Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на инфлацията в Германия през юли до тримесечен връх

Потребителската инфлация в Германия се ускори през юли до тримесечен връх, показват окончателни данни на Destatis, потвърждаващи предварителната оценка на немската статистика.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юли с 0,4% спрямо юни, когато нарасна с 0,2%, като това представлява увеличаване на инфлацията за втори пореден месец.

На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика се повиши с 1,7% след увеличение с 1,6% през юни, като това представлява най-силно нарастване на индекса на потребителските цени от април насам.

Засилването на германската инфлация през юли се дължи на нарастването на цените на хранителните стоки с 2,7% (след повишение с 2,6% през юни), в сектора на услугите – с 1,7% и на енергийните цени с 0,9% след тяхна стагнация месец по-рано.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните и на енергията) се увеличи на годишна база с 1,7 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна през юли с 0,4% спрямо предишния месец, докато на годишна база се повиши за втори пореден месец с 1,5 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна