Подправките – храна, лекарство или поезия на вкусовете

Снимка: pixabay.com

Пред нас е книгата „Лечебните подправки: 50 известни и екзотични подправки за по-добро здраве“. Тази своеобразна библия на подправките не е нито четиво само за образцови домакини, нито алхимичен наръчник и привилегия за гурме-готвачи от ресторанти с много звезди. Щипката поезия или лъжичката аромат, която майките ни всекидневно добавят в храната, навярно крие биохимични и терапевтични тайни сили, за които не се сещаме при всяка хапка. Обаче неусетната превенция е част от хилядолетните традиции и култура на повечето народи по света. И едва ли някой ще се учуди, че в шкафа с подправките на всяко семейство се съхраняват много от основните съставки на лековете, описани още в древните медицински текстове на Индия, Китай и Тибет...
СнимкаАвтори на уникалната енциклопедия на подправките са доктор Бхарат Б. Агарвал и Дебора Йост. Дебора Йост е главен редактор на „Привеншън магазин хелт букс“ и съавтор на готварските книги на Жак Пепен и Стивън Рейклън. А доктор Бхарат Б. Агарвал – по произход индиец от Пенджаб, по професия – преподавател в катедрата по експериментално лечение в Центъра за ракови изследвания към Тексаския университет „М. Д. Андерсън“ в Хюстън. Докторската степен по биохимия на Бхарат Агарвал е от Университета в Бъркли, Калифорния. А специализацията му по ендокринология е от Медицинския център на Калифорнийския университет в Сан Франциско. Първата работа на д-р Агарвал в продължение на почти 10 години е свързана с генетични изследвания в областта на лечението на раковите заболявания. Несъмнено обаче, че един от най-престижните „университети“, от който д-р Агарвал черпи знание за огромния лечебен потенциал на подправките, е кухнята на майка му и баба му.
Днес вече по експериментален път е доказано от учените, че подправките съдържат вещества, които се справят успешно с окисляването и възпалението – два процеса, стоящи в основата на повечето хронични заболявания. Тази книга отделя на подправките вниманието, което те наистина заслужават, представяйки научни факти относно терапевтичната им сила на общодостъпен език. Нещо повече – авторите са предложили няколко възможни варианти за съчетаването на различни подправки и популярни кулинарни рецепти с тях от цял свят.
През 2011 година доктор Бхарат Б. Агарвал пише: Добавяйки само зеленчуци, плодове и други необработени и нерафинирани храни към менюто си, не бихте могли да спечелите борбата срещу болестите, защото истинската тайна на здравословния живот и дълголетието е хранителният режим, богат на натурални храни, но и на подправки. Само една щипка или една чаена лъжичка от подправката може да бъде по-ценна от храната, която овкусява!... Моля ви, нека това да е последният ден без подправки в живота ви... Искате ли да се предпазите от сърдечно болести, от диабет тип 2, от Алцхаймлер и от рак? Ами добавете повечко чесън, канела и куркума към ястията си!



Още от категорията

НИМ започва цялостно проучване на културното наследство на с. Добърско

Цялостно проучване на културното наследство на с. Добърско в община Разлог започват от днес екипи на Националния исторически музей. Районът има богато културно наследство. Средновековният храм "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е филиал на Националния исторически музей и е паметник под защитата на ЮНЕСКО. Той е сред най-атрактивните и..

публикувано на 18.07.18 в 03:23

Изложбата "Магията на туша" показва в Търговище художникът Цончо Денев

150 творби на художника Цончо Денев са подредени в изложба под мотото "Магията на туша" в художествената галерия "Проф. Никола Маринов" в Търговище. Цончо Денев не рисува по познатия начин с перо, а открива магия в нестандартното боравене с материала, в смелостта да експериментира и да разшири технологичния диапазон на изразните средства...

публикувано на 18.07.18 в 01:32
Славянски имена на градове на географската карта на Германия.

Славянски имена на селища в Германия

Някои от големите градове в източната част на Германия носят славянски по произход имена. Част от тях лесно се разпознават, други са силно изменени в немския си вариант. От какви славянски думи идват имената Любек, Чортау, Росток, Шверин, Берлин, Лайпциг, Цитау, Гьорлиц, Грац и други селища и откога се ползват по немскоезичните земи разказва проф. Борис..

публикувано на 17.07.18 в 17:15

Поетът Найден Вълчев е лауреат на наградата „Георги Джагаров” за 2018

Найден Вълчев е роден е на 30 август 1927 г. в с. Малка Брестница, Тетевенска околия. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет. Бил е редактор в списание „Български воин“ и вестник „Народна армия“, след това – в списанията „Септември“ и „Съвременник“; както и главен редактор на списание „Дарители“. Дипломат. Председател на Съюза на..

публикувано на 17.07.18 в 16:49

Разлог посреща гостите на лятната творческа академия през август

Разлог отново ще бъде домакин на 12-ото издание на лятната творческа академия „Огънят на Орфей“. По традиция академията се провежда между 6 и 20 август и обединява ежегодно средно по 150 участници и преподаватели. Тази година се очаква с интерес на година гостуването на професори по пиано от Московската консерватория, на Георги Василев, който..

публикувано на 17.07.18 в 16:09

В Бургас започва минифестивалът "Лято с документалното кино"

Минифестивалът за документално художествено кино „Лято с документалното кино“ започва днес в Бургас. Темата му е "Демократичните промени от 1989 г., преходът и постсоциалистическото минало". В предаването „Преди всички“ създателят на фестивала Ирина Тодорова каза, че концепцията му е новаторска: „Филмите са нови, те нямат дебют тук. Днес ще..

публикувано на 17.07.18 в 10:43

Гран при и специално отличие за ансамбъл „Розова долина“

И тази година ансамбъл „Розова долина“ от Карлово затвърди успехите на българските състави по света на престижен фестивал. Сънародниците ни се върнаха с две отличия от VI международен фолклорен танцов и музикален фестивал „Наградата на Белград“. Форумът се проведе в сръбската столица и събра таланти от далечни страни като Мексико, Тунис,..

публикувано на 17.07.18 в 10:26