Зелената библиотека и „Библиобусът“ на Столичната библиотека – в парковете на София

Нели Буневска: През лятото се чете повече

Утре лятната читалня ще бъде в Южния парк

Снимка: libsofia.bg

Лятната читалня "Зелена библиотека" и „Библиобусът“ ще бъдат утре пред централния вход на Южния парк между 10.00 до 15.00 часа, това обяви в ефира на  „Хоризонт“ Нели Буневска, ръководител обслужване в Столичната библиотека:

Ще бъдем точно на централния вход, където е рампата – детските въртележки и пързалки. Избираме такива места, където има повече дечица, защото нашата инициатива е насочена към децата и към младите хора. 

За трета поредна година вече правим през лятото тези зелени библиотеки в парка, така че имаме представа какво се търси, сподели Буневска и допълни, че основното, което търсят читателите, е художествена литература – разкази и поезия. Много търсени са също и детски книжки и ученическа литература. За удобство на читателите организаторите на инициативата са предвидили възможност хората да си вземат книги вкъщи, да си ги прочетат и след това да ги върнат в Столичната библиотека на пл. „Славейков“ или в нейните филиали:

Основното, което е за "Библиобусът" – това е една съвсем нова инициатива. Вече три пъти бяхме с "Библиобуса" в точки в София и това, което ми направи впечатление, е, че много се търсят детски книжки и ученическа литература. Това не значи, че художествената литература или научно-популярната не се търси, но при нас се оказа, че по-голяма част от читателите ни, които са в "Библиобуса" или на "Зелената библиотека", са дечица и млади хора.

В събитието е предвидено да се включат и приятелите на Столичната библиотека, сред които Анжела Димчева, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Мирела Иванова, Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Павлина Павлова и много други, както и музиканти, така че освен задълбочено четене, ще има и забавления, обещават от Столичната библиотека, която по-късно този месец предстои да гостува и в парковете „Заимов“, в парк „Св. Троица“ и Западен парк.

През лятото се чете повече. Лятото е време за отпуски, време на ваканция, време за себе си, така че се чете малко повече, отколкото през останалото време, защото читателите ни имат малко повече свободно време, отбеляза още Нели Буневска. Повече по темата ще научите, ако чуете цялото интервю -  от звуковия файл.
 

Още от категорията

Тони Николов откри завършека на „Бит и душевност на българския народ“ на Иван Хаджийски

Преди броени дни (на 13 октомври) се навършиха 110 години от рождението на Иван Хаджийски – един от основоположниците на българската социология. Социологическите му изследвания за българската народопсихология – трите тома „Бит и душевност на нашия народ“ се смятат за класика в тази наука. Писателят и журналист, създател на портала kultura.bg..

публикувано на 17.10.17 в 11:46

"Да нахраниш анаконда" - в търсене на изход от вътрешните конфликти и психичната болка

Тази вечер в София е официалната премиера на книгата на Жанета Стойкова  "Да нахраниш анаконда", която ще бъде представена от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов , а специално участие ще вземе сопраното Петя Миланова .  В ефира на "Хоризонт" авторката разказа подробности за книгата, събрала част от нейния професионален опит като..

публикувано на 17.10.17 в 11:05

Историческият музей в Кърджали ще покаже за първи път уникално бронзово съкровище

Историческият музей в Кърджали ще покаже за първи път уникално бронзово съкровище. То е открито от иманяри край границата с Гърция и включва 39 статуетки на тракийския конник. Според археолозите, съкровището носи безценна информация за живота на траките преди повече от две хиляди години.      Съкровището е открито преди пет години край кирковското..

публикувано на 17.10.17 в 08:07

Столичната библиотека представя сборник и изложба, посветени на Йордан Йовков

Тази вечер в Мраморното фоайе на Столичната библиотека беше представен сборникът „Йовковите архиви разказват" и  документалната изложба „Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви". Сборникът и изложбата са продукт на общ проект на Държавна агенция „Архиви“ и Регионален исторически музей - Добрич и са посветени на 135 години от..

обновено на 16.10.17 в 17:54
Светлана Захарова

Примабалерината Светлана Захарова за първи път на българска сцена

Световноизвестната балерина Светлана Захарова ще танцува за първи път на българска сцена. Довечера тя ще изпълни главната роля в спектакъла "Жизел" от Адолф Адам в зала 1 на НДК. Примабалерината на Болшой театър в Москва, Мариинския театър в Санкт Петербург и Миланската Скала сподели за българската публика: За цялата ми кариера това е..

обновено на 16.10.17 в 16:52

Истинското синьо в джаза

Музиката не е изкуство само за ушите, но и за очите. Доказва го изложбата Jazz Vinyl Cover Design, която включва 30 образци на едни от най-известните дизайнери от средата на миналия век. Такива като Рийд Майлз, Дейвид Стоун Мартин, Нийл Фуджита и Анди Уорхол. Нейн организатор е собственикът на най-стария музикален магазин в София Явор Ганчев. Идеята му..

публикувано на 16.10.17 в 14:30
Христо Христов - един от авторите на „История на корупцията в България”.

„История на корупцията в България” в два тома. Засега.

За корупция, злоупотреба с власт и скандали ще говорим в следващите минути. Защото в  края на седмицата ще бъдат представени резултатите от втората част на журналистическото изследването „История на корупцията в България в годините на преход към демокрация 1989-2016”. Първият том от проучването обхващаше периода от 1989 до 1997 г., а вторият - от 1997 до..

публикувано на 16.10.17 в 14:00