Morgan Stanley прогнозира паритет между еврото и британската лира през 2018 година

БГНЕС

Една от водещите инвестиционни банки в САЩ - Morgan Stаnley прогнозира, че през 2018-а година еврото ще поскъпне спрямо американския долар и британската лира, визирайки доброто представяне на икономиката на еврозоната от началото на настоящата година и очакванията за постепенно затягане на прекалено стимулиращата парична и лихвена политика на Европейската централна банка.

Според новите прогнози на Morgan Stanley, еврото ще продължи и през следващата година солидното си поскъпване спрямо "зелените пари", което е в сила през последните месеци, като достигне нива от около 1,2500 долара. Трябва да се има предвид, че днес еврото продължава да консолидира около 1,1750 долара, след като в началото на август поскъпна за кратко до две и половина годишен връх около 1,1909 долара (най-високо ниво от януари 2015 година).

В същото време слабото представяне на икономиката на Великобритания, дължащо се на несигурността около процеса по Брекзит и вероятността за вдигане на рекордно ниската британска лихва на Английската централна банка най-рано през 2019-а година ще доведат до достигането на паритет между еврото и паунда през следващата година, прогнозира американската инвестиционна банка. Това би представлявало първото поскъпване на единната европейска валута към ниво от 1,000 британски лири от 18 години насам.  Трябва да се има предвид, че по-рано този месец еврото поскъпна до 10-месечен връх около 0,9087 паунда, отравяйки поглед към неговия многогодишен връх около 0,9144 нивото от октомври 2016 година (най-високо ниво от март 2010-а година).

Още от категорията

Слабо подобрение на британския икономически растеж през второто тримесечие

През второто тримесечие икономиката на Великобритания се разшири малко по-добре в сравнение с доста слабото началото на годината, но при сериозно забавяне на частното потребление и на общите бизнес инвестиции, показват неревизирани данни на британската официална статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода април..

публикувано на 24.08.17 в 13:22

КНСБ иска достойно възнаграждение за командированите работници

КНСБ иска достойно възнаграждение за българските командировани работници. В позиция на синдиката до министъра на труда Бисер Петков се изразява подкрепа за предложението на Еврокомисията понятието „минимални ставки на заплащане“ да се замени с „възнаграждение“. Това ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение,..

публикувано на 24.08.17 в 11:46

Стабилизация на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

В началото на днешната търговия петролните цени се понижават с около 0,5%, но след като в сряда те нараснаха с над един процент в резултат на данни, показващи спада на петролните складови запаси в САЩ за осма поредна седмица. Според Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), запасите на суров петрол са се понижили за седмицата до..

публикувано на 24.08.17 в 11:43

Турция няма да отвори скоро пазара за живи животни от България

Турция няма да отвори пазара за живи животни от България в навечерието на празника Курбан Байрям. Това съобщи в Кърджали председателят на Националната асоциация на животновъдите у нас Бойко Синапов . Въпреки интензивните преговори между българското и турското Министерство на земеделието, пазарът за нашата стока няма да бъде отворен скоро:..

публикувано на 24.08.17 в 10:59

Повишение на бизнес доверието във Франция през август до 6-годишен връх

Бизнес климатът във Франция се подобри през август за четвърти пореден месец, достигайки 6-годишен връх, благодарение най-вече на рязко повишение на доверието в промишления сектор към близо 10-годишен връх, показва последно проучване на френската официална статистика Insee. Индексът на общото бизнес доверие във втората по сила икономика на..

публикувано на 24.08.17 в 10:43

"Фич": Топ "ААА" рейтингът на САЩ е изложен на риск, ако не бъде повишен таванът на държавния дълг

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" заяви в сряда, че ако властите в САЩ не успеят своевременно да повишат тавана на федералния дълг, това ще накара агенцията да преразгледа рейтинга на САЩ с потенциално негативни последици , съобщава Ройтерс. Фич, която понастоящем определя най-високия рейтинг на САЩ на ниво от "ААА", посочи в свое..

публикувано на 24.08.17 в 10:09

Александър Николов: България трябва спешно да започне да изгражда нова ядрена мощност

Има прекалено много цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец , каза в "Преди всички" енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията "Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България".  Това са АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други неща, свързани с енергетиката. За "Цанков камък" са разходени..

публикувано на 24.08.17 в 09:00