Над 15 хиляди тона лавандула са произвели в Добричко

БГНЕС
Земеделските стопани в област Добрич са произвели над 15 хиляди тона лавандула. Данните са на областната дирекция "Земеделие" след края на кампанията по прибирането на етерично-маслената култура. Средният добив в областта е 608 килограма, като в община Добричка прибраната реколта е най-голяма – 730 килограма на декар. 

От Областната дирекция "Земеделие" съобщават, че тази година засетите площи с лавандула са били многократно повече в сравнение с миналата стопанска година, като увеличението е почти седем пъти.

Интересът на земеделските производители към техническата култура е нараснал след откриването на дестилерия в Добрич.
Още от категорията

Слабо подобрение на британския икономически растеж през второто тримесечие

През второто тримесечие икономиката на Великобритания се разшири малко по-добре в сравнение с доста слабото началото на годината, но при сериозно забавяне на частното потребление и на общите бизнес инвестиции, показват неревизирани данни на британската официална статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода април..

публикувано на 24.08.17 в 13:22

КНСБ иска достойно възнаграждение за командированите работници

КНСБ иска достойно възнаграждение за българските командировани работници. В позиция на синдиката до министъра на труда Бисер Петков се изразява подкрепа за предложението на Еврокомисията понятието „минимални ставки на заплащане“ да се замени с „възнаграждение“. Това ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение,..

публикувано на 24.08.17 в 11:46

Стабилизация на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

В началото на днешната търговия петролните цени се понижават с около 0,5%, но след като в сряда те нараснаха с над един процент в резултат на данни, показващи спада на петролните складови запаси в САЩ за осма поредна седмица. Според Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), запасите на суров петрол са се понижили за седмицата до..

публикувано на 24.08.17 в 11:43

Турция няма да отвори скоро пазара за живи животни от България

Турция няма да отвори пазара за живи животни от България в навечерието на празника Курбан Байрям. Това съобщи в Кърджали председателят на Националната асоциация на животновъдите у нас Бойко Синапов . Въпреки интензивните преговори между българското и турското Министерство на земеделието, пазарът за нашата стока няма да бъде отворен скоро:..

публикувано на 24.08.17 в 10:59

Повишение на бизнес доверието във Франция през август до 6-годишен връх

Бизнес климатът във Франция се подобри през август за четвърти пореден месец, достигайки 6-годишен връх, благодарение най-вече на рязко повишение на доверието в промишления сектор към близо 10-годишен връх, показва последно проучване на френската официална статистика Insee. Индексът на общото бизнес доверие във втората по сила икономика на..

публикувано на 24.08.17 в 10:43

"Фич": Топ "ААА" рейтингът на САЩ е изложен на риск, ако не бъде повишен таванът на държавния дълг

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" заяви в сряда, че ако властите в САЩ не успеят своевременно да повишат тавана на федералния дълг, това ще накара агенцията да преразгледа рейтинга на САЩ с потенциално негативни последици , съобщава Ройтерс. Фич, която понастоящем определя най-високия рейтинг на САЩ на ниво от "ААА", посочи в свое..

публикувано на 24.08.17 в 10:09

Александър Николов: България трябва спешно да започне да изгражда нова ядрена мощност

Има прекалено много цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец , каза в "Преди всички" енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията "Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България".  Това са АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други неща, свързани с енергетиката. За "Цанков камък" са разходени..

публикувано на 24.08.17 в 09:00