Долно Подунавие - туристическото бижу на Североизточна Сърбия

Снимка: pixabay.com
За река Дунав знаем, че е дълга 2888 километра, че извира от Германия и се влива в Черно море, както и че свързва по особено красив начин Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна.

Познаваме и най-големите пристанища по течението ѝ - Виена, Братислава, Будапеща, Белград, Русе. Не знаем обаче много за мястото, където прилича на море - с ширина до 6 километра и половина.

За това място и за туристическите атракции по поречието на Дунав в Североизточна Сърбия - чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Тюленово

Започва Тюленово арт фест, акцентът е върху младите творци

Тази вечер е официалното откриване на третото издание на Тюленово арт фест.  Акцентът тази година са младите творци. Младите вече творят върху стените на читалището с четки и бои, каза за "Преди всички" Мариан Желев , организатор на фестивала. Той уточни, че началото на церемонията по откриването е от 19 часа. Ще има различни..

публикувано на 24.08.17 в 10:26

Осмото издание на фестивала за класическо изкуство започва в Банско

В Банско започва осмото издание на фестивала за класическо изкуство. В три поредни вечери на централния площад в курорта жителите и гостите на града ще могат да се насладят на балета „Спящата красавица“, операта „Джани Скики“, постановки на Държавна опера-Русе, а кулминацията е легендарният мюзикъл „Котките“ на Андрю Лойд Уебър, който ще..

публикувано на 24.08.17 в 08:19
Част от корицата на книгата „Опасният архив на богомилите” от Христо Буковски.

Премълчаната история на българските богомили

В предаването „Историята като литература, литературата като история“ гостуват доц. Веселина Вачкова и писателят Христо Буковски . Двамата споделят впечатленията си от проведената през миналото лято научна експедиция из земите на Босна, където, както е известно, се установяват част от прогонените от царството ни български „богонемирни“ богомили. Става..

публикувано на 23.08.17 в 17:00

Виктор Димчев: Очаква ни най-магическото издание на "Беглика фест"

Под мотото "Пресътворение" от днес до 27-и август "Беглика фест" ще съчетае магията на музиката и природата. Музикалната програма на фестивала в тазгодишното му издание обединява както нови, така и добре познати експериментални, авторски български проекти в областта на етно, джаз и аудио-визуалното изкуство. Потапяйки ни в мистичен свят,..

публикувано на 23.08.17 в 12:22
Фрагмент от корицата на сборника

Георги Тенев: Опитвам се да говоря за българския човек сега

На 26-и август в рамките на Фестивала за градска култура "София диша" издателство "Колибри" ще предложи на читателите нещо различно - аудиовариант на откъси от премиерната книга на писателя Георги Тенев "Жената на писателя". Въпреки звуковия хаос на събитието посетителите ще имат възможност в уединение със слушалки да чуят фрагменти от няколко..

публикувано на 23.08.17 в 11:24

Великите европейци - Александър Македонски, втора част

Има много крайности в оценките за живота и делото на Александър Македонски. Аз лично трудно приемам безпрекословното възхищение към него и то не само заради предразсъдъците на моето време, от които не мога да избягам, тоест, съзнанието, че реализацията на амбициите му е платена с много смърт.  Трудно ми е да го приема също, защото в цялата..

публикувано на 23.08.17 в 09:58

"Беглика фест 2017" започва край Батак

"Беглика фест 2017 - Пресътворение" започва от днес и ще продължи до 27 август.  Фестивалът се провежда ежегодно от 2008 година до сега. В края на лятото той събира на поляните в южната част на язовир Голям Беглик край Батак общност от съмишленици - свободни хора, ентусиасти и мечтатели, които търсят живот в хармония с природата.  Повече научаваме..

публикувано на 23.08.17 в 09:29