Ускоряване на инфлацията в Германия през юли до тримесечен връх

Потребителската инфлация в Германия се ускори през юли до тримесечен връх, показват окончателни данни на Destatis, потвърждаващи предварителната оценка на немската статистика.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през юли с 0,4% спрямо юни, когато нарасна с 0,2%, като това представлява увеличаване на инфлацията за втори пореден месец.

На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика се повиши с 1,7% след увеличение с 1,6% през юни, като това представлява най-силно нарастване на индекса на потребителските цени от април насам.

Засилването на германската инфлация през юли се дължи на нарастването на цените на хранителните стоки с 2,7% (след повишение с 2,6% през юни), в сектора на услугите – с 1,7% и на енергийните цени с 0,9% след тяхна стагнация месец по-рано.

Основната инфлация (изключвайки цените на храните и на енергията) се увеличи на годишна база с 1,7 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) също нарасна през юли с 0,4% спрямо предишния месец, докато на годишна база се повиши за втори пореден месец с 1,5 на сто.

Още от категорията

Търговците на електроенергия отрекоха вина за поскъпването на тока за индустрията

От Асоциацията на търговците на електроенергия отрекоха да са причина за поскъпване на тока за индустрията. В отворено писмо до медиите от асоциацията заявиха, че са натрупали загуби общо за над 70 милиона лева, като твърдят, че по този начин за своя сметка са намалили тежестта за клиентите от повишените цени.  Изчисленията на търговците показват, че..

публикувано на 15.12.17 в 15:38

Руската централна банка понижи основната си лихва с половин процент до 7,75%

На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) намали основния си лихвен процент с половин процент до 7,75%, цитирайки по-ниската от очакваното инфлация в страната. Съветът на директорите на банката взе решение да намали основната руска лихва до 7,75% от 8,25%, понижавайки ключовата си лихвена ставка за шести път от началото на..

публикувано на 15.12.17 в 14:51

НАП започва засилени проверки в зимните курорти

Националната агенция за приходите (НАП) ще прави засилени проверки в зимните курорти. Това стана ясно след среща на представители на столичната дирекция на данъчните с бизнеса, местната власт и полицията. Срещата е ден преди официалното откриване на сезона в най-големия ски курорт - Банско. Засилените проверки ще бъдат във всички зимни курорти. През..

публикувано на 15.12.17 в 13:50

Лидерите на ЕС призовават Мей да изясни позициите на Великобритания относно търговската сделка след Брекзит

Лидерите на Европейския съюз призоваха Тереза ​​Май да изясни какво точно иска нейното правителство от едно бъдещо търговско споразумение на Великобритания с ЕС, за да могат да започнат сериозни преговори по този въпрос до март догодина. В петък европейските лидери са на път да постигнат съгласие, което би позволило напредък в преговорите за..

публикувано на 15.12.17 в 13:35

Солидно свиване на търговски излишък в еврозоната през октомври в резултат на намаляващ износ

Търговският излишък на еврозоната се сви изненадващо силно през октомври в резултат на намаляване на износа при увеличаване на вноса, като това е една от малкото лоши новини за икономиката на региона, чийто растеж през настоящата година е далеч по-солиден от очакваното. Според Евростат търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана..

публикувано на 15.12.17 в 13:09

КЕВР определя новите цени на водата и ВиК услугите за 15 града в страната

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя днес новите цени на водата и ВиК услугите за 15 града в страната. От следващата година за тях ще има увеличение между 2% и 20%. Разчетите предвиждат най-сериозен скок за жителите на Ямбол – с 20%, а за столицата очакваното поскъпване е с малко над 9%. Въпреки недоволството на хората срещу скока на..

обновено на 15.12.17 в 12:46

Държавните производители на ток създават дефицит по отношение на дългосрочното предлагане на електроенергия

От Асоциацията "Свободен енергиен пазар" твърдят, че държавните производители на ток създават дефицит по отношение на дългосрочното предлагане на електроенергия. Търговците на ток нямат възможност да изпълняват договорите с клиентите си, заявяват от Асоциацията в становище, изпратено до премиера. Вчера индустриалните консуматори предупредиха, че..

публикувано на 15.12.17 в 12:23