Ев. Стоянов: КОНПИ – водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията

Снимка: Ани Петрова, БНР

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е залегнала като водещо звено в законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, тъй като тя е оценявана и от международни партньори на България като една добре работеща структура и идеята е около тази добре работеща структура да може и другите звена, водейки се от нейния пример, да се сработят и да са ефективни, заяви Евгени Стоянов, заместник-министър на правосъдието, който беше гост в студиото на "Хоризонт" в предаването "Преди всички".

Стоянов определи БОРКОР като структура, която прави много добри анализи на действащото законодателство, на действащи практики и целта е да се използва тази нейна силна страна, но се предвижда БОРКОР, вече като част от комисията, да може да отправя и конкретни препоръки и предложения за мерки към институциите, където са констатирани някакви проблеми.

По антикорупционното звено на ДАНС, което предстои да премине към новата комисия, заместник-министърът отбеляза: Оперативно-издирвателните правомощия ние ги прехвърлихме, образно казано, от Закона за ДАНС към новата комисия, защото без тях на практика това звено ще бъде абсолютно неефективно. Считаме, че ако се прехвърли това звено, но без тези правомощия, това би било абсолютно безпредметно. Но пак казвам, това не означава, че му прехвърляме разследващи функции. И в момента то си функционира така.

Заместник-министърът на правосъдието е убеден, че прилагането на специални разузнавателни средства, във вида, в който са заложени в законопроекта, ще бъде изключителна рядкост:

Всеки един сигнал, в който има достатъчно данни за престъпление, ще бъде изпращан в прокуратурата. Така е заложено. Не смятам, че ще се стигне до често използване на специални разузнавателни средства. Пак казвам, за това нещо ще трябват все пак някакви данни. Съдът ще трябва да разрешава това нещо, подчерта Стоянов и допълни, че наскоро е станала публично достъпна информация, че  разрешенията за използване на специални разузнавателни средства са намалели изключително много.

Стоянов заяви, че за така наречените „анонимни сигнали“ не би следвало да имат място в този закон, като подчерта, че е предвидена хипотеза, при която и публикация в медия също се приравнява на сигнал, тъй като се приема, че медиите са „немалък филтър“, през който информацията вече би излязла от формата на набеждаване на конкретно лице и би била по-скоро една прецизна информация, която би следвало да даде повод на комисията да работи.

Моделът на обърната доказателствена тежест, според Стоянов, е предизвикал много спорове и е характерен по-скоро за англосаксонската правна система, но екипът на Министерството на правосъдието счита, че за българската правна система този вариант (на обърната доказателствена тежест) не е подходящ и комисията ще трябва да доказва, че има проблем с незаконно придобито имущество.

Мандатът на новия антикорупционен орган според заместник правосъдния министър трябва да надживее мандата на Народното събрание, за да няма упреци, че е „в унисон“ с мандата на Народното събрание, и че „едва ли не органът би обслужвал само управляващите“.

Стоянов смята, че назначаването на ръководителя на новия антикорупционен орган следва да бъде в правомощията на Народното събрание, тъй като България е република с парламентарно управление. Според него механизмът на избора на председател на комисията и на членове е максимално отворен и включва публикуване на концепция, автобиографични данни, публично изслушване и обстойна обосновка на предложенията от вносителите.

За служителите на органа са предвидени така наречените "периодични тестове за лоялност", а договорите със служителите, които не издържат този тест, ще бъдат прекратявани.

Заместник-министърът отбеляза, че още в първата седмица след публикуването за обществено обсъждане на законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в сайта strategy.bg има постъпили официално становища по целия законопроект, които Стоянов определи като интересни, предварително подготвени, по конкретни текстове и съдържащи предложения. Те се анализират от екипа на Министерството на правосъдието, който се събира ежедневно на експертно равнище и обсъжда и политическите коментари и препоръки.

Според заместник правосъдния министър се очаква през месец септември законопроектът да постъпи в Министерския съвет, където, ако бъде одобрен, би следвало да бъде внесен в Народното събрание, като има заявена воля до края на годината този законопроект да бъде приет и от Нова година да заработи.

Цялото интервю на Силвия Великова със зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов можете да чуете в приложения звуков файл.

Още от категорията

Министрите ще приемат Стратегия за намаляване на риска от бедствия до 2030 г.

Очаква се на днешното правителствено заседание министрите да приемат Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия до 2030 година. Ще бъде променен и максималният размер на разходите, които може да поеме през тази година Министерството на туризма. С решение ще се определи спечелилият конкурса за концесионер на морски плаж..

публикувано на 18.07.18 в 07:47
Пол Райън

САЩ готвят нови санкции срещу Русия

Членовете на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ са готови да обмислят нови санкции срещу Русия, ако съответното предложение бъде представено от представители на профилните комитети. Това заяви ръководителят на долната камара на Конгреса Пол Райън, цитиран от ТАСС. По думите му Русия продължава да е заплаха за интересите на САЩ.

публикувано на 18.07.18 в 02:54

ООН призова за възобновяване на мирните преговори в Кипър

Съветът за сигурност на ООН призова страните в конфликта в Кипър да възобновят преговорите за споразумение за мир на острова, който от 1974 г. е обект на конфронтация между Гърция и Турция, предаде Франс прес. Съветът апелира страните "да проявят истинска политическа воля и отговорност и да направят необходимите компромиси" за обединяване на разделения..

публикувано на 18.07.18 в 01:45
Джеймс Матис

Джейм Матис допусна възможността да проведе първите от 2015 г. разговори с руския военен министър

Американският министър на отбраната Джейм Матис допусна възможността да проведе първите от 2015 година разговори със своя руски колега, предаде Ройтерс, като се позова на превителствени източници във Вашингтон. Възможността за подобни разговори се появи след срещата в Хелзинки между президента на САЩ Доналд Тръмп и Русия Владимир Путин. Срещата между..

публикувано на 18.07.18 в 01:41
Педро Санчес

Педро Санчес обяви нов данък върху банките с цел финансиране на пенсиите

Испания въвежда нов данък върху банките специално предназначен да финансира пенсиите. Мярката, обявена във вторник пред парламента от новия испански премиер Педро Санчес, идва в момент, когато социалното осигуряване на страната е в сериозен дефицит, коментира Франс прес. Испанският премиер заяви, че проблемът с пенсиите е най-важното предизвикателство..

публикувано на 18.07.18 в 01:08
израелският премиер Бенямин Нетаняху

Израелският парламент отне правото на премиера да обявява война

Израелският парламент отмени внесената през април поправка в закона за правителството, която позволява на премира и министъра на отбраната при извънредни обстоятелства да обявяват война без съгласието на военно-политическия кабинет и парламента, предаде ТАСС. Според съобщението на пресцентъра на Кнесета решението е било подкрепено със 77 гласа при 16..

публикувано на 18.07.18 в 00:54
Жан-Клод Юнкер

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще пътува за Вашингтон през следващата седмица в опит да пресече в зародиш очертаващата се търговска война със Съединените щати. Юнкер ще бъде приет от президента Доналд Тръмп в Белия дом на 25 юли. Според прессъобщение от Брюксел, двамата ще преговарят за "трансатлантическата търговия и изграждането..

обновено на 18.07.18 в 00:49