Над 15 хиляди тона лавандула са произвели в Добричко

БГНЕС
Земеделските стопани в област Добрич са произвели над 15 хиляди тона лавандула. Данните са на областната дирекция "Земеделие" след края на кампанията по прибирането на етерично-маслената култура. Средният добив в областта е 608 килограма, като в община Добричка прибраната реколта е най-голяма – 730 килограма на декар. 

От Областната дирекция "Земеделие" съобщават, че тази година засетите площи с лавандула са били многократно повече в сравнение с миналата стопанска година, като увеличението е почти седем пъти.

Интересът на земеделските производители към техническата култура е нараснал след откриването на дестилерия в Добрич.
Още от категорията

Годишната инфлация в еврозоната стабилна през септември, в целия ЕС и България се е ускорила

Годишната инфлация в еврозоната е останала стабилна през септември на равнище 1,5 процента, колкото беше и през август, съобщи европейската статистическа служба Евростат, потвърждавайки първата си оценка. Темпът на инфлация остава далеч под целевите 2 процента - равнище, което според Европейската централна банка е признак за доброто..

публикувано на 17.10.17 в 13:39

Спад с 2% на годишна основа на продажбите на автомобили в ЕС, ръст у нас с 18,4%

Продажбите на автомобили в Европейския съюз през септември са се понижили на годишна основа с 2 процента. Това сочат обявените данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), цитирана от ДПА. Най-силен спад се отчита във Великобритания и Германия. През септември са били регистрирани нови 1,43 милиона коли в сравнение с..

публикувано на 17.10.17 в 12:17

Борисов: За две години контрабандата на цигари и тютюн е намаляла почти пет пъти

За две години контрабандата на цигари и тютюн е намаляла почти пет пъти, стана ясно на среща на бизнеса с правителството. Премиерът Бойко Борисов отчете, че контрабандата в бранша, която доскоро е била 34 на сто, вече е свит под 7 процента. Това е най-бързо превъртащата се стока. Влиза ТИР-а, за един ден се продава, получават парите кеш и това..

обновено на 17.10.17 в 12:00

До средата на декември става ясна концепцията за изплащане на втората пенсия

До средата на декември трябва да е ясна концепцията за изплащане на втората пенсия, заяви социалният министър Бисер Петков . Към момента няма законови текстове за изплащането на допълнителната пенсия от универсалните фондове, въпреки че първите, които могат да се възползват от нея, ще се пенсионират през 2024 г. Петков участва в конференцията “Еволюцията..

обновено на 17.10.17 в 11:42

България изпраща в ЕС половин процент от работната си сила, сочат данни на ЕК

Броят на българите, изпратени на работа в Европейския съюз, съставлява 0,5 на сто от броя на работещите у нас. Това показват данни на Европейската комисия, представени от Европейския парламент, цитирани от БТА. Същевременно делът на приетите у нас чуждестранни работници от държави от ЕС е пет пъти по-малък (0,1 на сто от общия брой заети в..

публикувано на 17.10.17 в 10:48

Испания понижи прогнозата за растежа на икономиката си през 2018 г. заради каталунската криза

Испанското правителство понижи прогнозата за растежа на брутния вътрешен продукт през 2018 г. от 2,6 на 2,3 процента заради кризата в Каталуния, предаде Франс прес. В документ, изпратен в Брюксел, правителството в Мадрид посочва, че бюджетният план за догодина предвижда леко забавяне на вътрешното търсене заради негативното въздействие на..

публикувано на 17.10.17 в 10:38

В края на октомври комисия от експерти обявява план за влизането на СЕТА в сила

Комисия от учени и експерти, създадена през лятото от френския премиер, ще обяви в края на месеца план във връзка с влизането в сила на търговското споразумение с Канада, по-известно като СЕТА. Министър-председателят на Франция Едуар Филип каза това на съвместен брифинг с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер . Създадената през..

публикувано на 16.10.17 в 18:00