Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 450 малки пациенти и родители са обхванати по проекта „Грижа в ранната възраст"

Ваня Кънева
Снимка: Фондация "За Нашите Деца"

Тема с продължение, която следим в "Часът на здравето" -  грижата за най-малките пациенти по проекта на фондация "За Нашите Деца". Той обхваща три големи болници в страната и цели да подготви медиците за трудности при работата с деца, но и да окаже подкрепа на малките пациенти и техните родители.

Фондацията организира дискусии и срещи в Специализираната болница за активно лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в столицата, Първа градска болница и МБАЛ "Пловдив".

Партньорството е в рамките на проекта „Грижа в ранната възраст", по който ще бъдат изпълнявани дейности в болниците до края на 2018 година. Той е финансиран от швейцарската фондация ОУК  и неговата основна цел е да подобри развитието и благосъстоянието на децата в ранната - до 7-годишна възраст. От началото на годината са обхванати 450 малки пациенти и родители в трите болници, съобщи пред Радио София Ваня Кънева от фондация "За Нашите Деца", която ръководи проекта:

"Това, което целим с болниците, е да предоставим една програма от дейности, с които да доведем до това децата и родителите да се чувстват по-добре и техните нужди да бъдат посрещнати по максимално добър начин. Всеки родител, на когото се е налагало да води детето си  в болница, знае, че в момента нашата здравна система има сериозни предизвикателства в това как се посрещат нуждите на децата. Колкото по-дълъг е болничният престой, толкова повече детето губи - от своето образование, от своето развитие. Това,с  което се опитваме да помогнем, е да има допълнителни специалисти и дейности, с които грижата в болничното заведение да стане малко по-добра", каза Ваня Кънева.  

По думите й, организираните от фондацията срещи и дискусии се радват на сериозен интерес от лекари и здравни специалисти:

"Никак не е лесна тяхната работа. Правим отделно срещи специално за здравните специалисти, отделно за родителите. Например за здравните специалисти темата е "Съобщаване на диагноза", а за родителите - "Приемане на диагноза", т.е. и от двете страни се опитваме да направим така, че да има едно по-добро приемане на диагнозата на децата. Това са тежки моменти в живота на едно семейство и затова, освен тези формати, предоставяме психолози, които работят директно с децата и родителите. Те се опитват да помогнат травмата да бъде приета по един по-добър начин", каза експертът.  

Още за подходите към родителите, към малките пациенти и за бъдещите дейности по проекта - чуйте звуковия файл!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени