Матилда Йорданова: Журналистът може да промени света

Немският е моят работен език, но българският е за стихове, казва Матилда Йорданова, която гостува на „Ритъмът на столицата“ часове преди премиерата (тази вечер) на новата си книга „Преди да ни опитомят“.

Матилда Йорданова e родена 1967 г. в Бургас. Завършила е журналистика в Московския университет, а вече  20 години живее в Германия, където работи като журналист на свободна практика.

"Преди да ни опитомят“ е цитат от едно от стихотворенията, което се казва „Морето“ и започва с „Преди да го опитомят морето такова ще да е било“. Беше написано преди около 30 години. Тогава бях на един див плаж около Созопол. Диво и негостоприемно място, скалисто и пълно с водорасли. Тогава за първи път си помислих, че морето сигурно е такова всъщност, а не е това, което познаваме като туристически обект. И ние сме такива преди да ни опитомят.

А негостоприемни места има много, но тогава си помислих, че това е истинската природа, не зализаната цивилизованата природа, която като градски човек познавам от парковете. Това не е истинската природа, малко е останала някак си такава, а трябва да има. И в човека трябва да има някоя и друга нецивилизована черта, споделя Матилда.

В Германия принадлежа към едно малцинство в малцинството. Има много малко журналисти, които са емигранти и пишат на немски за немски медии. Беше сложно и трудно да почна от нулата, да създам контакти, да си създам име. Вече 20 години правя това, на свободна практика съм и мисля, че успявам.

В Москва случих интересни години, започнах на следвам журналистика в Московския университет, когато  Горбачов дойде на власт и с него започна перестройката и гласността. Професията на журналиста изведнъж стана уважавана професия, интересна. Изкараха на бял свят тайни, които бяха скрити 50-60 години. Тогава запазих някакъв патос към професията, че журналистът може да промени света. От тогава вече това малко поизбледня, загуби се. Намерих границите на възможностите ми да променя света, но все пак от това време има още някакъв патос, който мисля, че по-късните поколения изобщо нямат.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Още от категорията
Изабел Юпер

Изабел Юпер получи в Рим престижната награда "Европа" за театър

Френската актриса Изабел Юпер получи в Рим престижната награда "Европа" за театър за "изключителни сценични постижения", предава Франс прес.  Изабел Юпер завършва успешна за нея година, която започна с кинонаградата "Сезар", премина през номинация за "Оскар", получи почетната награда "Молиер".  Със същото отличие "Европа" от актьорите беше удостоен..

публикувано на 18.12.17 в 10:25
Д-р Атанас Пелтеков в студиото на програма „Христо Ботев”.

Българи на Антарктида - следите, които остават

Преди около месец за остров Ливингстън, който се намира край западния бряг на Антарктида, замина първата група от членовете на поредната 26-а българска национална антарктическа експедиция. За да продължат изследванията в българската база „Св. Климент Охридски”, в областта на геологията, сеизмологията и геодезията. По време на тази научно-изследователска..

публикувано на 18.12.17 в 10:00

Изложба на Фотографската задруга в Балабановата къща

Изложба "Коледа с Фотографска задруга Пловдив“ ще се открие в Балабановата къща.  Тя представя селекция от най-добрите кадри на членовете на Фотографска задруга Пловдив от  отминаващата година. В началото на декември  едноименна фотоизложба беше показана в Дом на културата "Борис Христов" , но в Стария град ще бъдат представени нови, непоказвани..

публикувано на 18.12.17 в 07:18

Благотворителна експозиция в галерия „Пловдив”

Eкспозиция с декоративни пана на художник-приложника Карамфила Адамова ще се открие в изложбената зала на ДПХ във фоайето на Общинския съвет в Пловдив.   Творбите ѝ ще оживят пространството със своята специфична техника „мозайка” и богатото разнообразие от материали – стъкло, керамика, цветен пясък и с акцент върху полускъпоценните камъни...

публикувано на 18.12.17 в 06:42

"Междузвездни войни: Последните джедаи" събра 450 млн. долара от продажби на билети

Най-новият филм от сагата "Междузвездни войни", озаглавен "Междузвездни войни: Последните джедаи", събра 450 милиона долара от продажби на билети през първия си уикенд в киносалоните, съобщи филмовата компания "Уолт Дисни", предаде Ройтерс. В тази сума влизат 220-те милиона долара от продажби на билети в САЩ и Канада. По показателя печалби от..

публикувано на 17.12.17 в 19:56
Стефан Цанев дава автографи на читатели на Панаира на книгата в НДК

Стефан Цанев: Демокрациите в Европа са уморени и сега диктатурите се налагат чрез демократични средства

Демокрациите в Европа са уморени и народите сами избират своите диктатори. Такъв прочит на днешния ден чрез историята направи за слушателите на БНР писателят и драматург Стефан Цанев , който гостува в студиото на „Хоризонт“ по повод състоялата се в турския мегаполис Истанбул световна премиера на пиесата му „Заговорът на Калигула“. Цанев казва, че..

обновено на 17.12.17 в 15:04
Лаврен Петров

Лаврен Петров: Работим за хората, които ценят българското изкуство

Сега има по-благоприятни времена за развитие на художествения пазар, защото това е и основната функция на галерията, казва Лаврен Петров , галерист, изкуствовед и внук на известния художник Цанко Лавренов. Всъщност малцина знаят, че създадената от Лаврен Петров през 2006 г. галерия "Лоран" носи името (творческия псевдоним), с което се е подписвал..

публикувано на 17.12.17 в 10:15