Ев. Стоянов: КОНПИ – водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е залегнала като водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като тя е оценявана и от международни партньори на България като една добре работеща структура и идеята е около тази добре работеща структура да може и другите звена, водейки се от нейния пример, да се сработят и да са ефективни, заяви Евгени Стоянов, заместник-министър на правосъдието, който беше гост в студиото на "Хоризонт" в предаването "Преди всички".

Стоянов определи БОРКОР като структура, която прави много добри анализи на действащото законодателство, на действащи практики и целта е да се използва тази нейна силна страна, но се предвижда БОРКОР, вече като част от комисията, да може да отправя и конкретни препоръки и предложения за мерки към институциите, където са констатирани някакви проблеми.

По антикорупционното звено на ДАНС, което предстои да премине към новата комисия, заместник-министърът отбеляза: Оперативно-издирвателните правомощия ние ги прехвърлихме, образно казано, от Закона за ДАНС към новата комисия, защото без тях на практика това звено ще бъде абсолютно неефективно. Считаме, че ако се прехвърли това звено, но без тези правомощия, това би било абсолютно безпредметно. Но пак казвам, това не означава, че му прехвърляме разследващи функции. И в момента то си функционира така.

Заместник-министърът на правосъдието е убеден, че прилагането на специални разузнавателни средства, във вида, в който са заложени в законопроекта, ще бъде изключителна рядкост:

Всеки един сигнал, в който има достатъчно данни за престъпление, ще бъде изпращан в прокуратурата. Така е заложено. Не смятам, че ще се стигне до често използване на специални разузнавателни средства. Пак казвам, за това нещо ще трябват все пак някакви данни. Съдът ще трябва да разрешава това нещо, подчерта Стоянов и допълни, че наскоро е станала публично достъпна информация, че  разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са намалели изключително много.

Стоянов заяви, че за така наречените „анонимни сигнали“ не би следвало да имат място в този закон, като подчерта, че е предвидена хипотеза, при която и публикация в медия също се приравнява на сигнал, тъй като се приема, че медиите са „немалък филтър“, през който информацията вече би излязла от формата на набеждаване на конкретно лице и би била по-скоро една прецизна информация, която би следвало да даде повод на комисията да работи.

Моделът на обърната доказателствена тежест, според Стоянов, е предизвикал много спорове и е характерен по-скоро за англосаксонската правна система, но екипът на Министерството на правосъдието счита, че за българската правна система този вариант (на обърната доказателствена тежест) не е подходящ и комисията ще трябва да доказва, че има проблем с незаконно придобито имущество.

Мандатът на новия антикорупционен орган според заместник правосъдния министър трябва да надживее мандата на Народното събрание, за да няма упреци, че е „в унисон“ с мандата на Народното събрание, и че „едва ли не органът би обслужвал само управляващите“.

Стоянов смята, че назначаването на ръководителя на новия антикорупционен орган следва да бъде в правомощията на Народното събрание, тъй като България е република с парламентарно управление. Според него механизмът на избора на председател на комисията и на членове е максимално отворен и включва публикуване на концепция, автобиографични данни, публично изслушване и обстойна обосновка на предложенията от вносителите.

За служителите на органа са предвидени така наречените "периодични тестове за лоялност", а договорите със служителите, които не издържат този тест, ще бъдат прекратявани.

Заместник-министърът отбеляза, че още в първата седмица след публикуването за обществено обсъждане на законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в сайта strategy.bg има постъпили официално становища по целия законопроект, които Стоянов определи като интересни, предварително подготвени, по конкретни текстове и съдържащи предложения. Те се анализират от екипа на Министерството на правосъдието, който се събира ежедневно на експертно равнище и обсъжда и политическите коментари и препоръки.

Според заместник правосъдния министър се очаква през месец септември законопроектът да постъпи в Министерския съвет, където, ако бъде одобрен, би следвало да бъде внесен в Народното събрание, като има заявена воля до края на годината този законопроект да бъде приет и от Нова година да заработи.

Цялото интервю на Силвия Великова със зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов можете да чуете в приложения звуков файл.

Още от категорията

Стефан Тафров: Правителството да заеме ясна позиция в подкрепа на правата на българите във Великобритания

Необходима е ясна позиция на правителството в подкрепа на правата на сънародниците ни във Великобритания, които могат да бъдат жертвани след Брезкит.  Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" посланик Стефан Тафров , член на екипа на платформата "Български манифест за Европа". Той, Мария Спирова и Светослав Малинов ще дадат..

публикувано на 18.12.17 в 09:43
Сергей Рябков

Москва се надява Вашингтон и Пхенян да пристъпят към диалог

Москва се надява, че Вашингтон и Пхенян няма да поставят повече условия, а ще пристъпят към диалог, заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков . По думите му, Русия смята инициативата на генералния секретар на ООН за установяване на посреднически канали за връзка със Северна Корея за полезна. Рябков изрази надежда комунистическата и..

публикувано на 18.12.17 в 09:34

Петър Чолаков: Симеонов влиза в сблъсъци с Борисов, за да не бъде приеман от избирателите си като част от статуквото

Казусът с мораториума върху реимбурсирането на иновативните лекарства е типичен сценарий, който виждаме в поведението на ГЕРБ вече трети мандат. Това е роля, която самият Борисов си е избрал - пускат се сигнали в различни посоки, а Борисов се намесва накрая, за да отговори на обществените очаквания.  Това каза за предаването „Преди всички“ по..

публикувано на 18.12.17 в 09:02

Досегашният президент на Хондурас спечели нов мандат

Досегашният президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес е победител в президентските избори на 26 ноември, съобщи избирателният трибунал след повторно преброяване на гласовете. Това обяви председателят на избирателния трибунал Давид Матаморос , цитиран от Франс прес. Повече от месец привържениците на левия кандидат Салвадор Насрала протестират..

публикувано на 18.12.17 в 04:19

Новото правителство на Австрия ще положи клетва

Днес клетва ще положи новото австрийско правителство начело с най-младия канцлер на републиката - 31-годишния Себастиан Курц.  Ръководителят на Австрийската народна партия ще управлява в коалиция с Хайнц-Кристиан Щрахе , лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата. Двете партии подчертават намерението си да подкрепят инициативните и..

публикувано на 18.12.17 в 03:46

Ердоган: Турция иска да отвори посолство в Източен Йерусалим

Турският президент Реджеп Ердоган декларира намерението на страната да открие посолство в Източен Йерусалим. Той обаче не се ангажира с конкретни срокове за този ход. В реч пред партиен конгрес в Караман Ердоган изтъкна, че Турция вече е признала Източен Йерусалим като столица на Палестина, но не е отворила посолство в града, защото той се намира..

обновено на 18.12.17 в 03:18
Томас де Мезиер

Де Мезиер: Антисемитизмът никога не бива да взима връх в Германия

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер призова следващото правителство да назначи комисар за антисемитизма, предаде Франс прес. Думите му идват седмица след антисемитските и антиизраелски изстъпления на демонстрации срещу решението на президента на Съединените щати Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Всеки..

публикувано на 18.12.17 в 02:49