Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на петролните цени с близо процент след последен месечен доклад на МАЕ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи в своя последен месечен доклад, че въпреки по-силен растеж на потреблението на петрол, ще отнеме повече време за ребалансиране на пазара на черното злато с оглед на продължаващото глобално увеличаване на добивите.

МАЕ отбеляза, че през юли предлагането на петрол е нараснало с 520 хил. барела на ден до 98,16 млн. барела и остава с 500 хил. барела над нивата точно преди година.

Агенцията също така посочи, че въпреки усилията за съкращаване на производството, добивите на суров петрол от ОПЕК са се увеличили през миналия месец с 230 хил. барела до нов връх за годината от 32,84 млн. барела на ден. Според новия доклад, страните-членки на картела са изпълнили през юли едва на 75% договорката за съкращаване на производството, като това е най-ниският процент на прилагане на споразумението от началото на годината. Международната агенция по енергетика визира най-вече Алжир, Ирак и ОАЕ като страните, които най-малко спазват договореното в края на миналата година споразумение между ОПЕК и още десетина основни производители, включително Русия, за ограничаване на добивите.

Тези данни на MAE са в линия с оповестен вчера месечен доклад на самата Организация на страните износителки на петрол, според който производството на картела се е повишило през юли с 0,5% или с 172,6 хил. барела до 32,87 млн. барела на ден.

Новината за продължаващо нарастване на добивите от страна на ОПЕК въпреки споразумението за съкращаване на производството с около 1,2 млн. барела на ден, провокира към края на търговията в четвъртък доста драматичен спад на цените на петрола, след като в началото на деня те дори удариха за кратко две и половина месечни върхове. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември се понижиха с 2%, докато тези на петрола сорт брент с доставка през октомври - с 1,5 на сто.

Днешният доклад на МАЕ допринася за задълбочаване на това ново низходящо ценово движение, като фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с нови 0,88% към 48,16 долара за барел (най-ниско ниво от 26-и юли насам), а тези на петрола сорт брент - с 0,81% към 51,43 долара за барел (най-ниско ниво от 1-ви август).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!