Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сара Перин: Интеграцията е далеч по-възможна, когато си собственик

Когато си законен собственик – плащаш данъци и имаш право да изискваш общински услуги

Снимка: БГНЕС

Това е награда, която се дава от форум на световно ниво с участието на делегации от държави в Африка, Азия, Южна Америка. И ние самите смятаме, че това е голяма чест за нас. Това е шанс да представим работата си с българските общини. И ние разглеждаме това отличие като награда не само за нас, но и за нашите партньори, най-вече общините, с които работим. Така Сара Перин, ръководител на Тръста за социална алтернатива (ТСА) в България, коментира в студиото на "Хоризонт" полученото от организацията голямо признание на ООН – награда в категорията за изключителен принос заради постигнатото от програмата "Градоустройство – печелим всички".  

В рамките на програмата, която се осъществява в общините Кюстендил, Пещера и Дупница, са включени юристи и архитекти, които извършват подробно проучване на статута на земята в кварталите на тези общини, където живеят различни групи роми:

В една от общностите, където работим – в Дупница, ромите са били насилствено настанени в квартала по време на комунизма. Тогава им е казано да си построят къщи на предварително обособена за целта земя и да работят в намиращата се наблизо фабрика. И така те живеят там поколения наред… Но по-късно в периода на реституция те не са могли да легализират собствеността си, въпреки че истински са го желаели. Така че те имаха желание да платят необходимите средства и да легализират собствеността си и да станат собственици на жилищата си.

Сара Перин сподели, че програмата е била реализирана в трите общини, които са избрани след провеждане на проучване в общо 20 общини и ромски общности. Тръстът работи активно с общините, за да урегулират терените, както и с местните общности, които да бъдат информирани и да участват в обсъжданията на процеса за новото териториално планиране. Екипите на ТСА са разяснили на местните общности какво представлява процесът на легализиране на собствеността.

Изпълнителният директор на тръста е убедена, че легализирането на собствеността води до по-добра интеграция, защото прави местното население интегрална част от по-големите общности в общините.

На първо място, когато земята се легализира и стане собственост на притежателите си, те трябва да плащат такси за имуществото си. От своя страна общината е длъжна да предоставя комунални услуги – като водопровод и канализация, публичен транспорт и др. Така че това благоприятства интеграцията в общината като цяло.

Цялото интервю на Силвия Великова с изпълнителния директор на Тръста за социална алтернатива Сара Перин можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна