисти от Европа се включиха с изкуството си във фестивалната сцена – основите на местната обсерватория, зад..

публикувано на 21.08.17 в 09:15

Съвременна българска драматургия след полунощ

На 25 август от 0.20 мин. ще излъчим пиесата на Андрей Филипов „Липсващият разказ”. В нея участват Вълчо Камарашев, Николай Костадинов и Невена Калудова, а режисьор на постановката е Николай Ламбрев. В четвъртък на 24 август сме избрали за вас драматургичния текст на Цветан Марангозов „По стръмното”, а в сряда по същото време пиесата на Светлозар..

публикувано на 20.08.17 в 10:15