Мнозинството икономисти очакват Фед да вдигне отново лихвите през декември

ЕПА/БГНЕС

Анкетираните от "Уолстрийт Джърнъл" икономисти очакват Федералният резерв да повиши още веднъж основната американска лихва до края на годината и залагат на трикратно вдигане на лихвените ставки през 2018 година, потвърждавайки по този начин средносрочните прогнози на Централната банка на САЩ.

Почти три четвърти от анкетираните през август 62-ма водещи икономисти (или 74,4%) смятат, че Фед ще стартира и процес на постепенно съкращаване на огромния си финансов баланс от близо 4,5 трлн. долара на следващото заседание на 19-и и 20-и септември.

Приблизително същият процент от анкетираните (или 74,2%) очакват, че следващото увеличаване на федералната фондов лихва с четвърт процент ще бъде факт на последното за годината заседание през декември.

Голяма част от икономистите разчитат, че Фед ще продължи политиката на постепенно затягане (повишаване) на лихвите и през 2018 година, залагайки на ново трикратно вдигане на лихвените ставки. Близо половината от участвалите в последната анкета на "Уолстрийт Джърнъл" предполагат, че първото повишаване на основната лихва през следващата година ще бъде факт на заседанието на Фед на 20-и и 21-ви март 2018 година.

Подобни са резултатите и от аналогично проучване на агенция Ройтерс, като мнозинството от анкетираните икономисти и анализатори също разчитат на вдигане на федералната фондова лихва с 0,25% до диапазона между 1,25% и 1,50% през последното тримесечие на текущата година (най-вероятно на заседанието през декември). Голяма част от анкетираните от Ройтерс също залагат и на ново трикратно повишаване на лихвените ставки през 2018 година.

Трябва обаче да се има предвид, че дотогава Централната банка на САЩ може да се окаже с нов управител, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп вземе решение да не номинира отново Джанет Йелън, чийто мандат изтича през февруари догодина.

Пазарните участници обаче сякаш не споделят тези прогнози, както и оценката на Фед за пътя на повишаване на лихвите ставки, като фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, оценяват на под 50% вероятността за трето вдигане на основната американска лихва в рамките на текущата година.

Още от категорията

Слабо подобрение на британския икономически растеж през второто тримесечие

През второто тримесечие икономиката на Великобритания се разшири малко по-добре в сравнение с доста слабото началото на годината, но при сериозно забавяне на частното потребление и на общите бизнес инвестиции, показват неревизирани данни на британската официална статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода април..

публикувано на 24.08.17 в 13:22

КНСБ иска достойно възнаграждение за командированите работници

КНСБ иска достойно възнаграждение за българските командировани работници. В позиция на синдиката до министъра на труда Бисер Петков се изразява подкрепа за предложението на Еврокомисията понятието „минимални ставки на заплащане“ да се замени с „възнаграждение“. Това ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение,..

публикувано на 24.08.17 в 11:46

Стабилизация на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

В началото на днешната търговия петролните цени се понижават с около 0,5%, но след като в сряда те нараснаха с над един процент в резултат на данни, показващи спада на петролните складови запаси в САЩ за осма поредна седмица. Според Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), запасите на суров петрол са се понижили за седмицата до..

публикувано на 24.08.17 в 11:43

Турция няма да отвори скоро пазара за живи животни от България

Турция няма да отвори пазара за живи животни от България в навечерието на празника Курбан Байрям. Това съобщи в Кърджали председателят на Националната асоциация на животновъдите у нас Бойко Синапов . Въпреки интензивните преговори между българското и турското Министерство на земеделието, пазарът за нашата стока няма да бъде отворен скоро:..

публикувано на 24.08.17 в 10:59

Повишение на бизнес доверието във Франция през август до 6-годишен връх

Бизнес климатът във Франция се подобри през август за четвърти пореден месец, достигайки 6-годишен връх, благодарение най-вече на рязко повишение на доверието в промишления сектор към близо 10-годишен връх, показва последно проучване на френската официална статистика Insee. Индексът на общото бизнес доверие във втората по сила икономика на..

публикувано на 24.08.17 в 10:43

"Фич": Топ "ААА" рейтингът на САЩ е изложен на риск, ако не бъде повишен таванът на държавния дълг

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" заяви в сряда, че ако властите в САЩ не успеят своевременно да повишат тавана на федералния дълг, това ще накара агенцията да преразгледа рейтинга на САЩ с потенциално негативни последици , съобщава Ройтерс. Фич, която понастоящем определя най-високия рейтинг на САЩ на ниво от "ААА", посочи в свое..

публикувано на 24.08.17 в 10:09

Александър Николов: България трябва спешно да започне да изгражда нова ядрена мощност

Има прекалено много цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец , каза в "Преди всички" енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията "Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България".  Това са АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други неща, свързани с енергетиката. За "Цанков камък" са разходени..

публикувано на 24.08.17 в 09:00