Европейските борси са на път да приключат деня с най-солидни седмични загуби за годината

ЕПА/БГНЕС

Европейските пазари на акции остават под силен натиск от продажби за трета поредна сесия на търговия и са на път да отбележат най-солидни седмични загуби за настоящата година с оглед на все по-изострения тон на Доналд Тръмп по отношение на Северна Корея.

Американският президент заяви, че неговото предупреждение от преди дни, че Северна Корея ще се изправи пред "огън и ярост, каквито светът не е виждал досега", ако Пхенян продължи със заплахите към Съединените щати, може би не е било достатъчно твърдо. Тръмп не посочи дали Съединените щати обмислят възможността за изпреварващ удар, но подчерта, че е готов да преговаря.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис от своя страна предупреди, че евентуална война със Северна Корея би била катастрофална. Американските усилия са дипломатически, имат дипломатическа тяга, дават дипломатически резултати и искам да останат точно така, отбеляза Матис, опитвайки се да намали острата риторика между Вашингтон и Пхенян.

Войната на думи обаче продължава да засилва геополитическото напрежение, което се отразява силно негативно на риск-апетит на световните капиталови пазари, провокирайки продължаващ спад на фондовите борси и бягство към инвеститорски "финансови убежища" като американските и немските държавни облигации, златото, японската йена и швейцарският франк.

Снощи основните фондови индекси, търгувани на "Уолстрийт" отбелязаха агресивен спад, приключвайки на загуба за трета поредна сесия на търговия. Индексът на сините чипове DIJA се понижи с близо 205 пункта (с 0,9%), отбелязвайки най-солиден дневен спад от 17-и май насам, докато широкият индекс S&P500 се понижи с 1,4%. Технологичният индекс Nasdaq пък се срина с цели 2,4%, губейки от вторник насам 2,6% от стойността си, което представлява негов най-драматичен тридневен спад от началото на септември 2016-а година.

Последва поредно негативно представяне и на азиатските борси, като южнокорейският индекс Kospi се понижи с 1,69%, китайският Shanghai Composite index - с 1,59% и австралийският ASX200 - с 1,18 на сто.

"Червената вълна" на котировките продължава да залива и фондовите пазари на стария континент, като европейските акции също се понижава за трета поредна сесия на търговия и са на път да отбележат най-солидни седмични загуби от девет месеца насам.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 губи нови 1,1% от стойността си и може да приключи петте работни дни със загуба от около 2,8% - най-солиден седмичен спад от началото на ноември 2016-а година (точно преди проведените на 8-и ноември президентските избори в САЩ).

Най-солиден спад бележат акциите на компании от енергийния и минно-добивния сектор на фона на падащи цени на петрола и на останалите суровини с изключение на златото и на другите благородни метали като среброто и платината, които поскъпват поради статута има на инвестиционно убежище при засилващото се геополитическо напрежение. Индекс SXEP, обхващащ фирмите от петролната и газова индустрия, се понижава с 1,72%, а този на минно-добивните компании - с цели 3,1 на сто.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,25%, след като вчера загуби 1,1% от стойността си и за пръв път от април насам се търгува обратно под важната психологическа бариера от 12 000 пункта.

Френският фондов индекс CAC40 пада с 1,09%, докато британският FTSE100 се понижава с 1,06% след като в четвъртък се срина с 1,4%, регистрирайки най-солидно дневно понижение от 18-ти април насам - денят, когато премиерът на Великобритания Тереза Мей призова изненадващо за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

В рамките на отминаваща седмица кризата по оста САЩ - Северна Корея е на път да изтрие 1 трлн. долара пазарна капитализация на търгуваните акции на световните борси.

Още от категорията

Слабо подобрение на британския икономически растеж през второто тримесечие

През второто тримесечие икономиката на Великобритания се разшири малко по-добре в сравнение с доста слабото началото на годината, но при сериозно забавяне на частното потребление и на общите бизнес инвестиции, показват неревизирани данни на британската официална статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на Острова се разшири през периода април..

публикувано на 24.08.17 в 13:22

КНСБ иска достойно възнаграждение за командированите работници

КНСБ иска достойно възнаграждение за българските командировани работници. В позиция на синдиката до министъра на труда Бисер Петков се изразява подкрепа за предложението на Еврокомисията понятието „минимални ставки на заплащане“ да се замени с „възнаграждение“. Това ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение,..

публикувано на 24.08.17 в 11:46

Стабилизация на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

В началото на днешната търговия петролните цени се понижават с около 0,5%, но след като в сряда те нараснаха с над един процент в резултат на данни, показващи спада на петролните складови запаси в САЩ за осма поредна седмица. Според Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA), запасите на суров петрол са се понижили за седмицата до..

публикувано на 24.08.17 в 11:43

Турция няма да отвори скоро пазара за живи животни от България

Турция няма да отвори пазара за живи животни от България в навечерието на празника Курбан Байрям. Това съобщи в Кърджали председателят на Националната асоциация на животновъдите у нас Бойко Синапов . Въпреки интензивните преговори между българското и турското Министерство на земеделието, пазарът за нашата стока няма да бъде отворен скоро:..

публикувано на 24.08.17 в 10:59

Повишение на бизнес доверието във Франция през август до 6-годишен връх

Бизнес климатът във Франция се подобри през август за четвърти пореден месец, достигайки 6-годишен връх, благодарение най-вече на рязко повишение на доверието в промишления сектор към близо 10-годишен връх, показва последно проучване на френската официална статистика Insee. Индексът на общото бизнес доверие във втората по сила икономика на..

публикувано на 24.08.17 в 10:43

"Фич": Топ "ААА" рейтингът на САЩ е изложен на риск, ако не бъде повишен таванът на държавния дълг

Агенцията за кредитен рейтинг "Фич" заяви в сряда, че ако властите в САЩ не успеят своевременно да повишат тавана на федералния дълг, това ще накара агенцията да преразгледа рейтинга на САЩ с потенциално негативни последици , съобщава Ройтерс. Фич, която понастоящем определя най-високия рейтинг на САЩ на ниво от "ААА", посочи в свое..

публикувано на 24.08.17 в 10:09

Александър Николов: България трябва спешно да започне да изгражда нова ядрена мощност

Има прекалено много цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец , каза в "Преди всички" енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията "Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България".  Това са АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други неща, свързани с енергетиката. За "Цанков камък" са разходени..

публикувано на 24.08.17 в 09:00