Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на спорта е предложил на шахматистите да създадат нова федерация

Федерацията по шах не е матирана, защото лицензът ѝ още не е отнет. Това трябва да стане със заповед на министъра. Такава няма. На вчерашната среща в Министерството обаче той заяви, че по данните, с които те разполагат, той не може да поднови лиценза. Това каза за предаването "Хоризонт за вас" Иван Генов и.д. директор на Българската федерация по шахмат, която е на път да остане без лиценз, след като не успя да изплати задълженията си от над 2 млн. лева., отпуснати от държавата между 2011-а и 2014 година, и допълни.

Неговото предложение е, и аз приех това предложение, че е най-добро за българския шах, е да се учреди нова шахматна федерация, която да започне на чисто. Тя да е максимално представена от максимален брой български шахматни клубове, не по-малко от 40. За да бъде наистина легитимна, тя ще получи лиценза, ще уреди отношенията си с Европейския шахматен съюз, за да могат нашите шахматисти да се състезават с българското знаме, което да стои на дъската до тях, за да изчистим името на българския шах и да дадем възможност на българския шах да продължи да работи и да създава таланти.

Аз съм съгласен с министъра и на 19-и ще се помъча да убедя, надявам се ще има успех, Общото събрание. Това са хората, които могат да решат ще бъде ли това учредително събрание за нова шахматна федерация, или не. Надявам се те да решат в полза на учредяването, защото това в най-голяма степен ще защити българския спорт шах.

Старата шахматна федерация, ако дължи пари, аз също го казах и на министъра, аз и като частно лице ще помисля по какъв начин мога да сезирам Прокуратурата, за да се изясни цялостното състояние на дейността на шахматната федерация през този период 2011-2014 година. Ако има виновно поведение на хора, всяка вина е персонална. Не трябва да носят вина клубовете, които са били членове на шахматната федерация.


Интервюто на Снежана Иванова с Иван Генов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени