Ев. Стоянов: КОНПИ – водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е залегнала като водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като тя е оценявана и от международни партньори на България като една добре работеща структура и идеята е около тази добре работеща структура да може и другите звена, водейки се от нейния пример, да се сработят и да са ефективни, заяви Евгени Стоянов, заместник-министър на правосъдието, който беше гост в студиото на "Хоризонт" в предаването "Преди всички".

Стоянов определи БОРКОР като структура, която прави много добри анализи на действащото законодателство, на действащи практики и целта е да се използва тази нейна силна страна, но се предвижда БОРКОР, вече като част от комисията, да може да отправя и конкретни препоръки и предложения за мерки към институциите, където са констатирани някакви проблеми.

По антикорупционното звено на ДАНС, което предстои да премине към новата комисия, заместник-министърът отбеляза: Оперативно-издирвателните правомощия ние ги прехвърлихме, образно казано, от Закона за ДАНС към новата комисия, защото без тях на практика това звено ще бъде абсолютно неефективно. Считаме, че ако се прехвърли това звено, но без тези правомощия, това би било абсолютно безпредметно. Но пак казвам, това не означава, че му прехвърляме разследващи функции. И в момента то си функционира така.

Заместник-министърът на правосъдието е убеден, че прилагането на специални разузнавателни средства, във вида, в който са заложени в законопроекта, ще бъде изключителна рядкост:

Всеки един сигнал, в който има достатъчно данни за престъпление, ще бъде изпращан в прокуратурата. Така е заложено. Не смятам, че ще се стигне до често използване на специални разузнавателни средства. Пак казвам, за това нещо ще трябват все пак някакви данни. Съдът ще трябва да разрешава това нещо, подчерта Стоянов и допълни, че наскоро е станала публично достъпна информация, че  разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са намалели изключително много.

Стоянов заяви, че за така наречените „анонимни сигнали“ не би следвало да имат място в този закон, като подчерта, че е предвидена хипотеза, при която и публикация в медия също се приравнява на сигнал, тъй като се приема, че медиите са „немалък филтър“, през който информацията вече би излязла от формата на набеждаване на конкретно лице и би била по-скоро една прецизна информация, която би следвало да даде повод на комисията да работи.

Моделът на обърната доказателствена тежест, според Стоянов, е предизвикал много спорове и е характерен по-скоро за англосаксонската правна система, но екипът на Министерството на правосъдието счита, че за българската правна система този вариант (на обърната доказателствена тежест) не е подходящ и комисията ще трябва да доказва, че има проблем с незаконно придобито имущество.

Мандатът на новия антикорупционен орган според заместник правосъдния министър трябва да надживее мандата на Народното събрание, за да няма упреци, че е „в унисон“ с мандата на Народното събрание, и че „едва ли не органът би обслужвал само управляващите“.

Стоянов смята, че назначаването на ръководителя на новия антикорупционен орган следва да бъде в правомощията на Народното събрание, тъй като България е република с парламентарно управление. Според него механизмът на избора на председател на комисията и на членове е максимално отворен и включва публикуване на концепция, автобиографични данни, публично изслушване и обстойна обосновка на предложенията от вносителите.

За служителите на органа са предвидени така наречените "периодични тестове за лоялност", а договорите със служителите, които не издържат този тест, ще бъдат прекратявани.

Заместник-министърът отбеляза, че още в първата седмица след публикуването за обществено обсъждане на законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в сайта strategy.bg има постъпили официално становища по целия законопроект, които Стоянов определи като интересни, предварително подготвени, по конкретни текстове и съдържащи предложения. Те се анализират от екипа на Министерството на правосъдието, който се събира ежедневно на експертно равнище и обсъжда и политическите коментари и препоръки.

Според заместник правосъдния министър се очаква през месец септември законопроектът да постъпи в Министерския съвет, където, ако бъде одобрен, би следвало да бъде внесен в Народното събрание, като има заявена воля до края на годината този законопроект да бъде приет и от Нова година да заработи.

Цялото интервю на Силвия Великова със зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов можете да чуете в приложения звуков файл.

Още от категорията

Партия АНО печели парламентарните избори в Чехия

Очаквано движението АНО на чешкия милиардер, бивш финансов министър и популист Андрей Бабиш печели в битката за Долната камара на чешкия парламент с близо 30% от гласовете на избирателите. Чувствителна загуба за левите партии, въпреки влизането им в парламента. Чехите предпочетоха новите партии при висока избирателна активност от над 60%. На..

обновено на 21.10.17 в 19:32

М. Рахой: Каталунският парламент може да бъде разпуснат

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон ще направи изявление тази вечер броени часове, след като премиерът на Испания Мариано Рахой обяви, че ще задейства член 155 от Конституцията. Това е разпоредбата, която дава ход на процедурата за суспендиране на автономията на каталунската област. Правомощията на властите в Каталуния ще бъдат прехвърлени на..

обновено на 21.10.17 в 18:59

ВМРО-ДПМНЕ: Македонците трябва да кажат мнението си за договора за добросъседство с България

ВМРО-ДПМНЕ смята, че на македонските граждани трябва да бъде разрешено да кажат мнението си за вредния договор за добросъседство с България. Това се казва в публикувано от агенция МИА прессъобщение, подписано от Златко Перински , член на Изпълнителния комитет на опозиционната партия. В текста се изтъква, че ВМРО-ДПМНЕ е за добросъседство и..

публикувано на 21.10.17 в 18:42
Красимир Каракачанов

Каракачанов: 100 млн. лв. повече са заложени в бюджета за следващата година за заплати в армията

100 млн. лв. повече са заложени в бюджета за следващата година за заплати в армията. Това каза за "Хоризонт" министърът на отбраната Красимир Каракачанов:  След толкова много съкращения през последните 27 години няма бюджет, който да може да реши всички проблеми. Аз съм доволен от това, че и министър-председателят Борисов, и финансовият..

публикувано на 21.10.17 в 18:27

Джамбазки: След разгрома на "Ислямска държава" на Балканите ще се върнат много бойци от Балканския легион

Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че след разгрома на "Ислямска държава" на Балканите ще се върнат много бойци от Балканския легион, предимно от Косово, Босна, Македония и Албания. Затова според него е необходимо ново заканодателство в рамките на ЕС, което да защити Европа от ислямистите. Темата става актулна и за България, която досега беше..

публикувано на 21.10.17 в 17:14

Любомир Георгиев е новият председател на ДСБ - София

Отчетно-изборно събрание имаше организацията на Демократи за Силна България (ДСБ) в град София. За нейн председател беше избран Любомир Георгиев. Той ръководи ДСБ в район "Триадица" и е част от ръководството на софийската структура.

публикувано на 21.10.17 в 15:26

Москва няма съмнения, че Техеран изпълнява плана за действие за ядрената си програма

Москва няма съмнения, че Техеран изпълнява съвместния план за действие за иранската ядрена програма. Това заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков на конференция по неразпространение на ядрените оръжия в Москва, цитиран от ТАСС.  Алтернативен план за действие няма. Основание и възможности за предоговаряне или внасяне на изменения в..

публикувано на 21.10.17 в 14:10