Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ев. Стоянов: КОНПИ – водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е залегнала като водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като тя е оценявана и от международни партньори на България като една добре работеща структура и идеята е около тази добре работеща структура да може и другите звена, водейки се от нейния пример, да се сработят и да са ефективни, заяви Евгени Стоянов, заместник-министър на правосъдието, който беше гост в студиото на "Хоризонт" в предаването "Преди всички".

Стоянов определи БОРКОР като структура, която прави много добри анализи на действащото законодателство, на действащи практики и целта е да се използва тази нейна силна страна, но се предвижда БОРКОР, вече като част от комисията, да може да отправя и конкретни препоръки и предложения за мерки към институциите, където са констатирани някакви проблеми.

По антикорупционното звено на ДАНС, което предстои да премине към новата комисия, заместник-министърът отбеляза: Оперативно-издирвателните правомощия ние ги прехвърлихме, образно казано, от Закона за ДАНС към новата комисия, защото без тях на практика това звено ще бъде абсолютно неефективно. Считаме, че ако се прехвърли това звено, но без тези правомощия, това би било абсолютно безпредметно. Но пак казвам, това не означава, че му прехвърляме разследващи функции. И в момента то си функционира така.

Заместник-министърът на правосъдието е убеден, че прилагането на специални разузнавателни средства, във вида, в който са заложени в законопроекта, ще бъде изключителна рядкост:

Всеки един сигнал, в който има достатъчно данни за престъпление, ще бъде изпращан в прокуратурата. Така е заложено. Не смятам, че ще се стигне до често използване на специални разузнавателни средства. Пак казвам, за това нещо ще трябват все пак някакви данни. Съдът ще трябва да разрешава това нещо, подчерта Стоянов и допълни, че наскоро е станала публично достъпна информация, че  разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са намалели изключително много.

Стоянов заяви, че за така наречените „анонимни сигнали“ не би следвало да имат място в този закон, като подчерта, че е предвидена хипотеза, при която и публикация в медия също се приравнява на сигнал, тъй като се приема, че медиите са „немалък филтър“, през който информацията вече би излязла от формата на набеждаване на конкретно лице и би била по-скоро една прецизна информация, която би следвало да даде повод на комисията да работи.

Моделът на обърната доказателствена тежест, според Стоянов, е предизвикал много спорове и е характерен по-скоро за англосаксонската правна система, но екипът на Министерството на правосъдието счита, че за българската правна система този вариант (на обърната доказателствена тежест) не е подходящ и комисията ще трябва да доказва, че има проблем с незаконно придобито имущество.

Мандатът на новия антикорупционен орган според заместник правосъдния министър трябва да надживее мандата на Народното събрание, за да няма упреци, че е „в унисон“ с мандата на Народното събрание, и че „едва ли не органът би обслужвал само управляващите“.

Стоянов смята, че назначаването на ръководителя на новия антикорупционен орган следва да бъде в правомощията на Народното събрание, тъй като България е република с парламентарно управление. Според него механизмът на избора на председател на комисията и на членове е максимално отворен и включва публикуване на концепция, автобиографични данни, публично изслушване и обстойна обосновка на предложенията от вносителите.

За служителите на органа са предвидени така наречените "периодични тестове за лоялност", а договорите със служителите, които не издържат този тест, ще бъдат прекратявани.

Заместник-министърът отбеляза, че още в първата седмица след публикуването за обществено обсъждане на законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в сайта strategy.bg има постъпили официално становища по целия законопроект, които Стоянов определи като интересни, предварително подготвени, по конкретни текстове и съдържащи предложения. Те се анализират от екипа на Министерството на правосъдието, който се събира ежедневно на експертно равнище и обсъжда и политическите коментари и препоръки.

Според заместник правосъдния министър се очаква през месец септември законопроектът да постъпи в Министерския съвет, където, ако бъде одобрен, би следвало да бъде внесен в Народното събрание, като има заявена воля до края на годината този законопроект да бъде приет и от Нова година да заработи.

Цялото интервю на Силвия Великова със зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов можете да чуете в приложения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна