Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама български моряци са задържани край испанския град Алмерия на кораб с 18 тона хашиш на борда

| обновено на 11.08.17 в 18:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама български моряци са били задържани край испанския град Алмерия на кораб, на който са открити 18 тона хашиш. Според агенция ЕФЕ корабът "Лейди Бос“ е плавал под флага на Коморските острови и е бил прихванат около 60 км от крайбрежието на Алмерия. При акцията е задържан 13-членният екипаж, сред който са двама българи и 11 украинци.

Операцията е била извършена от испанските власти и европейската гранична агенция ФРОНТЕКС. Корабът е бил взет на абордаж.

Акцията е започнала още преди седмица, когато плавателният съд е бил забелязан от въздуха край Северна Африка на място, където обикновено се товарят наркотици.

18-те тона хашиш били разпределени в 600 бали.

Арестуваният кораб е на пристанището на Алмерия, а моряците ще бъдат предадени на съд.

От Министерството на външните работи потвърдиха за "Хоризонт" за задържането на двамата български моряци край Алмерия. Уведомление за това е постъпило от испанските власти в българското посолство в Мадрид. В процес на уведомяване са и близките на задържаните.

Двамата български моряци  не са потърсили съдействие от посолството ни в Мадрид. От Министерството на външните работи съобщават, че ако такава молба бъде отправена, от екипа на мисията ни имат готовност да помогнат с осигуряването на правна защита.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна