Morgan Stanley прогнозира паритет между еврото и британската лира през 2018 година

БГНЕС

Една от водещите инвестиционни банки в САЩ - Morgan Stаnley прогнозира, че през 2018-а година еврото ще поскъпне спрямо американския долар и британската лира, визирайки доброто представяне на икономиката на еврозоната от началото на настоящата година и очакванията за постепенно затягане на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на Европейската централна банка.

Според новите прогнози на Morgan Stanley, еврото ще продължи и през следващата година солидното си поскъпване спрямо "зелените пари", което е в сила през последните месеци, като достигне нива от около 1,2500 долара. Трябва да се има предвид, че днес еврото продължава да консолидира около 1,1750 долара, след като в началото на август поскъпна за кратко до две и половина годишен връх около 1,1909 долара (най-високо ниво от януари 2015 година).

В същото време слабото представяне на икономиката на Великобритания, дължащо се на несигурността около процеса по Брекзит и вероятността за вдигане на рекордно ниската британска лихва на Английската централна банка най-рано през 2019-а година ще доведат до достигането на паритет между еврото и паунда през следващата година, прогнозира американската инвестиционна банка. Това би представлявало първото поскъпване на единната европейска валута към ниво от 1,000 британски лири от 18 години насам.  Трябва да се има предвид, че по-рано този месец еврото поскъпна до 10-месечен връх около 0,9087 паунда, отравяйки поглед към неговия многогодишен връх около 0,9144 нивото от октомври 2016 година (най-високо ниво от март 2010-а година).

Още от категорията

Годишна конференция на тема "Умни градове, умни домове, умни идеи"

Основите теми на събитието, което ще се проведе на 24 октомври 2017 в Дома на Европа, са: Интелигентните градове и умните идеи – бъдещето на градската среда, преминаване към дигиталната реалност в сградите, домовете, транспорта, цифровизация в ежедневието. Годишната конференция обединява визионерите и търси новите решения, които ще са част от..

публикувано на 24.10.17 в 10:32

Съдът във Франкфурт отказа да прекрати разследването на шефа на Deutsche Boerse по обвинения за търговия с вътрешна информация

Deutsche Boerse AG обяви в понеделник вечерта, че съдът във Франкфурт е отказал да отхвърли разследванията, свързани с предполагаема търговия с вътрешна информация, срещу главния изпълнителен директор на борсата Карстен Кенгетер. С оглед на важността на провежданото производство, съдът счита, че е уместно в този момент да продължи..

публикувано на 24.10.17 в 10:27

Повишение на потребителското доверие в еврозоната до 16-годишен връх

През октомври потребителското доверие в еврозоната се подобри за трети пореден месец, достигайки най-високо ниво от 2001-а година, показват предварителни данни на Европейската комисия. Това може да вдъхне увереност сред членовете на ЕЦБ, че икономическото възстановяване на региона остава здраво, при това само няколко дни, преди тяхното важно..

публикувано на 24.10.17 в 09:51

Как се съхранява ядреното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене"

Тази седмица депутатите от енергийната комисия планират да изслушат ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), което да им обясни как се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене". Поводът е, че на две от шахтите на реакторите бе нарушена опаковката. Проблем, който вече беше отстранен, както установи енергийният министър..

публикувано на 24.10.17 в 09:33
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Проектобюджетът за 2018-а трябва да залага на превишение, а не на баланс и дефицит

Финансистът Любомир Дацов , който е и бивш заместник-министър на финансите, заяви в предаването „Преди всички“, че проектобюджетът за 2018 година трябва да залага на превишение, а не на баланс и дефицит. Според него има разхлабване на бюджетната политика: Ние сме в четвъртата година на възстановяване. Има едно правило, че такъв дълъг..

обновено на 24.10.17 в 08:11

Област Велико Търново бележи най-висок ръст на културен туризъм

Област Велико Търново бележи най-висок ръст на културен туризъм, а област Варна - със спад през активния сезон от април до август в сравнение със същия период на миналата година.  Данните бяха изнесени от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти на базата на статистическо проучване по време на петата национална среща с бизнеса и..

публикувано на 24.10.17 в 07:51
Калоян Стайков

К. Стайков за Бюджет 2018: Не бих го нарекъл толкова социален, колкото неамбициозен

За пореден път проектобюджетът не предлага реформи в ключови сфери, а налива пари в тях без да я ясно какъв ефект трябва да дадат допълнителните средства. Това е първият прочит на публикувания по-рано през деня проект за финансовата рамка през 2018-та година, направен от икономиста от Института за пазарна икономика Калоян Стайков . В Бюджет..

публикувано на 23.10.17 в 18:30