Ев. Стоянов: КОНПИ – водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е залегнала като водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като тя е оценявана и от международни партньори на България като една добре работеща структура и идеята е около тази добре работеща структура да може и другите звена, водейки се от нейния пример, да се сработят и да са ефективни, заяви Евгени Стоянов, заместник-министър на правосъдието, който беше гост в студиото на "Хоризонт" в предаването "Преди всички".

Стоянов определи БОРКОР като структура, която прави много добри анализи на действащото законодателство, на действащи практики и целта е да се използва тази нейна силна страна, но се предвижда БОРКОР, вече като част от комисията, да може да отправя и конкретни препоръки и предложения за мерки към институциите, където са констатирани някакви проблеми.

По антикорупционното звено на ДАНС, което предстои да премине към новата комисия, заместник-министърът отбеляза: Оперативно-издирвателните правомощия ние ги прехвърлихме, образно казано, от Закона за ДАНС към новата комисия, защото без тях на практика това звено ще бъде абсолютно неефективно. Считаме, че ако се прехвърли това звено, но без тези правомощия, това би било абсолютно безпредметно. Но пак казвам, това не означава, че му прехвърляме разследващи функции. И в момента то си функционира така.

Заместник-министърът на правосъдието е убеден, че прилагането на специални разузнавателни средства, във вида, в който са заложени в законопроекта, ще бъде изключителна рядкост:

Всеки един сигнал, в който има достатъчно данни за престъпление, ще бъде изпращан в прокуратурата. Така е заложено. Не смятам, че ще се стигне до често използване на специални разузнавателни средства. Пак казвам, за това нещо ще трябват все пак някакви данни. Съдът ще трябва да разрешава това нещо, подчерта Стоянов и допълни, че наскоро е станала публично достъпна информация, че  разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са намалели изключително много.

Стоянов заяви, че за така наречените „анонимни сигнали“ не би следвало да имат място в този закон, като подчерта, че е предвидена хипотеза, при която и публикация в медия също се приравнява на сигнал, тъй като се приема, че медиите са „немалък филтър“, през който информацията вече би излязла от формата на набеждаване на конкретно лице и би била по-скоро една прецизна информация, която би следвало да даде повод на комисията да работи.

Моделът на обърната доказателствена тежест, според Стоянов, е предизвикал много спорове и е характерен по-скоро за англосаксонската правна система, но екипът на Министерството на правосъдието счита, че за българската правна система този вариант (на обърната доказателствена тежест) не е подходящ и комисията ще трябва да доказва, че има проблем с незаконно придобито имущество.

Мандатът на новия антикорупционен орган според заместник правосъдния министър трябва да надживее мандата на Народното събрание, за да няма упреци, че е „в унисон“ с мандата на Народното събрание, и че „едва ли не органът би обслужвал само управляващите“.

Стоянов смята, че назначаването на ръководителя на новия антикорупционен орган следва да бъде в правомощията на Народното събрание, тъй като България е република с парламентарно управление. Според него механизмът на избора на председател на комисията и на членове е максимално отворен и включва публикуване на концепция, автобиографични данни, публично изслушване и обстойна обосновка на предложенията от вносителите.

За служителите на органа са предвидени така наречените "периодични тестове за лоялност", а договорите със служителите, които не издържат този тест, ще бъдат прекратявани.

Заместник-министърът отбеляза, че още в първата седмица след публикуването за обществено обсъждане на законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в сайта strategy.bg има постъпили официално становища по целия законопроект, които Стоянов определи като интересни, предварително подготвени, по конкретни текстове и съдържащи предложения. Те се анализират от екипа на Министерството на правосъдието, който се събира ежедневно на експертно равнище и обсъжда и политическите коментари и препоръки.

Според заместник правосъдния министър се очаква през месец септември законопроектът да постъпи в Министерския съвет, където, ако бъде одобрен, би следвало да бъде внесен в Народното събрание, като има заявена воля до края на годината този законопроект да бъде приет и от Нова година да заработи.

Цялото интервю на Силвия Великова със зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов можете да чуете в приложения звуков файл.

Още от категорията
Еди Рама

Еди Рама: На Сърбия ще ѝ трябва магия, за да влезе в Европейския съюз преди Албания

На Сърбия ще ѝ трябва магия, за да влезе в Европейския съюз преди Албания. Това заяви албанският премиер Еди Рама пред седмичника "Политико" и допълни, че такава магия е невъзможна. Според Рама евроинтеграцията на Сърбия ще бъде забавена значително заради косовския въпрос и Тирана ще успее да навакса, въпреки че още дори не е започнала преговори за..

публикувано на 21.03.18 в 18:18

ЕК предложи нови правила за данъчно облагане на технологичните гиганти в ЕС

Европейската комисия предложи днес нови правила за данъчно облагане на технологичните гиганти в Европейския съюз. Целта е вместо облагането да зависи от страната-членка, в която базират европейските си дейности компании като "Гугъл", "Фейсбук" и "Амазон", данъкът да се налага в зависимост от местоположението на потребителите на предоставяните дигитални..

публикувано на 21.03.18 в 17:54
Русия обяви версиите си по случая „Скрипал“ на брифинг за чуждестранните посланици в сградата на външното министерство в Москва

Москва: Отравянето на Скрипал е атентат или постановка на Великобритания

Руското министерство на външните работи заяви днес, че отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания е терористична атака, от която Лондон не е съумял да защити жертвите, или постановка на британските власти, предаде БТА. Елементарната логика подсказва, че има само два възможни варианта, заяви директорът на..

публикувано на 21.03.18 в 17:22

Комисията по петиции на ЕП подкрепи искането за защита на т. нар. "малки езици" в ЕС

Комисията по петиции на Европейския парламент подкрепи искането на Асоциацията на българските училища в чужбина. Документът има за цел да защити т. нар. малки езици в ЕС. Докладчикът по темата Светослав Малинов заяви пред "Хоризонт“, че очаква петицията да бъде разисквана в пленарната зала в Страсбург през май: "Сигурен съм, че ще стигне до там...

публикувано на 21.03.18 в 17:17
Борис Джонсън

Джонсън: Путин създава проблеми навсякъде

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че руският президент Владимир Путин създава проблеми навсякъде, където е възможно. „Путин смята, че Русия търпи неуспех, затова създава проблеми, където има възможност“, каза Джонсън, цитиран от „Ройтерс“. В коментар за покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал британският..

публикувано на 21.03.18 в 17:10

МС обсъди законодателни промени, които да спрат злоумишленото обжалване на обществени поръчки

Законодателни промени, които да спрат злоумишленото обжалване на обществени поръчки, са обсъдени днес от министрите. Работни групи подготвят промени в Закона за обществените поръчки, става ясно от стенограмата на заседанието. Ще се прецизират текстовете за кръга от заинтересовани лица при обжалването на поръчките, а целта е да не бъдат..

публикувано на 21.03.18 в 16:59
Жельо Бойчев

Парламентарната комисия за ЧЕЗ иска информация по арбитражното дело на държавата с чешката компания

Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ ще поиска информация по арбитражното дело на държавата с чешката компания и ще изслуша представители на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване” на следващото си заседание. Това решиха депутатите от временната комисия, след като приеха правилата за работата на комисията. В по-късен етап вероятно ще бъде изслушан и..

публикувано на 21.03.18 в 16:19