Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелената библиотека и „Библиобусът“ на Столичната библиотека – в парковете на София

Нели Буневска: През лятото се чете повече

Утре лятната читалня ще бъде в Южния парк

Снимка: libsofia.bg

Лятната читалня "Зелена библиотека" и „Библиобусът“ ще бъдат утре пред централния вход на Южния парк между 10.00 до 15.00 часа, това обяви в ефира на  „Хоризонт“ Нели Буневска, ръководител обслужване в Столичната библиотека:

Ще бъдем точно на централния вход, където е рампата – детските въртележки и пързалки. Избираме такива места, където има повече дечица, защото нашата инициатива е насочена към децата и към младите хора. 

За трета поредна година вече правим през лятото тези зелени библиотеки в парка, така че имаме представа какво се търси, сподели Буневска и допълни, че основното, което търсят читателите, е художествена литература – разкази и поезия. Много търсени са също и детски книжки и ученическа литература. За удобство на читателите организаторите на инициативата са предвидили възможност хората да си вземат книги вкъщи, да си ги прочетат и след това да ги върнат в Столичната библиотека на пл. „Славейков“ или в нейните филиали:

Основното, което е за "Библиобусът" – това е една съвсем нова инициатива. Вече три пъти бяхме с "Библиобуса" в точки в София и това, което ми направи впечатление, е, че много се търсят детски книжки и ученическа литература. Това не значи, че художествената литература или научно-популярната не се търси, но при нас се оказа, че по-голяма част от читателите ни, които са в "Библиобуса" или на "Зелената библиотека", са дечица и млади хора.

В събитието е предвидено да се включат и приятелите на Столичната библиотека, сред които Анжела Димчева, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Мирела Иванова, Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Павлина Павлова и много други, както и музиканти, така че освен задълбочено четене, ще има и забавления, обещават от Столичната библиотека, която по-късно този месец предстои да гостува и в парковете „Заимов“, в парк „Св. Троица“ и Западен парк.

През лятото се чете повече. Лятото е време за отпуски, време на ваканция, време за себе си, така че се чете малко повече, отколкото през останалото време, защото читателите ни имат малко повече свободно време, отбеляза още Нели Буневска. Повече по темата ще научите, ако чуете цялото интервю -  от звуковия файл.




 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!