Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на културата определи като една от основните задачи промените в Закона за киното

Снимка: Жоро Александров

Министърът на културата Боил Банов открои като една от основните задачи в работата на ведомството промени в Закона за киното, които да дадат възможност да се финансират по-голям брой проекти. Днес той представи приоритетите на правителството в сферата на културата.

В "Сценични изкуства" сериозно доусъвършнстване и финално усъвършенстване на методиките и начина на финансиране, така щото да се даде възможност за устойчивост, за прогнозиране и да бъде запазен, разбира се, балансът на чисто пазарния елемент.

Министър Банов обеща и да бъде отделено и специално внимание на поддръжката на държавните сгради, ангажирани с културна дейност.


Необходимо е да има промяна в закона за читалищата за начина на финансиране, за да бъдат подкрепени работещите в читалищата, коментира той. Готов е и моделът за устойчиво финансиране в сферата на сценичините изкуства, който да се прилага от следващата година.

Подготвя се закон за меценаството. Има проблеми с поддръжката на държавните сгради в сферата на изкуството призна министър Банов

Министърът коментира, че Националният дворец на културата трябва да се превърне в конгресен център.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна