Слабо повишение на инфлацията в САЩ през юли

През юли потребителски цени в САЩ се повишиха по-слабо от очакваното, което е пореден сигнал, че инфлацията във водещата световна икономика е малко вероятно да достигне в скоро време целевото ниво на Федералния резерв от 2 на сто.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през юли с 0,1% спрямо юни, показват данни на Департамента на труда на САЩ, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово нарастване с 0,2 на сто, като това представлява пети пореден месец на доста слаба инфлация. Цените на хранителните стоки нараснаха с 0,2%, енергийните цени се понижиха с 0,1%, докато цените на новите автомобили се свиха с цели 0,5%, отбелязвайки най-солиден спад от август 2009-а година.

На годишна база американската инфлация се ускори слабо до 1,7% от 1,6% месец по-рано, но под осреднената прогноза за растеж с 1,8 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) нарасна за четвърти пореден месец с едва 0,1% при очаквания за малко по-силен скок с 0,2%, като на годишна база растежът на основната инфлация остана на ниво от 1,7% за трети пореден месец.

Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ и на този етап все още остава под важното целеово ниво от 2 на сто.

Отделен доклад на Департамента по труда показва, че осреднените инфлационно-коригирани седмични доходи на трудещите се в американския частен сектор са се повишили през юли с 0,2% спрямо юни, нараствайки на годишна база с 1,1 на сто, но след тяхно повишение с 1,2% месец по-рано.

Днешните по-слаби от прогнозите данни за инфлацията в САЩ подкопават допълнително очакванията за още едно повишение на основната лихва на Фед до края на годината.

Поради това не е изненада, че след доклада на Департамента по труда щатският долар се оказа под натиск от продажби спрямо останалите основни валути. Еврото поскъпна с 0,4% до нов връх за настоящата седмица от 1,1835 долара. В същото време зелените пари се понижават до ново 4-месечно дъно от 108,73 японски йени.

Още от категорията

Слабо подобрение на заплащането на труда във Великобритания през октомври, но при рязко понижаване на заетостта

Трудовата заетост във Великобритания се понижи през трите месеца до края на октомври с най-силно темпо от повече от две години насам, докато номиналният растеж на заплатите се ускори слабо, но инфлационно-коригираните доходи останаха отново на негативна територия, показват данни на официалната британска статистика ONS, които подсказват за..

публикувано на 13.12.17 в 12:47

Петролът поскъпва на фона на солиден спад на американските петролни запаси

В сряда петролните фючърси поскъпват с около и над един процент, следвайки оповестени късно снощи данни, които показаха доста по-съществен от очакваното спад на складовите петролни запаси в САЩ през последната седмица. Според Американския петролен институт (API) американските запаси на лек суров петрол   се понижиха през седмицата до 8-и..

публикувано на 13.12.17 в 12:05

Изборът на демократа Дъг Джоунс за следващ сенатор от Алабама се отразява леко негативно на долара

Щатският долар се намира под предпазлив натиск от продажби, след като Републиканската партия загуби сенаторското си място в щата Алабама , което може да затрудни допълнително окончателното одобряване на законопроекта за мащабна данъчна реформа в рамките на Сената. В традиционно републиканския американски щат Алабама кандидат на демократите..

публикувано на 13.12.17 в 10:39

Статистиката на Германия потвърди, че инфлацията в страната се е ускорила през ноември до 1,8 на сто

Годишната потребителска инфлация в Германия се ускори през ноември в рамките на предварителните оценки благодарение на нарастване на енергийните цени и тези на хранителните стоки, показват окончателни данни на немската статистика Destatis. Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през ноември с 0,3% спрямо октомври, като..

публикувано на 13.12.17 в 09:54

Ще излязат ли на борсата производителите на ток

Законовата поправка, която задължава всички производители с мощност над 5 мегавата да продават тока си на енергийната борса, трябва да бъде гласувана днес на второ четене в пленарната зала. Промяната би трябвало да бъде одобрена безпроблемно, ако се съди по гласуването в енергийната комисия, където бе приета с пълно мнозинство. Срещу..

публикувано на 13.12.17 в 09:50

Мая Манолова ще сезира прокуратурата за новите цени на водата

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира прокуратурата за готвените от Комисията за енергийно и водно регулиране нови цени на водата. Според тях, от 1-ви януари в 15 града водата ще поскъпне с между 2 и 20 процента. Пред БНТ Манолова обясни, че според нея има нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на..

обновено на 12.12.17 в 21:18

Отвъд криптовалутите – докъде ще доведе блокчейн технологията

Технологията блокчейн (или верига от блокове) стои зад възможността криптовалутите, които напоследък се превърнаха в световен хит, а водещата сред тях – вече се търгува на борсата в Чикаго, да бъдат толкова отворени и демократични. Отвореността означава и децентрализация, и доверие, обясняват специалистите, като отбелязват, че технологията на..

публикувано на 12.12.17 в 20:31